Simona Bucura-Oprescu, mesaj pentru seniorii României. Ce este „îmbătrânirea activă”

Reforma pensiilor aduce echitate în sistemul public de pensii și creșterea sustenabilă și constantă a veniturilor pensionarilor, spune Simona Bucura Oprescu.
Filip Stan
02 oct. 2024, 17:25
Simona Bucura-Oprescu, mesaj pentru seniorii României. Ce este

Ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Simona Bucura-Oprescu, a participat, de Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice, la cea de-a VIII-a ediție a Conferinței „Bune practici pentru o bătrânețe frumoasă” organizată de Fundația Regală Margareta a României.

La eveniment au fost prezenți Alteța Sa Regală Principesa Sofia a României – Membru în Consiliul Director al Fundației Regale Margareta a României, medici, terapeuți, specialiști din MMSS care au adus în atenție beneficiile reformei sistemului de asistență socială realizată prin Legea nr. 100/2024 și prin normele de aplicare ale acesteia, precum și reprezentanți ai structurilor asociative ale vârstnicilor.

EXCLUSIV Simona Bucura-Oprescu, veşti bune pentru recalcularea din ianuarie: „Cei care au muncit după 2001 nu trebuie să mai aducă niciun document”

Ministrul Simona Bucura-Oprescu a anunțat că MMSS are în implementare Strategia Națională pentru Îmbătrânire Activă și că principalele rezultate vizate sunt legate de o viață mai lungă și mai sănătoasă, creșterea nivelului de ocupare a forței de muncă la vârste mai înaintate, creșterea participării sociale şi politice a grupurilor de persoane vârstnice, scăderea dependenței persoanelor vârstnice, îmbunătățirea serviciilor de îngrijire de lungă durată. Un impact deosebit din acest punct de vedere îl are noua lege a pensiilor care aduce echitate și sustenabilitate privind creșterea veniturilor pentru vârstnici.

„Îmi doresc ca și în România bătrânețea să fie o a treia tinerețe, așa cum este percepută, de altfel, în multe alte țări ale Uniunii Europene. Bătrânețea să fie frumoasă, așa cum observăm în bunele practici pe care le promovați astăzi.  Acum, când copiii le-au crescut, când copiii sunt la casele lor și au mai mult timp decât altădată, persoanele vârstnice merită să aibă venituri decente care să le permită să-și împlinească pasiunile de-o viață, să călătorească, să-și permită o carte bună, să-și permită o masă în oraș cu prietenii, un film la cinematograf, să meargă la teatru sau la Operă. Îmi doresc ca persoanele vârstnice să fie valorizate și ascultate, astfel încât înțelepciunea și experiența lor de viață să fie transmise nepoților și copiilor.

Reforma pensiilor aduce echitate în sistemul public de pensii și creșterea sustenabilă și constantă a veniturilor pensionarilor. Respectul și răsplata pentru muncă trebuie să le aducă veniturile necesare astfel încât pensionarii să își permită mai mult.  Pensia să nu fie doar suma necesară traiului zilnic, ci și cea care oferă posibilitatea pensionarilor de a avea o viață socială activă, de a-și crea bucurii și plăceri mai mari sau mai mici, de a avea cu ce să îi cumpere o carte bună unui nepot sau cu ce să plătească o călătorie.

Ne aflăm, însă, într-un context european în care îmbătrânirea rapidă a populației ridică noi provocări. Conform estimărilor, numărul persoanelor de peste 65 de ani din Europa se va dubla în următorii 50 de ani, iar numărul celor peste 80 de ani se va tripla.

Este esențial să ne asigurăm că, pe măsură ce speranța de viață crește, și calitatea vieții seniorilor noștri se îmbunătățește.

Conceptul de „îmbătrânire activă”, promovat de Organizația Mondială a Sănătății, subliniază importanța menținerii unei vieți sănătoase și active, chiar și la vârste înaintate.

Citeşte şi: 700 de lei în plus pentru românii cu pensii mai mici de 2.200 de lei. Cardurile sunt verificate de STS şi ANAF

Nu este vorba doar despre sănătatea fizică, ci și despre implicarea socială, culturală și economică a seniorilor. Regina Maria ne-a arătat fiecăruia dintre noi puterea fantastică a propriului exemplu. Iar prin puterea fantastică a propriului exemplu ne-a arătat ce înseamnă solidaritatea, ce înseamnă grija. Iar dumneavoastră, Altețele Voastre Regale, continuați să ne arătați asta, inclusiv prin preocupările pe care le are Casa Regală, dar și prin organizarea acestui eveniment.

Fiindcă, da! Așa ne dorim să fie bătrânețea – frumoasă!

Și da! Împreună putem găsi soluții și promova bune practici, astfel încât bătrânețea să fie frumoasă!”, a declarat ministrul Simona Bucura-Oprescu.

Evenimentul a inclus și o expoziție ”INTERGENERAȚII” găzduită de Foaierul Sălii Media de la Teatrul Național București care include instantanee foto surprinse pornind de la poveștile de viață ale seniorilor beneficiari ai serviciului social Telefonul Vârstnicului.

DailyBusiness
Bucurie pentru români! Guvernul acordă vouchere de 10.000 de euro pentru gospodării
Spynews
“Domnul are poză cu familia, eu sunt măritată și gravidă”. Artistă din România, deranjată de mesajele pe care le primește de la pretendenți. Cum îi pune la punct | FOTO
Bzi.ro
Este despărțirea anului în show-bizz-ul românesc! Cântărețul și-a găsit deja altă iubită!
Fanatik.ro
Care e cea mai sănătoasă cafea din lume? Foarte puțini români știu de ea
Playtech.ro
Cum arăta în tinerețe Raed Arafat. Este de nerecunoscut, imaginile au surprins pe toată lumea
DailyBusiness
Adio, OUĂ în România! Decizia impusă Guvernului
Adevarul
Lipă, arătată cu degetul pentru scandalul din sportul românesc: „Ea a refuzat să plătească medaliații!“
wowbiz.ro
Paul este motociclistul care a murit nevinovat la 18 ani, după ce a fost lovit de un șofer care nu s-a asigurat
Spynews
Fostul iubit al Flaviei Mihășan de la Neatza, în tandrețuri cu Amna! Imagini incendiare cu cei doi | FOTO
Spynews
Andreea Bostănică și-a cumpărat casă nouă de ziua ei de naștere. Imagini cu locuința visurilor ei / FOTO
Evz.ro
Cartofii perfecți pentru prăjit. Acest soi e folosit de marii bucătari
Ego.ro
De nerecunoscut! Mircea Geoană, cu părul lung și creț, ăn TINEREȚE! Imagini unice
Prosport.ro
Prodanca, atac dezlănțuit la Reghecampf: „Fotografii grotești din cluburi și interviuri date de amantă”
kanald.ro
Data exactă la care vor fi virate tichetele sociale în luna octombrie. Banii intră direct pe carduri
Cancan.ro
Autopsia Mariei Campai, ucisă de un tânăr de 17 ani din Italia, i-a uluit total pe medicii legiști. Ce au descoperit la necropsie
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
StirileBZI
Nu se mai dau ajutoarele de la stat! Dacă ai o mașină ce valorează mai mult de 15.000 de euro, nu mai primești nimic!
Prosport.ro
FOTO. Ea e considerată cea mai sexy mamă a unui fotbalist din întreaga lume. La 40 de ani, arată mai bine ca multe tinere de 20 de ani
stirilekanald.ro
Cioban omorât în bătaie de patronul stânei la care lucra! Ucigașul din Buzău și-a lovit angajatul până când nu a mai mișcat
substantial.ro
Crimă șocantă în Arizona: Femeie decapitată de fiul său în ziua aniversării
MediaFlux
S-A AFLAT cine VA FI PREȘEDINTELE ROMÂNIEI! Răsturnare COMPLETĂ de SITUAȚIE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cel mai bun moment pentru a merge în safari nu este atunci când v-ați aștepta