Atentat la Tel Aviv, sunt mulţi morţi şi răniţi. Iran a lansat 500 de rachete balistice către Israel, sună sirenele de război

Sunt mulţi morţi răniţi într-un „presupus atac terorist” la Tel Aviv, potrivit poliţiei israeliene şi serviciilor de urgenţă. Potrivit Times of Israel, un schimb de focuri a avut loc în Jaffa, la sud de Tel Aviv.
Filip Stan
01 oct. 2024, 19:40
Atentat la Tel Aviv, sunt mulţi morţi şi răniţi. Iran a lansat 500 de rachete balistice către Israel, sună sirenele de război

UPDATE: Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene (IDF), contraamiralul Daniel Hagari, a declarat marţi seara, după atacul masiv cu rachete din partea Iranului, că Forţele Aeriene Israeliene „continuă să opereze la capacitate maximă, iar în această seară vor continua, de asemenea, să lovească puternic în Orientul Mijlociu, aşa cum a fost cazul în ultimul an”, relatează The Times of Israel.

„Sistemele de apărare aeriană israeliene şi americane au funcţionat eficient. A existat o cooperare strânsă în detectare şi interceptare”, a spus el referindu-se la atacul iranian cu 180 de rachete asupra Israelului.

„Încă investigăm (rezultatul atacului) şi nu vrem să oferim inamicului toate informaţiile”, a mai declarat Hagari. „Iranul a efectuat un act grav în această seară şi împinge Orientul Mijlociu spre o escaladare. Vom acţiona la locul şi în momentul ales de noi, în conformitate cu directivele eşalonului politic”, a spus purtătorul de cuvânt.

„Evenimentul din această seară va avea consecinţe”, a adaugat Hagari, refuzând să specifice cum şi când va răspunde Israelul.

Contraamiralul Daniel Hagari a mai declarat că nu are cunoştinţă de nicio victimă în urma tirului cu rachete. El a spus că au fost câteva lovituri în centrul ţării şi în sud.

„Suntem în stare de alertă maximă atât defensivă, cât şi ofensivă”, a declarat Hagari într-o emisiune TV, potrivit Reuters. „Îi vom apăra pe cetăţenii statului Israel. Acest atac va avea consecinţe. Avem planuri şi vom acţiona în locul şi la momentul pe care le vom decide”, a mai spus Hagari.

Iranul a lansat marţi o salvă de rachete balistice asupra Israelului ca represalii pentru campania Israelului împotriva Hezbollah, aliaţii Teheranului din Liban.

Alarmele au sunat în tot Israelul, iar exploziile au putut fi auzite în Ierusalim şi în valea râului Iordan, în timp ce israelienii s-au pus la adăpost.

UPDATE – Sirenele continuă să sune în Israel pe fondul atacului iranian cu rachete.

UPDATE – Corpul Gardienilor Revoluției Islamice din Iran (IRGC) a confirmat marți că a fost efectuat un atac împotriva Israelului. Într-o declarație, IRGC a subliniat că acțiunea a fost efectuată ca represalii la asasinarea fostului lider Hamas Ismail Haniyeh, a șefului Hezbollah Hassan Nasrallah și a comandantului adjunct al IRGC Abbas Nilforoushan. IRGC a mai avertizat că, în cazul în care Israelul va răspunde, „îl vom lovi de o mie de ori mai puternic”. Între timp, postul de radio Galei Tzahal, operat de Forțele de apărare israeliene, a transmis într-o postare pe X că aproape 500 de rachete au fost trase din Iran, notează Baha.

UPDATE: Acţiunile au scăzut marţi, pe Wall Street, deoarece escaladarea conflictului din Orientul Mijlociu a temperat entuziasmului investitorilor după un trimestru puternic, transmite CNBC.

Dow Jones Industrial Average a scăzut cu 238 de puncte, sau cu 0,4%. S&P 500 a scăzut cu 1,1%, iar Nasdaq Composite a pierdut 1,9%.

Preţul ţiţeiului West Texas Intermediate a crescut cu 5% după ce Forţele de Apărare ale Israelului au declarat că Iranul trage cu rachete în ţară.

 

UPDATE:  Cabinetul israelian de securitate se va reuni în această seară, la ora 19:30, într-un buncăr din Ierusalim, potrivit presei israeliene, scrie Jerusalem Post.

Ministrul de Externe Israel Katz a ordonat o întâlnire imediată cu toți ambasadorii israelieni din întreaga lume, din cauza situației de securitate, pentru a se pregăti atât din punct de vedere politic, cât și al securității pentru atacul iranian.

Se așteaptă ca ambasadorii să primească instrucțiuni clare cu privire la modul în care trebuie să comunice cu șefii de stat din întreaga lume din cauza atacurilor recente asupra Israelului și a atacului iranian așteptat.

O explozie a avut loc în Tel Aviv marți seara. Forțele de apărare israeliene au avertizat că un proiectil a trecut dinspre Liban și a aterizat într-o zonă deschisă din centrul Israelului, potrivit Washington Post.

Populația din centrul Israelului a primit marți mesaje text de alertă pentru a rămâne aproape de locurile de adăpost.

Totodată, medicii răspund la rapoartele privind un schimb de focuri cu mai multe victime în Jaffa, în sudul Tel Aviv, potrivit The Times of Israel.

Update: IDF afirmă că au fost lansate rachete balistice din Iran către Israel. Sirenele au început să răsune în centrul și sudul țării, potrivit Times of Israel.

Forțele de Apărare Israel (IDF) îi îndeamnă pe israelieni să „rămînă vigilenți și să urmeze cu precizie instrucțiunile comandamentului frontului intern”, potrivit BBC.

„La auzirea unei sirene, trebuie să intrați într-un spațiu protejat și să rămâneți acolo până la o nouă notificare”, adaugă acesta.

Incidentul este raportat pe strada Ierusalim din oraș, lângă o stație de tramvai. Poliția spune că împușcăturile din Jaffa sunt suspectate de atac terorist.

Armata israeliană susţine că SUA a informat Tel Aviv-ul cu privire la un atac cu rachete iminent pregătit de Iran: „Împreună cu SUA, urmărim evoluţiile din Iran”

Serviciul de ambulanță Magen David Adom spune că tratează mai multe persoane care au fost în atacul armat din Jaffa, inclusiv unele care sunt inconștiente.

Rapoartele inițiale din presa ebraică indică faptul că au existat cel puțin doi bărbați înarmați în atac și că există cel puțin 8 morţi şi 17 răniți, dintre care doi în stare critică. Printre victime se află şi un câine. Cei doi presupuşi terorişti au fost anihilaţi.

Gruparea şiită libaneză Hezbollah a revendicat marţi lansarea unei salve de rachete „Fadi-4” împotriva unei baze a serviciilor de informaţii militare israeliene şi împotriva unui sediu al serviciului secret israelian Mossad la periferia Tel Aviv-ului, într-o acţiune în care a folosit în premieră acest tip de rachete, relatează agenţia EFE.

Hezbollah a declarat într-un comunicat că a lansat un baraj de rachete „Fadi-4” împotriva bazei Glilot, despre care afirmă că aparţine unităţii de informaţii militare 8200, şi împotriva unui sediu al Mossad-ului situat în suburbiile oraşului Tel Aviv.

Citeşte şi: Alertă în Orientul Mijlociu. Israelul a invadat terestru Libanul. Hezbollah anunţă că a ripostat cu rachete

Gruparea şiită pro-iraniană mai afirmă că acţiunea sa a fost o răzbunare pentru atacurile israeliene din Liban şi pentru uciderea liderului său, Hassan Nasrallah, asasinat vineri într-un bombardament israelian puternic şi bine ţintit la sud de Beirut.
Versiunile 1, 2 şi 3 ale rachetelor de tip Fadi, ce poartă numele unui combatant al Hezbollah ucis de Israel în 1987, au fost folosite de această grupare de mai multe ori în ultima lună în atacurile asupra nordului Israelului, în seria ciocnirilor cu statul evreu la graniţa israeliano-libaneză care au început după izbucnirea războiului din Fâşia Gaza.

DailyBusiness
Românii din Diaspora vor avea weekend întreg pentru a-și decide viitorul! Cum se vor desfășura alegerile parlamentare
Spynews
Elena Udrea rămâne în spatele gratiilor! Decizie de ultimă oră a Instanței Supreme
Bzi.ro
Gabriela Cristea a făcut celebra ciocolată din Dubai: „Ce frumos se vede cu aurul acesta!”
Fanatik.ro
Ele sunt zodiile care vor face schimbări radicale până la sfârșitul lunii. Se anunță multe transformări pentru acești nativi
Capital.ro
Reguli ITP 2024. Șoferii din România sunt obligați în termen de 30 de zile
Playtech.ro
Delia a AJUNS de nerecunoscut! Doamneee ce și-a făcut la față!!! Arată ca Loredana Groza
DailyBusiness
NU ajung veniturile de la o lună la alta! 99% dintre români lucrează PENTRU BANI!
Adevarul
După un an în armata lui Putin, un cetățean tadjik povestește cum îi păcălește Rusia pe mercenari
wowbiz.ro
Gabriela a murit într-un accident, iar soțul ei, pompier chemat la intervenție, a leșinat când a aflat
Spynews
Cât a mers darul la nunta lui Marian Mexicanu cu Ana Maria. Sute de invitați s-au distrat la petrecere
Spynews
22 de elevi și trei profesori morți! Autocarul cu care au plecat în excursie a luat foc / FOTO
Evz.ro
Documentul de care scapă mulți dintre cei care vor să se pensioneze. Data, 1 ianuarie 2025
Ego.ro
Denise Rifai, imagini de INFARCT! Cum a fost surprinsă după ce a renunțat la hainele office
Prosport.ro
FOTO. Ea e gimnasta sexy căreia bărbații i-au cerut apa în care a făcut baie!
kanald.ro
Accident teribil în Teleorman! Gabriela a murit la doar 40 de ani, după ce s-a ciocnit cu un alt șofer pe E70. Printre pompierii care au intervenit s-a aflat chiar soțul ei
Cancan.ro
Mihai Grama, un bărbat din Reghin, a dat lovitura cu o afacere unică în lume: 'Unii au râs de mine'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Se confiscă banii în România. Iei și amendă 10.000 lei. Obligație legală din 1 octombrie
StirileBZI
Aceste anvelope devin interzise de la 1 octombrie! Toți șoferii vor fi sancționați
Prosport.ro
Prodanca, atac dezlănțuit la Reghecampf: „Fotografii grotești din cluburi și interviuri date de amantă”
stirilekanald.ro
Ana-Maria Vasiliu l-a înșelat pe Gabriel?! Soacra a rupt tăcerea: "Nu te omoară nimeni degeaba"
substantial.ro
Marcel Ciolacu: Kelemen Hunor nu ar accepta funcţia de premier
MediaFlux
PENSIE mai MARE în OCTOMBRIE. LEGEA a intrat în vigoare
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cum se încasează șpaga la DSVSA Ilfov