Gospodinele pregătesc de zor proviziile pentru iarnă, majoritatea dintre ele dorind să umple cămara cu bunătăți. Rețeta lui Radu Anton Roman pentru gogoșari în oțet dezvăluie cele mai importante ingrediente pentru un gust unic.
Citește și: Rețeta veche de 100 de ani de murături asortate. Cum să faci saramura perfectă și cum să le condimentezi
Radu Anton Roman, jurnalist cunoscut pentru documentarea gastronomiei, s-a stins din viață în 2005, dar rețetele și sfaturile lui pentru prepararea mâncărurilor încă sunt folosite cu sfințenie astăzi. Printre rețetele lui se numără și cea a gogoșarilor în oțet, la care pot fi incluse mere, pere, prune, gutui, struguri, ceapă și usturoi.
Ingrediente necesare:
Mod de preparare:
Se curăţă ceapa, ţelina, morcovii, se taie felii, se curăţă usturoiul. Castraveciorii se aleg de obicei mici, cât mai mici, aşa numiţii cornişon.
Gogoşarii în schimb, se aleg mari, roşii, tari. Se spală, se aşază în borcan – la fiecare strat de castraveciori sau gogoşari se mai pun o felie de ţelină, 2-3 rondele morcov; 5-6 căţei, usturoi, cepe roşii mici (nu puneţi, în zeama asta, castraveciori şi gogoşari împreună, că nu se pupă)
Când borcanul s-a umplut se întind trei mere tăiate felii apoi rămurele de vişin verzi, crenguţe de mărar şi cimbru uscat. Zeama fiartă şi puţin răcită se toarnă în borcanul bine spălat cu apă fierbinte (atenţie: pentru ca borcanul să nu se spargă trebuie să-l aşezăm pe lame de cuţit). Se acoperă cu o farfurie, se înveleşte în cârpe să-şi păstreze căldura şi se lasă toată noaptea să respire şi să scadă. A doua zi se completează cu zeama rămasă, se leagă cu celofan bine spălat şi înmuiat în apă fierbinte. După 3-4 săptămâni e numai bun de mâncat.
Taine:
Deci, la un borcan de 10 litri trebuie cam 10-14 kg gogoşari şi cu 1-2 litri mai puţină zeamă decât de obicei. Se dau feliile într-un clocot, 2-3 minute în zeamă, apoi se îndeasă în borcan; intră vreo 14-15 kg gogoşari, notează Realitatea.