Campania prezidențială a lui Mircea Geoană a început oficial pe 11 septembrie 2024, la o zi după ce și-a încheiat mandatul ca adjunct al secretarului general NATO. Ca şi cum ar fi avut o baghetă magică, imediat au apărut corturi în toate marile oraşe ale ţării, staff-ul a început campania de strânegere de semnături, iar reclamele au invadat online-ul ca ciupercile după ploaie. O investigaţie internaţională arată că unul dintre oamenii care au stat în spatele acestei mega-manevre electorale ar fi nimeni altul decât Rareş Mănescu, primarul pe care nu-l regretă niciun locuitor din Sectorul 6, dar un personaj bine ancorat în subteranele politico-financiare ale României cu încrengături externe.
Problema acestuia a venit chiar din exterior, iar dezvăluirile riscă să bubuie în zilele să săptămânile următoare, dezvăluind marile interese politico-financiare de grup care şi-ar dori un preşedinte ca Mircea Geoană.
Investigația realizată de jurnaliștii rețelei The Organised Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) arată că e-mailuri interne și documente obținute de reporteri sugerează că Rareş Mănescu era implicat activ în organizarea campaniei încă din aprilie 2024, cu mult înainte de lansarea oficială, când Mircea Geoană încă avea în minte replica „Mihaela, dragostea mea” şi nu se gândea dacă este cazul să rişte o nouă umilinţă.
Geoană a negat că ar fi desfășurat activități electorale înainte de septembrie și a subliniat că Mănescu nu a fost niciodată șeful său de campanie. De asemenea, Geoană a afirmat că nu are cunoștință despre afacerile lui Mănescu cu rusul Kozlov.
În ultimii ani, declarațiile publice ale oficialilor și propagandiștilor ruși descriu o imagine clară: Rusia și NATO, de pe părțile opuse ale baricadelor, duc o luptă acerbă pentru dominația globală. Dar o investigație a Delfi Estonia, Context, Rise Moldova, reporter.london și Dossier Center arată că oficialul de rang înalt al NATO are mult mai mult de-a face cu ultrapatrioții ruși decât s-ar fi așteptat.
La începutul lunii septembrie 2024, secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a anunțat două decizii importante: va renunța din funcția din alianța militară și va candida la președinția României. Odată cu izbucnirea unui război pe scară largă în Ucraina, Mircea Geoană a cerut în mod repetat aliaților să ofere mai multă asistență militară Ucrainei și să nu aibă încredere în Moscova.
Legăturile lui Mircea Geoană cu Rareş Mănescu sunt şi mai evidente atunci când cei doi apar în două ONG-uri profund legate de candidatura fostului secretar al NATO: Romania Renaște si Romania 2030.
Potrivit cancan, Mihaela Geoană, soția candidatului la președinția României, Mircea Geoană, a sărbătorit împlinirea a 61 de ani pe 25 februarie, organizând o petrecere fastuoasă. La eveniment au participat mai multe personalități publice, printre care s-au numărat Rareș Mănescu și soția sa, Ramona Mănescu
Mănescu și Kozlov, parteneri în afaceri
Potrivit investigației, fostul liberal Rareș Mănescu a înregistrat în Ilfov o companie alături de un om de afaceri rus, Aleksei Kozlov, care spune că este specialist în acvacultură și autodeclarat fanatic al pescuitului.
Registrul Comerțului din România a înregistrat primul document de constituire a companiei lui Kozlov și Mănescu pe 31 mai, potrivit OCCPR. Era vorba de o cerere prin care se verifica dacă numele viitoarei companii Beluga Ventures e disponibil.
În dosarul de înființare al SRL-ului românesc a fost inserat și un proces-verbal din 24 aprilie 2024 al consiliului de administrație al companiei lui Kozlov din Estonia.
Noua sa afacere din România urma să fie înregistrată cu ajutorul firmei sale din Tallinn. Documentul care a ajuns în România menționează că planul de afaceri pentru România data încă din 13 ianuarie 2022.
Mai multe detalii aici
Vizită la Moscova în 2009. Locul numărul doi în NATO pe care îl ocupa Mircea Geoană îi oferă teoretic, în contextul geopolitic actual, credibilitate în campaniea electorală și o orientare occidentală care nu poate fi contestată. Însă oficialul NATO nu a lămurit public niciodată vizita la Moscova, din primăvara anului 2009. Potrivit unor surse, în deplasarea sa privată în capitala Rusiei, Mircea Geoană s-a întâlnit în taină cu unul dintre consilierii președintelui Medvedev. Întâlnirea ar fi fost aranjată de Boris Golovin, om de afaceri cu interese în domeniul energetic în România, despre care presa a scris că ar fi ex-ofițer GRU. Vizita a fost confirmată de fostul ministru de externe Cristian Diaconescu, scrie g4media.ro.
Mircea Geoană se victimizează preventiv. Fostul secretar adjunct NATO se plânge că forțe externe vor sa-i „compromită” candidatura la prezidențiale.
Pus în faţa dezvăluirilor, Mircea Geoană face pe victima: „V-am spus de la inceputul campaniei prezidentiale ca o candidatura independenta, din partea unui fost oficial NATO, va deranja interesele Federatiei Ruse si interesele unor grupuri din Romania. Din pacate, am avut dreptate! O adevarata actiune de kompromat este in plina derulare.
Imi sunt imputate asa zise asocieri cu Federatia Rusa, un lucru total necredibil in conditiile in care, timp de 5 ani, am condus, impreuna cu Secretarul general, Alianta Nord-Atlantica. Se încearcă cu disperare compromiterea unui candidat cu sansa de a câstiga Presedinția României. Interferente din exterior, actiuni de compromitere a unui candidat independent si fost inalt oficial al NATO, sunt de neacceptat. Asistăm la o acțiune de compromitere si dezinformare cu provenienta externa si executie interna”, a spus Mircea Geoană, citat în emsiunea Punctul Culminant, de la România TV.