Școala respectivă din București, de stat, avea uniformă școlară de zece ani, însă odată cu venirea pandemiei s-a renunțat la ele. Totuși, s-a decis ca toți elevii să poarte măcar bluze albe și pantaloni / fuste închise la culoare.
În 2023, directoarea școlii a reluat discuțiile referitoare la uniformă. Fiecare clasă și-a ales culoarea tricourilor, însă când s-a pus problema de firma aleasă, oferta de preț și termenele de plată, a început isteria.
Citește și Data până la care studenții mai pot beneficia de reducere pentru transportul feroviar, pe baza legitimației vizate pe anul universitar trecut
Război între părinți la o școală din București pe tema introducerii uniformei
- „Nu mai suntem pe vremea comuniștilor, să fim obligați să ne îmbrăcăm într-un anume fel.”
- ”Absurd pusă problema, nu e nimic implementat ca sa fim obligati să ne conformam. Mai e democrație sau ne-am întors la totalitarism? Până la urmă, școala a fost băgată în acest hei rup de imagine de comitetul de părinți pe școala, nu ? Când școala mă va obliga și voi semna pentru asta, atunci mai discutam”
- ”Acesta este o uniformă de penitenciar. Se calcă greu, se face urâtă după câteva spălări. Aspectul ei e groaznic în timp. Dacă se pătează, nu prea ies petele din ea. Te încingi groaznic, iar în sălile de clasă e cumplit de cald. Purtați dumneavoastră așa ceva, eu fetele nu le îmbrac in ea. Copiii au alergii la astfel de material și se umplu de bubițe. Se poate găsi o bluza frumoasă pentru uniformă, nu așa ceva care să le facă scârbă. Întrebați acasă, în special pe cei mari, ce opinie au. Uniforma trebuie să fie motiv de mândrie, nu de rușine. Mlitarii tac pentru nu au de ales, dar copiii mei și-au spus clar și răspicat părerea și eu îi susțin până la capăt!”
- ”Și eu sunt mamă a doua fete și nu mă încântă culoarea, dar votul a fost dat de fiecare părinte al scolii. Culorile nu au fost inspirate. S-a ales dintre mov și bleu. Nu a existat varianta de verde. Sigur toți părinții de băieți au votat bleu, doar ca să nu își îmbrace băietii iî mov..ar fi fost ideal dacă puteam să alegem între verde și bleu, poate aveam șanse să iasa verde. Dar așa, doar ne conformăm, ca într-o democrație.”
Părinții s-au certat pe prețul uniformei. Pentru un singur copil, prețul pentru trei tricouri cu mânecă scurtă, două cu mânecă lungă și un hanorac este 500 de lei.
Citește și Burse 2024. Cererile pentru bursele de excelenţă, de merit şi sociale pot fi depuse până pe 3 octombrie. Se pot încasa 3.700 de lei pe lună!
„Nu cred că purtarea uniformei va opri bullyingul pe teme de fashion, că nu în bluze stăteau laudele. Încălțămintea, rucsacul, brățările, pantalonii rămân motive pe care copiii le pot folosi pentru a ieși în fața celorlalți colegi, dacă vor neapărat asta. Probabil că am auzit de sute de ori despre faptul că X-ulescu are adidași Jordan, Off White sau alte branduri care fac furori printre copii și adolescenți și costă de la 600 la 6000 de lei, sau mai mult. Nu am auzit (aproape) niciodată cereri de bluze scumpe, pentru că nimeni nu se laudă cu ele la școală.
Acum așteptăm să vină uniformele de la producător. Vom continua circul după ce primii copii vor face alergii de la cusături, după ce vor vomita în baie de la cât de urâtă este culoarea albastră. Totuși, un lucru e cert. Nu poate fi nimeni acuzat că impune uniforma ca în comunism. Pentru că dacă ar fi un sistem totalitarist, nimeni nu ar mai comenta nimic. Ar purta hainele și atât”, a explicat mama unei eleve, potrivit totulpentrumame.