Vijeliile și ploile abundente nu s-au încheiat, potrivit avertizărilor date de meteorologi, însă acum avem și explicații pentru vremea extrem de severă din această perioadă. Expertul climatolog Mircea Duțu a detaliat cauzele.
Potrivit specialistului, contextul meteo din Europa este legat direct de vremea extremă din Statele Unite și de un fenomen care, de data aceasta, s-a manifestat cu o amploare rar întâlnită. Fenomenul se numește ”râu atmosferic” și este principalul ”vinovat” pentru ploile torențiale și inundațiile care au afectat România la sfârșit de septembrie.
„Nu este un fenomen rar, dar de data aceasta este deosebit de activ. Se numește ‘râu atmosferic’ – un lung culoar de nori care traversează Oceanul Atlantic, se supraîncarcă și cu vapori de apă, având în vedere faptul că temperatura apei oceanului este acum cam cu trei grade peste normă, iar când ajunge deasupra Europei generează astfel de fenomene precum precipitații abundente, mai ales că se întâlnește acum cu o masă de aer rece”, a spus Mircea Duțu, citat de bzi.
Fenomenul descris de expertul climatolog a primit numele de râu atmosferic în anii ’90, când doi meteorologi au realizat un studiu dedicat râurilor troposferice. Aceste râuri sunt regiuni din troposferă unde vaporii de apă se adună şi persistă mai multe zile, explică Live Science.
Experții mai spun despre râurile atmosferice că pot atinge o lățime de sute de kilometri şi o lungime de până la 2.000 de kilometri. Cât despre volumul de apă din acest râuri, acesta este comparabil cu cele mai mari râuri de pe glob.
De regulă, râurile atmosferice apar deasupra oceanelor, când fronturi reci şi mari se mişcă de la vest la est.
În contextul codului roșu de ploi și inundații emis pentru județul Galați, peste 6.000 de oameni, majoritatea din acest județ, au fost evacuați. Aceeași măsură a fost luată în județele Vaslui, Brașov și Argeș.
Pe lângă ploi, Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis și o avertizare de ninsori, care vizează altitudini de peste 1700 de metri în Carpații Orientali și Meridionali. Aici, se vor semnala lapoviță și ninsoare, precum și vânt puternic cu rafale de 70 – 90km/h, care pot crea viscol și condiții dificile pentru deplasare.
Citește și Ciclonul Ashley nu există, de fapt. Un expert contrazice: „E o găselniță pur românească”