Această măsură vine în contextul în care țara se pregătește pentru alegeri prezidențiale și parlamentare la finalul acestui an. Primul tur al alegerilor prezidențiale va avea loc pe 24 noiembrie, urmat de alegerile parlamentare pe 1 decembrie, iar al doilea tur prezidențial pe 8 decembrie 2024. După aceste alegeri, se va forma un nou guvern.
Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a declarat recent că unele state-membre ale Uniunii Europene au solicitat deja prelungirea termenului pentru depunerea planului fiscal până în ianuarie – februarie 2025.
Deficitul bugetar al României a ajuns la 4,02% din Produsul Intern Brut (PIB) în primele șapte luni ale anului, depășind ținta inițială de 5% stabilită pentru întregul an 2024. Ministerul Finanțelor a subliniat într-un raport publicat recent că România a înregistrat „un derapaj major” de la ținta de deficit bugetar, menționând că veniturile bugetare din primele șase luni ale anului au fost sub așteptări și solicitând reducerea cheltuielilor bugetare, scrie Economedia.
Pentru a contracara această situație, guvernul a adoptat o rectificare bugetară care majorează ținta de deficit pentru finalul anului la 6,94% din PIB. Cu toate acestea, ministrul Marcel Boloș a recunoscut riscul ca deficitul bugetar să depășească 8% din PIB, conform avertismentelor Consiliului Fiscal.
Premierul Marcel Ciolacu a declarat pe 12 septembrie că planul complet de reformă fiscală nu a fost încă prezentat coaliției de guvernare.
„Încă nu a fost tot planul prezentat coaliției. Așa am hotărât, că îl prezentăm în coaliție. Nu vor fi taxe noi”, a precizat premierul.
În cadrul discuțiilor cu Comisia Europeană, s-a ajuns la concluzia necesității eliminării unor excepții fiscale.
„Nu poți să dai excepții, să spui ‘sunt excepții pe viață’, că atunci nu mai avem Cod Fiscal și normal că acest lucru ne-a spus Comisia: nu puteți trăi într-o lume de excepții în funcție de interesul unui grup de oameni sau o abordare sau o datorie a unui partid sau altul. Ce vă spun cu certitudine, medicamentele, alimentele, lucruri deja discutate la Comisie vor rămâne la 9%”, a adăugat Marcel Ciolacu.