Marcel Ciolacu anunţă 3,5 miliarde de dolari de la Banca Mondială pentru sectorul privat

Premierul a anunţat, după lansarea parteneriatului între Banca Mondială şi România, că valoarea finanţării totale pentru România este de şase miliarde de dolari.
Filip Stan
02 oct. 2024, 18:44
Marcel Ciolacu anunţă 3,5 miliarde de dolari de la Banca Mondială pentru sectorul privat

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, miercuri, după lansarea parteneriatului între Banca Mondială şi România pentru perioada 2025-2029, că valoarea estimată a finanţării în următorii trei ani din partea Grupului Băncii Mondiale pentru ţara noastră este şase miliarde de dolari. El a explicat că, din această sumă, pentru sectorul public sunt alocaţi 2,5 miliarde de dolari, iar pentru sectorul privat – 3,5 miliarde de dolari.Marcel Ciolacu a declarat, miercuri, că prin acest cadru de parteneriat între România şi Banca Mondială pentru următorii cinci ani se urmăreşte promovarea capitalului uman prin extinderea accesului la educaţie, sănătate şi servicii sociale.

”Vrem să generăm noi oportunităţi pentru locuri de muncă mai bine plătite, prin stimularea capitalului privat, accelerarea tranziţiei verzi şi întărirea rezilienţei la şocuri climatice. În următorii trei ani, valoarea estimativă a finanţării pentru România din partea Grupului Băncii Mondiale este de şase miliarde de dolari în condiţii financiare avantajoase. Din aceşti şase miliarde, circa 2,5 miliarde sunt pentru sectorul public şi 3,5 miliarde pentru sectorul privat. Sunt fonduri realizate prin investiţii făcute de corporaţii financiare internaţionale şi garanţii oferite de Agenţia Multilaterală de Garantare a Investiţiilor. Aş vrea să subliniez această orientare către creşterea competitivităţii sectorului privat”, a afirmat Marcel Ciolacu.

Rareș Bogdan, despre terenul de golf de la vila din Neptun folosită de Iohannis: ”N-are nicio legătură cu un teren de golf. Așa pot să fac și eu”

El a precizat că Grupul Băncii Mondiale are în România un portofoliu de două miliarde de dolari. ”Grupul Băncii Mondiale are în prezent un portofoliu de două miliarde de dolari în România şi va finanţa proiecte de alte trei miliarde doar în următorii trei ani. Sunt proiecte în sectorul financiar, pentru asigurarea accesului la finanţare pentru IMM-uri şi fermieri, pentru femei şi tinerii antreprenori, dar şi pentru reducerea decalajelor de infrastructură, logistică şi integrarea în lanţurile de valoare”, a explicat premierul Ciolacu.

 

 

El a adăugat că se fac paşi semnificativi pentru ”a uni” România urbană cu cea rurală, mai săracă şi mai izolată.

”Banca Mondială vorbeşte în acest document despre faptul că există încă două Românii: una urbană, mai dezvoltată şi integrată şi alta rurală, mai săracă şi izolată. Noi am făcut paşi semnificativi pentru a avea o singură Românie, o unire prin proiecte mari de infrastructură de la est la vest şi de la nord la sud, astfel încât toate regiunile şi judeţele să aibă acces la resurse şi la şanse egale de dezvoltare. O unire prin programul nostru de reindustrializare care urmăreşte promovarea unor sectoare industriale strategice şi o unire prin crearea de oportunităţi pentru creşterea economică”, a transmis premierul.

Marcel Ciolacu a declarat că Banca Mondială estimează că potenţialul de creştere al României este de 5% pe an.

”Aş sublinia estimarea Băncii Mondiale că în următorul deceniu potenţialul de creştere al României este de 5% pe an. Evident, există nişte condiţii. Trebuie să reuşim să îmbunătăţim înzestrarea şi productivitatea factorilor de producţie şi, în primul rând, a capitalului uman, prin programe în sfera educaţiei, sănătăţii şi serviciilor sociale. Apreciez foarte mult sprijinul Băncii Mondiale şi oferirea de consultanţă pentru reformele din PNRR. De exemplu, recenta lege a pensiilor, parteneriatul cu Banca Mondială nu se referă doar la finanţare, ci este un parteneriat pentru cunoaştere. Atât noi învăţăm de la experţii băncii, cât şi banca învaţă din interacţiunea cu România şi poate replica apoi aceste cunoştinţe la nivel regional”, a afirmat Marcel Ciolacu.

Ciolacu a mai declarat că va fi semnat şi un împrumut pentru managementul riscului de dezastre. ”Semnăm astăzi şi un împrumut pentru managementul riscului de dezastre, cu opţiune de tragere în următorii trei ani. În fapt, o linie de finanţare în valoare de 500 de milioane de dolari. Este o finanţare care stă la dispoziţia Guvernului pentru întărirea capacităţii de prevenire şi reacţie rapidă la dezastre naturale şi schimbări climatice. Această linie de finanţare va ajuta România să aibă acces rapid la finanţare pentru situaţii de urgenţă. Guvernul României apreciază întărirea parteneriatului dintre România şi Banca Mondială prin aprobarea noului cadru strategic şi a instrumentului de finanţare pentru situaţii de urgenţă. Acestea se adaugă împrumutului pentru politici de dezvoltare de 650 de milioane de dolari aprobat în luna iulie”, a mai transmis premierul Marcel Ciolacu.

 

Marcel Ciolacu alocă bani Bisericii Ortodoxe Române: „Mi-am asumat consolidarea parteneriatului dintre stat și culte”

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a discutat astăzi, la Palatul Victoria, cu delegația Băncii Mondiale din care au făcut parte Anshula Kant, directorul executiv al Grupului Băncii Mondiale, Anna Akhalkatsi, directorul Băncii Mondiale pentru Uniunea Europeană, Yaser El-Gammal, manager al Băncii Mondiale pentru România și Ungaria, și Liviu Voinea, director executiv adjunct al Băncii Mondiale.

DailyBusiness
Adrian Câciu face promisiuni! Planul de reducere a deficitului, pe 7 ani, amânat!
Spynews
“Domnul are poză cu familia, eu sunt măritată și gravidă”. Artistă din România, deranjată de mesajele pe care le primește de la pretendenți. Cum îi pune la punct | FOTO
Bzi.ro
Este despărțirea anului în show-bizz-ul românesc! Cântărețul și-a găsit deja altă iubită!
Fanatik.ro
Șase zodii vor avea noroc din plin în plan financiar și cel mai mare succes profesional până la finalul anului. Balanțele sunt cele mai avantajate
Capital.ro
Putin a dat ordin. S-a activat în toată Rusia. Decizie în premieră absolută
Playtech.ro
Cum arăta în tinerețe Raed Arafat. Este de nerecunoscut, imaginile au surprins pe toată lumea
DailyBusiness
Bucurie pentru români! Guvernul acordă vouchere de 10.000 de euro pentru gospodării
Adevarul
Lipă, arătată cu degetul pentru scandalul din sportul românesc: „Ea a refuzat să plătească medaliații!“
wowbiz.ro
Paul este motociclistul care a murit nevinovat la 18 ani, după ce a fost lovit de un șofer care nu s-a asigurat
Spynews
Fostul iubit al Flaviei Mihășan de la Neatza, în tandrețuri cu Amna! Imagini incendiare cu cei doi | FOTO
Spynews
Andreea Bostănică și-a cumpărat casă nouă de ziua ei de naștere. Imagini cu locuința visurilor ei / FOTO
Evz.ro
Oana Roman, jignită fără precedent. Marius Elisei și-a ieșit din fire
Ego.ro
De nerecunoscut! Mircea Geoană, cu părul lung și creț, ăn TINEREȚE! Imagini unice
Prosport.ro
Prodanca, atac dezlănțuit la Reghecampf: „Fotografii grotești din cluburi și interviuri date de amantă”
kanald.ro
Data exactă la care vor fi virate tichetele sociale în luna octombrie. Banii intră direct pe carduri
Cancan.ro
Autopsia Mariei Campai, ucisă de un tânăr de 17 ani din Italia, i-a uluit total pe medicii legiști. Ce au descoperit la necropsie
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Cutremur în tenis! Simona Halep a anunțat chiar azi, 2 octombrie
StirileBZI
Nu se mai dau ajutoarele de la stat! Dacă ai o mașină ce valorează mai mult de 15.000 de euro, nu mai primești nimic!
Prosport.ro
FOTO. Ea e considerată cea mai sexy mamă a unui fotbalist din întreaga lume. La 40 de ani, arată mai bine ca multe tinere de 20 de ani
stirilekanald.ro
Cioban omorât în bătaie de patronul stânei la care lucra! Ucigașul din Buzău și-a lovit angajatul până când nu a mai mișcat
substantial.ro
Joe Biden se opune atacurilor Israelului asupra instalațiilor nucleare iraniene
MediaFlux
S-A AFLAT cine VA FI PREȘEDINTELE ROMÂNIEI! Răsturnare COMPLETĂ de SITUAȚIE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cel mai bun moment pentru a merge în safari nu este atunci când v-ați aștepta