Vremea se va schimba, brusc, sâmbătă seara, când un aer mult mai rece va pătrunde rapid dinspre vest, iar temperaturile vor scădea accentuat.
În acest weekend, România va fi lovită de două fenomene extreme care se suprapun. Furtuna Ashley va mătura țara noastră de la vest la est. Vârful de intensitate va fi duminică seara, în București și în județele din sudul țării. De asemenea, tot în perioada 30 septembrie- 1 octombrie este așteptată viitura de pe Dunăre, care va fi mai intensă decât se preconiza inițial.
În multe zone din Banat, Crișana, Transilvania și nordul Moldovei, duminică abia se vor atinge 13 – 14°C la prânz, adică va fi aproximativ 15°C mai rece decât în ziua anterioară!
Răcirea va fi însoțită de intensificări ale vântului, cu rafale de până la 60 – 70 km/h, și ploi puternice în mai multe regiuni. Local, se vor semnala averse torențiale, furtuni și vijelii.
Conform ultimelor prognoze, riscul de ploi abundente va fi ridicat mai ales în Muntenia, inclusiv în Capitală, în sudul și estul Transilvaniei și în vestul Moldovei. Pe alocuri, cantitățile de apă vor depăși 50 – 60 l/mp în intervale scurte de timp, astfel că se pot produce inundații locale.
Directorul general al Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), Elena Mateescu, a afirmat, că temperaturile vor scădea de la 34 de grade la 15 grade în regiunile intracarpatice. Totodată, ea a arătat că cele mai mari cantităţi de precipitaţii, de peste 60 de litri pe metru pătrat, sunt aşteptate în Oltenia, Muntenia, Carpaţii Meridionali şi de Curbură. ANM va emite, vineri, o alertă meteorologică generală, la început pentru partea de vest, nord-vest a ţării, fiind aşteptate manifestări de instabilitate atmosferică.
Directorul general al Administraţiei Naţionale Apele Române, Sorin Lucaci, a afirmat că, joi, la intrarea în ţară, Dunărea are un debit de 6.800 de metri cubi pe secundă, iar vârful viiturii va fi atins în 2-3 octombrie, când se va înregistra un debit de 7.500 de metri cubi pe secundă. Lucaci a adăugat că acest debit al Dunării, cumulat cu ploile anunţate în zilele următoare, ar ajunge la 9.500 de metri cubi pe secundă, care poate fi gestionat. El a explicat că problemele pot apărea în cazul în care se va înregistra un debit peste 13.500 de metri cubi. Secretarul de stat Raed Arafat a declarat, joi, că s-a luat decizia încă de ieri de mobilizare a unor forţe suplimentare către judeţele cu risc, şi anume Dolj, Giurgiu, Mehedinţi, Olt şi Teleorman, el precizând că a cerut autorităţilor locale să ia măsuri pentru informarea populaţiei cu privire la riscurile potenţiale şi pentru o eventuală evacuare.
Ce este „Ciclonul Ashley” și ce urmări ar putea să aducă
Directorul ANM a specificat că fenomenul nu a fost încă denumit oficial și a explicat cum se produce masa de aer rece, ce ar urma să aibă o activitate intensă în zona țării noastre.
„Este primul pe lista de la Meteofisa care ar urma să primească o denumire, atunci când întrunește toate criteriile să fie confirmat, deocamdată nu are. Este o activitate ciclonică în Marea Mediterană, marea este foarte caldă, care la contactul dintre masa de aer foarte cald, existentă în zona țării noastre cu masa de aer rece care vine dinspre latitudini nordice, face ca activitatea ciclonică să devină un intensă în zona țării noastre”, a explicat directorul ANM.