Românii nu vor avea salarii în euro. Mugur Isărescu, primul mesaj despre schimbarea banilor după ce a fost votat din nou șef al BNR

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, a explicat când va fi posibil să trecem la moneda euro și care sunt măsurile ce ar trebui luate până atunci.
Filip Stan
02 oct. 2024, 17:05
Românii nu vor avea salarii în euro. Mugur Isărescu, primul mesaj despre schimbarea banilor după ce a fost votat din nou șef al BNR

Guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, a declarat marți că obiectivul de trecere la zona euro nu este realizabil în acest moment, subliniind că aceasta depinde de capacitatea țării de a implementa politici economice adecvate. Isărescu a precizat că reducerea deficitului public la 3% este esențială pentru a face pași spre adoptarea monedei euro.

Banca Națională nu consideră fezabilă trecerea la zona euro într-o perspectivă apropiată. Totul depinde de măsura în care România va reuși, prin politici corecte și coerente, să reducă deficitul public spre 3%. Dacă acest lucru se poate realiza în patru, cinci sau șapte ani, doar atunci putem vorbi despre o trecere la euro, dar cu siguranță nu mai devreme. Există o strânsă legătură între aceste aspecte„, a declarat Isărescu.

Se revine la banii cash. Ţara care voia să-i elimine total schimbă macazul. Ce spune Mugur Isărescu despre numerarul din România

De asemenea, guvernatorul BNR a atras atenția că România nu poate îndeplini obiective importante, precum construcția de autostrăzi și realizarea de investiții majore, cu venituri bugetare sub 30% din PIB.

Mugur Isărescu a obținut un nou mandat în fruntea Băncii Naționale a României. Într-o ședință comună a Camerei Deputaților și Senatului, marți, a fost aprobată noua conducere a Băncii Naționale a României (BNR), iar Mugur Isărescu a primit un nou mandat de guvernator. Acesta va continua să ocupe una dintre cele mai importante funcții din domeniul economic românesc.

Decizia a venit în urma unui vot secret, exprimat prin buletine, care a confirmat noul Consiliu de Administrație al BNR. Mugur Isărescu a fost numit președinte al Consiliului de Administrație și guvernator al BNR, întărind astfel autoritatea sa în cadrul instituției.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, despre criptomonede: „Nu vedem cripto-activele ca bani”

Leonardo Badea a preluat funcția de vicepreședinte al Consiliului și prim-viceguvernator al BNR. În același timp, Florin Georgescu și Cosmin Ștefan Marinescu au fost desemnați membri ai Consiliului și viceguvernatori ai Băncii Naționale.

Noua echipă, din care fac parte și Aura Socol, Roberta Anastase, Alexandru Nazare, Csaba Balint și Cristian Popa, va avea un mandat de cinci ani, începând cu data de 11 octombrie.

Când se schimbă banii în România, care sunt șansele să trecem la Euro

Autoritățile române se chinuie de mai mulți ani să faciliteze tranziția de la lei la euro. Aderarea la zona euro reprezintă un consens în clasa politică, dar voința lor este departe de a fi suficientă, mai ales când țara noastră se confruntă cu deficite financiare semnificative și o fragilitate sporită a balanței externe.

Când vine vorba de aderarea la zona euro sau, mai prezis, imposibilitatea tranziției rapide la moneda Uniunii Europene, tocmai a fost publicat un nou raport intitulat România – Zona Euro Monitor nr. 10/2022. Acesta a fost coordonat de academicianului Daniel Dăianu și detaliază o serie de probleme economice din țara noastră care nu fac foarte facilă îmbrățișarea euro în locul leului românesc. Concluzia este că, în lipsa unei consolidări fiscale durabile, nu este realistă speranța la o aderare rapidă.

„Comunicarea Consiliului din 1 iunie 2022 privind Decizia de aderare a Croaţiei la zona euro (CE, 2022c; Consiliu, 2022c) reiterează faptul că aderarea la zona euro rămâne o decizie politică, însă problema de fond este aceeaşi ca înainte de pandemie: capacitatea statului membru candidat de a preveni vulnerabilităţile macroeconomice şi financiare şi de a avea o capacitate durabilă de absorbţie a şocurilor şi a dezechilibrelor macroeconomice (Darvas, 2019). Adoptarea euro va costa băncile locale din Croaţia aproximativ 1 miliard kuna (circa 133 milioane euro) pe an sub formă de comisioane de conversie şi între 80 şi 100 milioane euro – cheltuieli necesare pentru adaptarea serviciilor IT şi a reţelelor de bancomate conform unei evaluări a Asociaţiei Croate a Băncilor (2022).

Concluziile prezentate de BCE şi CE în Rapoartele de convergenţă (CE, 2022d) publicate la data de 1 iunie a.c., care evaluează progresele înregistrate de Bulgaria, Cehia, Croaţia, Ungaria, Polonia, România şi Suedia – cele şapte state membre din afara zonei euro care s-au angajat legal să adopte moneda euro – converg în totalitate: (i) numai Croaţia şi Suedia îndeplinesc criteriul de stabilitate a preţurilor; (ii) toate statele membre îndeplinesc criteriul privind finanţele publice, cu excepţia României, care este singurul stat membru aflat în Procedură de Deficit Excesiv (PDE); (iii) Bulgaria şi Croaţia îndeplinesc criteriul cursului de schimb; (iv) Bulgaria, Croaţia, Cehia şi Suedia îndeplinesc criteriul ratei dobânzii pe termen lung; (v) Croaţia îndeplineşte cele patru criterii de convergenţă nominală, iar legislaţia sa este pe deplin compatibilă cu cerinţele TFUE”, se spune în document.

DailyBusiness
Bucurie pentru români! Guvernul acordă vouchere de 10.000 de euro pentru gospodării
Spynews
“Domnul are poză cu familia, eu sunt măritată și gravidă”. Artistă din România, deranjată de mesajele pe care le primește de la pretendenți. Cum îi pune la punct | FOTO
Bzi.ro
Este despărțirea anului în show-bizz-ul românesc! Cântărețul și-a găsit deja altă iubită!
Fanatik.ro
Care e cea mai sănătoasă cafea din lume? Foarte puțini români știu de ea
Playtech.ro
Cum arăta în tinerețe Raed Arafat. Este de nerecunoscut, imaginile au surprins pe toată lumea
DailyBusiness
Adio, OUĂ în România! Decizia impusă Guvernului
Adevarul
Lipă, arătată cu degetul pentru scandalul din sportul românesc: „Ea a refuzat să plătească medaliații!“
wowbiz.ro
Paul este motociclistul care a murit nevinovat la 18 ani, după ce a fost lovit de un șofer care nu s-a asigurat
Spynews
Fostul iubit al Flaviei Mihășan de la Neatza, în tandrețuri cu Amna! Imagini incendiare cu cei doi | FOTO
Spynews
Andreea Bostănică și-a cumpărat casă nouă de ziua ei de naștere. Imagini cu locuința visurilor ei / FOTO
Evz.ro
Cartofii perfecți pentru prăjit. Acest soi e folosit de marii bucătari
Ego.ro
De nerecunoscut! Mircea Geoană, cu părul lung și creț, ăn TINEREȚE! Imagini unice
Prosport.ro
Prodanca, atac dezlănțuit la Reghecampf: „Fotografii grotești din cluburi și interviuri date de amantă”
kanald.ro
Data exactă la care vor fi virate tichetele sociale în luna octombrie. Banii intră direct pe carduri
Cancan.ro
Autopsia Mariei Campai, ucisă de un tânăr de 17 ani din Italia, i-a uluit total pe medicii legiști. Ce au descoperit la necropsie
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
StirileBZI
Nu se mai dau ajutoarele de la stat! Dacă ai o mașină ce valorează mai mult de 15.000 de euro, nu mai primești nimic!
Prosport.ro
FOTO. Ea e considerată cea mai sexy mamă a unui fotbalist din întreaga lume. La 40 de ani, arată mai bine ca multe tinere de 20 de ani
stirilekanald.ro
Cioban omorât în bătaie de patronul stânei la care lucra! Ucigașul din Buzău și-a lovit angajatul până când nu a mai mișcat
substantial.ro
Crimă șocantă în Arizona: Femeie decapitată de fiul său în ziua aniversării
MediaFlux
S-A AFLAT cine VA FI PREȘEDINTELE ROMÂNIEI! Răsturnare COMPLETĂ de SITUAȚIE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cel mai bun moment pentru a merge în safari nu este atunci când v-ați aștepta