Guvernul Ciolacu, prin Ministerul Agriculturii, acordă fermierilor afectați de secetă un nou sprijin. Agricultorii care au are cultura afectată de secetă în proporţie de cel puțin 50% scapă de datorii până la 1 august 2025, iar în plus Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) va acorda și un ajutor de stat de 1,8 mld. lei în total, pentru credite. Facilitățile, acordate prin modificarea a două ordonanțe de urgență.
Guvernul Ciolacu, sprijin pentru fermierii afectați de secetă
În contextul anului agricol 2023-2024, marcat de o secetă severă, MADR a convocat la 26 septembrie o reuniune cu producătorii agricoli, furnizorii de inputuri și bancherii. Scopul întâlnirii a fost identificarea unor mecanisme financiare și operaționale pentru a susține fermierii afectați, și în special pe cei cu culturi de porumb și de floarea-soarelui. Producția de porumb pentru anul în curs este estimată la doar 7 mil. tone, iar fermierii resimt presiuni și mai mari decât în anii precedenți – din ultimii 5 ani agricoli, 4 au fost secetoşi şi s-au acumulat datorii.
Soluțiile propuse includ amânarea plății datoriilor până la 1 august 2025 pentru fermierii care au avut pierderi de peste 50%, iar în plus, fermierii vor primi sprijin sub formă de credite în valoare totală de 1,8 mld. lei, garantate de stat. Această măsură se aplică și pentru creditele contractate prin instituții financiare nebancare (IFN).
„Se suspendă de drept la cerere, rambursarea datoriilor curente şi restante, reprezentând rate de capital, dobânzi şi comisioane, care fac obiectul contractelor de credit, respectiv leasing, încheiate cu creditorii instituţii de credit sau cu instituţii financiare nebancare, utilizate pentru culturile agricole vegetale, cu scadenţa în anul 2024, pentru o perioadă de timp până la data de 1 august 2025„, s-a anunțat la MADR după şedinţa de lucru în care s-au modificat două ordonanţe de urgenţă, respectiv OUG nr. 4/2024 şi OUG nr. 7/2024.
Condiții de eligibilitate și alte facilități
Pentru a beneficia de amânarea plății datoriilor, fermierii trebuie să prezinte documentație care să ateste pierderile înregistrate din cauza secetei. De asemenea, trebuie să îndeplinească anumite criterii legate de ratele dobânzilor. Creditele suspendate nu vor genera dobânzi suplimentare sau penalități până la 31 decembrie 2024, atâta timp cât debitorii își achită obligațiile curente.
Ajutorul de stat sub formă de grant poate fi accesat și de fermierii cu credite restante. Bugetul alocat este de maximum 1,8 mld. lei, iar creditul poate fi utilizat pentru rambursarea datoriilor către furnizori sau pentru finanțarea capitalului de lucru. Această măsură este menită să asigure continuitatea producției agricole în ciuda dificultăților provocate de secetă.
Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a anunțat, pe termen scurt, când vor demara plățile pentru despăgubirile care se vor acorda la secetă. Șeful de la Agricultură a afirmat că suma care se va achita a rămas cea anunțată anterior, de 200 euro/hectar.
Florin Barbu a anunțat joi – 26 septembrie, că fermierii vor primi banii pentru despăgubiri până pe 15 octombrie. De asemenea, ministrul a confirmat că plata avansului pentru subvenții va putea începe pe 16 octombrie.
Ministrul Agriculturii a anunțat astăzi că până pe 15 octombrie fermierii vor primi despăgubirile la secetă.
”A fost o secetă severă în această vară și până pe 15 octombrie fermierii vor primi despăgubirile la secetă, cele 200 de euro pe hectar afectat de secetă. Pe 16 octombrie începem avansul plăților, avem 70% am reușit să luăm de la Comisia Europeană, astfel încât fermierii să nu aibă probleme pentru a începe noul an agricol. Așa cum am aniticipat acum patru luni sunt peste două milioane de hectare calamitate, sumele au fost deja la rectfificare transpuse în bugetul Ministerului Agriculturii și vorbim de o sumă de două miliarde de lei, aproape 400 de milioane de euro. Și noi am notificat deja la Comisie să dăm acesta despăgubiri”, a spus Florin Barbu.
Florin Barbu a ținut să precizeze că ministerul compensează și acciza la motorină dar a amintit și de alte plăți.
„Bani au fost foarte mulți dați către fermieri anul acesta, e prima oară când Guvernul a alocat peste 2% din PIB agriculturii. Pe anumite culturi, cele de toamnă, subvențiile au fost destul de consistente. Noi venim în sprijinul fermierilor și cu credite. Agricultura beneficiază de cel mai important credit, care nu a fost niciodată în România în ultimii 30 de ani, cu o dobândă fixă de 1,95, garantat 100% de stat și ROBOR-ul e achitat de Guvern, prin Ministerul Agriculturii”, a mai declarat ministrul Florin Barbu.