Ciclonul Ashley lovește România. ANM a emis avertizări cod portocaliu și cod galben de ploi torențiale pentru toată țară. La munte vor fi lapoviță și ninsoare. De când vine urgia

Administrația Națională de Meteorologie a emis noi alerte de fenomene extreme. Este cod portocaliu pentru mai multe județe și cod galben de ploi torențiale pentru mai bine de jumătate de țară.
Alina Andrei
27 sept. 2024, 10:01
Ciclonul Ashley lovește România. ANM a emis avertizări cod portocaliu și cod galben de ploi torențiale pentru toată țară. La munte vor fi lapoviță și ninsoare. De când vine urgia

ANM a emis ATENȚIONARE METEOROLOGICĂ COD GALBEN pentru intervalul 28 septembrie, ora 18 – 29 septembrie, ora 10 de instabilitate atmosferică, averse însemnate cantitativ pentru Banat, Crișana, Maramureș, vestul Transilvaniei, local la munte.

”În intervalul menționat, în Banat, Crișana, Maramureș, vestul Transilvaniei și local la munte vor fi perioade cu averse, descărcări electrice și intensificări ale vântului, local cu rafale în general de 50…60 km/h. Izolat vor fi vijelii și va cădea grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 20…25 l/mp și izolat de peste 30…40 l/mp”, a transmis ANM.

Totodată, ANM a emis AVERTIZARE METEOROLOGICĂ COD GALBEN pentru intervalul 29 septembrie, ora 10 – 30 septembrie, ora 22 de instabilitate atmosferică, ploi însemnate cantitativ, intensificări ale vântului.

”În intervalul menționat, aversele se vor extinde în toată țara, dinspre vest către est. În intervale scurte de timp și prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 25…40 l/mp și local de peste 50 l/mp.
Vântul va avea intensificări cu viteze la rafală de 45…65 km/h. În Moldova și estul Munteniei temporar vor fi și rafale de peste 70 km/h.

Vremea se va răci accentuat în toată țara. La munte, la altitudini în general de peste 1700 m și cu precădere în Carpații Orientali, vor fi și precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare”, a mai informat ANM.

Citește și: România va fi lovită de un ciclon periculos, se pregătește evacuarea. Arafat: „Ordinul este pregătit și a fost transmis în țară”

COD PORTOCALIU
Interval de valabilitate: 29 septembrie, ora 10 – 30 septembrie, ora 12
Fenomene vizate: ploi torențiale și abundente
Zone afectate: nordul și estul Olteniei, cea mai mare parte a Munteniei, Carpații Meridionali și Orientali

În intervalul menționat, în nordul și estul Olteniei, în cea mai mare parte a Munteniei precum și în Carpații Meridionali și Orientali, vor fi perioade cu ploi torențiale și abundente. În intervale scurte de timp și prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 50…90 l/mp și izolat de peste 100 l/mp, potrivit ANM.

Citește și: Prognoza meteo octombrie 2024. După valul polar din weekend, un anticiclon aduce vreme frumoasă

 

PROGNOZĂ SPECIALĂ PENTRU BUCUREȘTI

Prognoză Meteorologică pentru Intervalul 28.09.2024 Ora 18:00 – 29.09.2024 Ora 10:00
Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla slab până la moderat. Temperatura minimă va fi de 14…16 grade. Spre sfârșitul intervalului vor fi condiții de ceață.

Prognoză Meteorologică pentru Intervalul 29.09.2024 Ora 10:00 – 30.09.2024 Ora 09:00
Vremea se va răci semnificativ și va deveni instabilă. Cerul va fi noros, iar în a doua parte a zilei și noaptea vor fi averse torențiale și descărcări electrice. În intervale scurte de timp și prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 40…60 l/mp și posibil de peste 70 l/mp. Vântul va sufla în general moderat cu viteze la rafală de 40…55 km/h. Temperatura maximă va fi de 24…25 de grade, iar cea minimă de 10…11 grade.

Prognoză Meteorologică pentru Intervalul 30.09.2024 Ora 09:00 – 30.10.2024 Ora 22:00
Vremea va continua să se răcească semnificativ. Cerul va fi mai mult noros, iar pe parcursul zilei temporar va ploua. Vântul va sufla slab și moderat. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 18 grade.

 

Ședință de urgență pentru viitura de pe Dunăre. Ministrul Mediului: „Ne aşteptăm ca duminică să fie ziua cea mai grea. Suntem în alertă”

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a convocat o şedinţă extraordinară a Consiliului Ministerial pentru Situaţii de Urgenţă pentru vineri. „Suntem în alertă”, a declarat Fechet, subliniind gravitatea situaţiei create de ciclonul Ashley, care ameninţă să provoace inundaţii semnificative în întreaga ţară.

”Cele mai mari cantităţi, de 60-80 de litri pe metru pătrat, posibil peste 90 de litri pe metru pătrat, le aşteptăm, aşa cum arată datele de azi, în Oltenia, în Muntenia, în Carpaţii Meridionali şi de Curbură. Cu siguranţă, mâine dimineaţă, în funcţie de ultimele informaţii, vom interveni conform datelor, astfel încât dacă există o probabilitate foarte mare de a avea cantităţi care să depăşească pe secvenţe scurte de timp sau prin acumulare în ultimele 24 de ore, valori de peste 100 de litri pe metru pătrat, fie să dublăm avertizarea generală de avertizări meteorologice de Cod roşu de tip nowcasting, fie un Cod roşu de la început dacă aria în care anticipăm aceste cantităţi este una destul de extinsă şi mă refer aici la zone din Oltenia şi Muntenia în mod deosebit şi zona Carpaţilor Meridionali şi de Curbură”, a transmis directorul general al Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), Elena Mateescu.

 

DailyBusiness
Prețul argintului a luat-o RAZNA! A ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimii 12 ani
Spynews
Doliu în lumea afaceriștilor! S-a stins din viață un celebru om de afaceri. A murit într-un spital din Franța / FOTO 
Bzi.ro
Apariție strălucitoare a Mihaela Rădulescu pe rețele de socializare! Iată cum s-a afişat vedeta
Fanatik.ro
Locul din Europa unde trăiesc cei mai fericiți oameni. Medicul Vlad Ciurea spune că toți sunt mai relaxați aici și iubesc viața
Capital.ro
România a pierdut un monstru sacru. A fost cel mai iubit actor: A avut mare succes la doamne!
Playtech.ro
BREAKING! Ciclonul Ashley și-a schimbat direcția, risc major pentru trei județe. Celulă de criză la Guvern
DailyBusiness
Investiții de MILIOANE de euro pentru modernizarea spitalelor. Ce a anunțat Adrian Câciu
Adevarul
Cu cât s-ar putea majora pensiile de la 1 ianuarie. Simulare de calcul
wowbiz.ro
Scene cumplite în pușcărie, după ce Gabriel de la "Puterea Dragostei" și-a înmormântat soția ucisă în Olanda. Ce se întâmplă cu el în aceste momente?
Spynews
Cine e milionarul care o face acum fericită pe Irisha. Influencerița, prima apariție alături de noul iubit
Spynews
Românii vor plăti o nouă taxă începând de luna viitoare. Va fi afișată direct în factura la energie electrică
Evz.ro
Trezi zile de urgie meteo. România va fi dată peste cap
Ego.ro
Denise Rifai, imagini de INFARCT! Cum a fost surprinsă după ce a renunțat la hainele office
Prosport.ro
FOTO. Gafă uriașă a uneia dintre cele mai frumoase femei
kanald.ro
Derya, o tânără româncă adoptată de o familie din Turcia, vrea să-și găsească mama: „Simt că mama mă așteaptă”. Povestea emoționantă a fetei a făcut înconjurul internetului
Cancan.ro
Vine iarna în București. Pe ce dată cade prima zăpadă în Capitală, potrivit meteorologilor Accuweather
Playsport.ro
INCREDIBIL! Pescobar, PĂRĂSIT de femeia care i-a luat locul "Pescobăriței" Larisa în viața lui! Detaliile momentului
Capital.ro
Adelina Chivu, anunț după 17 ani de căsnicie cu Cristi Chivu: Am renunțat la tot
StirileBZI
Nu ai voie să înregistrezi cu telefonul! Este infracțiune și se pedepsește cu închisoarea 2 ani!
Prosport.ro
FOTO. Actriță de filme interzise a spus dacă ar petrece o noapte cu Gigi Becali! Cum arată
stirilekanald.ro
"I-a murit creierul" Cel mai monstruos culturist din lume a decedat. Ilia avea 36 de ani și mânca șapte mese pe zi
substantial.ro
Tot ce trebuie să știi despre albirea dentară profesională
MediaFlux
VINE URGIA în România! UNDE LOVEȘTE CICLONUL! HARTA ANM
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Hermès Birkin pierde titlul de cea mai scumpă geantă din lume! Rabanne lansează geanta Nano de aur. Care este povestea acesteia?