EXCLUSIV Simona Bucura-Oprescu, veşti bune pentru recalcularea din ianuarie: „Cei care au muncit după 2001 nu trebuie să mai aducă niciun document”

Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a participat marţi la emisiunea Andreei Creţulescu, la România TV, unde a explicat mecanismul recalculării din septembrie, dar şi la ce se pot aştepta pensionarii în 2025.
Mircea Filipescu
01 oct. 2024, 20:51
EXCLUSIV Simona Bucura-Oprescu, veşti bune pentru recalcularea din ianuarie:

Simona Bucura-Oprescu spune că reforma sistemului de pensii, transpusă în noua lege, a adus echitate, astfel încât cei care au muncit aceeaşi perioadă şi în aceleaşi condiţii să aibă aceeaşi pensie, indiferent de perioada cand sse pensionează.

„Reforma pensiilor nu este in primul rand despre bani in plus, ci despre dreptate si echitate. S-a vorbit mult, dar eu cred ca ceea ce ramane, in Romania, de acum inainte, pensionarii care au muncit la fel, vor avea pensii egale.

Asta este cea mai importanta parte a reformei. Pana acum, peste 3,8 milioane de romani care au muncit la fel cu altii, dar au iesit la pensie in perioade diferite, au avut pensii mai mici. Incepand cu 1 septembrie, ca urmare a recalcularii, avem echitate in sistemul de pensii si peste 82% dintre pensionari au pensii mai mari si vor beneficia si de urmatoarele cresteri. Si, la fel de important, nicio pensie nu a scazut.

Pana acum s-a vorbit mult despre contributivitate, iar noi am facut-o. Datorita contributivitatii, cea mai mare parte a romanilor a castigat, si mai mult, de acum vor putea beneficia de crestere la fiecare 1 ianuarie.”, a spus Ministrul Muncii, la România TV.

Simona Bucura a explicat şi la ce trebuie să se aştepte actualii angajaţi, care plănuiesc să se pensioneze în anii următori.

„Actualii angajati au de acum tot interesul ca toate veniturile sa fie reflectate, iar pe de alta parte au interesul sa acceseze punctele de stabilitate, care incurajeaza stagiile lungi de cotizare.”, a spus aceasta.

Citeşte şi: 700 de lei în plus pentru românii cu pensii mai mici de 2.200 de lei. Cardurile sunt verificate de STS şi ANAF

În ce priveşte cea de-a doua recalculare, care va avea loc în luna martie a anului viitor, Simona Bucura-Oprescu spune că procesul va fi unul mult simplificat.

„Daca pensionarii au dus documente care releva faptul ca au avut venituri nepermanente la momentul cand s-a depus dosarul de pensionare, de acele documente duse deja se tine cont. Pe perioada procesului de revaluare colegii nostri au introdus si acele date, urmand sa le valorificam acum, dupa 1 ianuarie.

Daca pensionarii sau pensionabilii au muncit dupa 2001, nu este nevoie sa aduca niciun document. Spun asta pentru ca aflu ca inca mai exista pensionari care se intereseaza si de aceste documente.

Pentru pensionarii care au muncit pana in 2001, angajatorii trebuie sa elibereze adeverintele in termen de 60 de zile de la cerere. Daca nu o fac, angajatii sau fostii angajati se pot adresa inspectoratului de munca.

Esential este ca legea 360 recunoaste veniturile nepermanente pentru a fi luate in calcul la pensie.”, a explicat ministra.

Întrebată ce creşteri mai pot aştepta pensionarii în 2025, Simona Bucura-Oprescu a vorbit despre indexarea care, prin noua lege, va fi aplicată în fiiecare an, la data de 1 ianuarie.

„Indexarea este conform articolului din lege. Noutatea este ca legea prevede ca pensiile se majoreaza anual in ianuarie cu inflatia plus 50% din diferenta salariului brut mediu pe economie. Noi am primit deja datele de la INS si deja se lucreaza la calculele pentru indexarea din 2025.”, a spus Bucura-Oprescu.

Citeşte şi: Recordurile pensiilor private: un român are 2,51 milioane lei la Pilonul II, altul a strâns 2,13 milioane la Pilonul III !

 

DailyBusiness
Românii din Diaspora vor avea weekend întreg pentru a-și decide viitorul! Cum se vor desfășura alegerile parlamentare
Spynews
Elena Udrea rămâne în spatele gratiilor! Decizie de ultimă oră a Instanței Supreme
Bzi.ro
Gabriela Cristea a făcut celebra ciocolată din Dubai: „Ce frumos se vede cu aurul acesta!”
Fanatik.ro
Ele sunt zodiile care vor face schimbări radicale până la sfârșitul lunii. Se anunță multe transformări pentru acești nativi
Capital.ro
Reguli ITP 2024. Șoferii din România sunt obligați în termen de 30 de zile
Playtech.ro
Delia a AJUNS de nerecunoscut! Doamneee ce și-a făcut la față!!! Arată ca Loredana Groza
DailyBusiness
NU ajung veniturile de la o lună la alta! 99% dintre români lucrează PENTRU BANI!
Adevarul
După un an în armata lui Putin, un cetățean tadjik povestește cum îi păcălește Rusia pe mercenari
wowbiz.ro
Gabriela a murit într-un accident, iar soțul ei, pompier chemat la intervenție, a leșinat când a aflat
Spynews
Cât a mers darul la nunta lui Marian Mexicanu cu Ana Maria. Sute de invitați s-au distrat la petrecere
Spynews
22 de elevi și trei profesori morți! Autocarul cu care au plecat în excursie a luat foc / FOTO
Evz.ro
Documentul de care scapă mulți dintre cei care vor să se pensioneze. Data, 1 ianuarie 2025
Ego.ro
Denise Rifai, imagini de INFARCT! Cum a fost surprinsă după ce a renunțat la hainele office
Prosport.ro
FOTO. Ea e gimnasta sexy căreia bărbații i-au cerut apa în care a făcut baie!
kanald.ro
Accident teribil în Teleorman! Gabriela a murit la doar 40 de ani, după ce s-a ciocnit cu un alt șofer pe E70. Printre pompierii care au intervenit s-a aflat chiar soțul ei
Cancan.ro
Mihai Grama, un bărbat din Reghin, a dat lovitura cu o afacere unică în lume: 'Unii au râs de mine'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Se confiscă banii în România. Iei și amendă 10.000 lei. Obligație legală din 1 octombrie
StirileBZI
Aceste anvelope devin interzise de la 1 octombrie! Toți șoferii vor fi sancționați
Prosport.ro
Prodanca, atac dezlănțuit la Reghecampf: „Fotografii grotești din cluburi și interviuri date de amantă”
stirilekanald.ro
Ana-Maria Vasiliu l-a înșelat pe Gabriel?! Soacra a rupt tăcerea: "Nu te omoară nimeni degeaba"
substantial.ro
Marcel Ciolacu: Kelemen Hunor nu ar accepta funcţia de premier
MediaFlux
PENSIE mai MARE în OCTOMBRIE. LEGEA a intrat în vigoare
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cum se încasează șpaga la DSVSA Ilfov