Aceste case de marcat au devenit obligatorii pentru proprietarii de vendomate în scopul combaterii evaziunii fiscale.
Proprietarii de automate sunt nemulţumiţi de această măsură şi se tem că vor fi nevoiţi să îşi închidă micile businessuri, pe de o parte pentru că fiscalizarea le va face nerentabile, pe de altă parte pentru că această schimbare vine cu costuri destul de mari, pe care mulţi nu şi le pot permite.
„O casă de marcat costă între 100 și 150 de euro, la care se adaugă niște costuri birocratice de a înregistra aceste fiscalizări și de a face instalarea. Foarte mulți, de asta își vând afacerea, pentru că le e frică că nu mai pot să bage banul direct în buzunar fără să-l declare. Sunt de vânzare în acest moment multe bussines-uri”, a declarat Adrian Dinu, director general companie fiscalizare vendomate, potrivit ȘtirileProTV.
Referitor la măsura obligativităţii caselor de marcat în cazul proprietarilor de vendomate, ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a spus că s-a luat în discuţie implementarea ei încă de acum 2 ani, dar că, din diferite motive, a fost amânată.
Citeste si ȘOCANT. O tânără, la un pas de moarte după ce a băut cafea de la un automat din aeroport
„Cei care au astfel de aparate ştiau că a fost amânat de nenumărate ori şi că termenul de 1 octombrie nu se amână, fiind o obligaţie care a fost anunţată de 2 ani de zile„, a spus, recent, Marcel Boloş.
Operatorii economici care nu se conformează măsurii de fiscalizare a banilor proveniţi de la vendomate riscă amenzi uriaşe. Acestea pot fi cuprinse între 8.000 şi 10.000 de lei.
Pe lângă amenzi, proprietarilor de automate care nu deţin case de marcat li se vor confisca sumele pe care nu le pot justifica şi li se va suspenda activitatea până în momentul în care se vor dota cu casă de marcat. Ulterior, aceştia vor trebui să prezinte dovada de plată a amenzii sau a jumătate din cuantumul acesteia, după caz, organului constatator, în conformitate cu prevederile art. 11 alin. (1) lit. f) din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 28/1999.