EXCLUSIV Nicolae Ciucă nu l-ar numi premier pe Ciolacu: ”Acum, nu. După ce vedem rezultatele, nu exclud niciun scenariu”

Președintele liberal Nicolae Ciucă a fost, miercuri seară, invitatul special al lui Victor Ciutacu, în emisiunea Punctul Culminant, ocazie cu care cei doi au discutat despre actualitatea politică, liderul PNL referindu-se și la declarația lui Marcel Ciolacu, care a spus că ar fi dispus să îl numească pe Ciucă premier, dacă ar câștiga alegerile prezidențiale.
Mircea Filipescu
02 oct. 2024, 22:06
EXCLUSIV Nicolae Ciucă nu l-ar numi premier pe Ciolacu: ”Acum, nu. După ce vedem rezultatele, nu exclud niciun scenariu”

Președintele PNL, Nicolae Ciucă, a fost întrebat în primul rând despre conflictele armate concomitente care se desfășoară în Orientul Mijlociu și Ucraina, ultimul având loc în imediata vecinătate a României, în contextul in care, în noaptea de miercuri spre joi, mai multe fragmente de drone rusești au fost doborâte pe teritoriul țării noastre.

”Astazi distantele par in analiza fiind mai mari sau mai mici. Conflictele sunt ai aproape sau mai departe, dar ele au efecte si consecinte pe un spatiu cat se poate de larg. Romania aflandu-se in imediata proximitate a conflictului din Ucraina, pe o granita terestra cea mai lunga cu Ucraina, ca atare este absolut necesar sa ne preocupe, pentru siguranta cetatenilor si pentru a spori increderea oamenilor ca statul, institutiile, sunt in masura sa ia cele mai importante decizii pentru ca Romania sa fie asigurata.

Romania trebuie sa joace rolul de pilon de securitate si trebuie sa fim in masura sa contracaram tot ce am vazut. Am vazut ca sunt lovite in continuare capacitatile portuare ale Ucrainei de pe Dunare. Sunt 200-300 de metri, depinde de latimea Dunarii. AU picat si la noi, am avut norocul ca au picat in spatii nelocuite. AU fost raportari care au prezentat elementele de dispozitiv din zona de granita si putem vedea ca mereu avem elementele de politie aeriana, azi-noapte au fost ridicate doua F14 ale Romaniei si doua F18 spaniole.

Daca Rusia ataca un teritoriu NATO, se activeaza articolul 5 si de aici lucrurile degenereaza intr-un sens pe care nu il doreste nimeni.

Citește și: EXCLUSIV Nicolae Ciucă îl pensionează pe Iohannis: „Nu se pune problema să fie premier, nu va reveni nici la conducerea PNL”

Ne dorim sa nu inceapa un al Treilea Razboi Mondial, este cea mai mare nenorocire care se poate intampla, provocata de oameni insisi. Rolul liderilor este de a le aduce oamenilor aminte de consecintele tragice ale tuturor conflictelor. De aceea trebuie sa mentina dialogul si identificarea solutiilor pentru a nu se ajunge la conflict.

Eu condamn cu toata puterea atacul Iranului asupra Israelului si inteleg tot ce inseamna dreptul Israelului de a-si apara integritatea teritoriala. Dar, in acelasi timp, trebuie sa intelegem ca este necesar sa se gandeasca de zece ori inainte de a lua o decizie.”, a spus generalul în rezervă Nicolae Ciucă.

Întrebat de Victor Ciutacu dacă, în calitate de președinte și conducător al Forțelor Armate Române, ar putea garanta că țara noastră nu va fi implicată în niciun război, președintele liberal a oferit un răspuns nuanțat.

”Sunt unul dintre cei care stiu mai bine. AM discutat si cu oamenii pe strada si in intalniri. Oamenii imi spun ca eu am pregatire si sunt in stare sa gestionez o astfel de situatie. Tocmai pentru ca stiu ce inseamna, imi doresc cel mai mult sa fiu in masura sa gestionez pacea, nu conflictul. Doar cineva care are tulburari de personalitate isi doreste conflictul, altfel, orice om sanatos doreste pacea.

Citește și: Lasconi, prima reacție la investigația despre Geoană: S-a compromis pentru a doua oară pe relația cu Rusia. Când vine însă vorba despre cea mai importantă funcție în stat, nicio greșeală nu este permisă

Dam un exemplu, daca Romania este atacata, acceptam orice? Suntem obligati de Constitutie sa facem totul pentru apararea suveranitatii si integritatii nationale. Trebuie sa fim pregatiti sa luam orice masura pentru a ne apara.”, a explicat liderul liberal.

Ciucă a vorbit și despre declarația lui Marcel Ciolacu, care a spus că nu ar avea nicio problemă să îl numească premier pe președintele PNL.

”Se alinta. Nu m-a sunat sa imi propuna. Stiti foarte bine ca nu sunt un om conflictual, ci un om al echilibrului, dar cand se depaseste o limita a intelegerilor intre doi oameni si se repeta, este mai bine sa se ia o pauza operativa. Exclud total posibilitatea. AM spus de fiecare data, niciodata nu am revenit pe o functie pe care am incadrat-o. Am avut functii la care nu m-as fi gandit niciodata. E o chestiune de principiu si mi-am respectat principiile.”, a punctat acesta.

Liderul luberal a recunoscut, totuși, că și-a încălcat în trecut promisiunea că nu va intra niciodată în politică, dar a ținut să explice contextul în care s-a petrecut acest lucru.

”Recunosc, dar se intampla aceasta situatie inainte de acel episod cu Dragnea, cand am fost suspendat, iar cand s-a schimbat guvernul am fost intrebat de presedinte daca doresc sa slujesc tara ca ministru al Apararii si am acceptat. Recunosc ca am calcat acel principiu, nu am o problema. Acum, cand discutam, inclusiv acest joc al lui Ciolacu mi se pare ca incearca sa-l foloseasca in avantajul sau politic. E normal sa nu intru in jocul acesta.

Citește și: SONDAJ Cine este pe primul loc în intenţiile de vot la alegerile prezidenţiale. Partidele cu cele mai mari şanse la alegerile parlamentare

Apreciez ca spune ca am avut o guvernare foarte buna, lucru care se vede si din cifre. Niciodata nu o sa vorbesc urat de Marcel iolacu, mai aruncam cate o sageata, ca asa e in politica.”, a afirmat candidatul PNL la prezidențiale.

Acesta a clarificat și dacă, în schimb, ar putea să îl nominalizeze el pe Marcel Ciolacu pentru funcția de premier, dacă ar câștiga alegerile prezidențiale.

”Dupa ce vedem rezultatele de la parlamentare si rezultatele fortelor politice de dreapta, nu exclud niciun scenariu. Acum nu l-as nominaliza. Voi respecta ce scrie in Constitutie. Partidele politice care vor reusi sa constituie o majoritate. Vedem rezultatele si in orice situatie voi lua cea mai buna decizie pentru popor, nu pentru o formatiune politica.”, a punctat Ciucă.

Președintele PNL susține în continuare că actualul președinte, Klaus Iohannis, nu își mai dorește să ocupe nicio funcție după terminarea mandatului.

”Nu cred ca este cazul. Nu am discutat cu dumnealui, de ce sa estimez ceva? La cum il cunosc, nu cred ca nu ar fi vorbit despre asta pana acum. Nici la varful PNL nu se va intoarce.”, a spus acesta.

Citește și: Nicolae Ciucă și-a lansat oficial candidatura la prezidențiale: „România are nevoie de o viziune de dreapta”

De asemenea, liderul liberal spune că, în ciuda numeroaselor scandaluri în care a fost implicat în ultima vreme, Iohannis nu este o ”povară” pentru candidatura sa și pentru șansele liberalilor la parlamentare.

”Nu este vorba despre acest lucru, ci despre ce face fiecare dintre noi. PNL a fost continuu la guvernare in ultimii cinci ani si am avut relatii institutionale cu presedintele Iohannis, deci nu ne putem dezice. Cu actuala conducere si actualul proiect, PNL intra intr-o alta etapa. Sunt abordari diferite pe situatii complet diferite. Presedintele in momentul de fata a declarat cat se poate de limpede ca nu va candida la nicio functie.

Am cautat si vom continua ca ce inseamna conducerea PNL sa fie bazat pe rezultatele la nivel de filiala.”, a clarificat Nicolae Ciucă, expicând și că sondajele nu dau măsura exactă a voinței electoratului.

”Romanii stiu mult mai bine decat noi, care ne uitam pe sondaje si focus grupuri. Romanii vor stii sa nu lase puterea in mainile unui singur partid. Stiti care sunt narativele pe care le folosesc politicienii vechi. Eu nu sunt politician vechi, am intrat de patru ani si vad politica total diferit decat ei. Ei imi spun ca nu am ”verb politic”, dar prefer sa am verbul faptelor. Am foarte multe realizari. Uitati-va la tot ce a insemnat anul si jumatate cat am fost premier. Astazi Romania duce mai departe tot ce am inceput in anul 2021, pentru ca am avut curajul sa stau de vorba cu investitorii straini, sa atragem investitii straine, am avut varf de investitii straine in anul cand a inceput razboiul. M-am dat la o parte pentru ca am vrut sa demonstrez ca exista si onoare in politica.”, a adăugat președintele PNL.

Rugat să-și caracterizeze cât mai scurt contracandidații, Nicolae Ciucă a răspuns: 

Marcel Ciolacu: ”Grija fata de sine si PSD”

Mircea Geoana: ”PSD”

George Simion: ”Calator prin politica”

Elena Lasconi: ”Primarul municipiului Campulung”

Diana Sosoaca: ”Nu cred ca pot”

La remarca lui Victor Ciutacu, care a observat că liderul liberal arată îmbătrânit, față de campania pentru locale din primăvară, Nicolae Ciucă a dezvăluit că muncește foarte mult, astfel încât nici nu mai apucă să petreacă timp cu familia.

”Cu fiecare zi care trece imbatranim. Muncim foarte mult, de dimineata pana seara tarziu, in fiecare zi. De doua saptamani nu mi-am vazut nepoata. Nu ajung niciodata mai devreme de 10 acasa. Cand a venit nominalizarea si erau intrebarile cu ce se va intampla cu Ciuca la Guvern. La 7 eram la program. La PArlament cateodata ii surprind si pe cei de la paza. Nu pot sa dorm, si daca ma culc la 2, ma trezesc fara sa sune ceasul. Atat de bine poti sa planifici dimineata. Nu pot sa ma schimb, aia e.”, a încheiat Ciucă.

Citește și: Marcel Ciolacu, veste bună pentru români: „Din ianuarie, nu vom mai avea nevoie de vize pentru a merge în SUA”

 

DailyBusiness
România nu poate trece la moneda euro! Declarațiile lui Mugur Isărescu
Spynews
“Domnul are poză cu familia, eu sunt măritată și gravidă”. Artistă din România, deranjată de mesajele pe care le primește de la pretendenți. Cum îi pune la punct | FOTO
Bzi.ro
Este despărțirea anului în show-bizz-ul românesc! Cântărețul și-a găsit deja altă iubită!
Fanatik.ro
Șase zodii vor avea noroc din plin în plan financiar și cel mai mare succes profesional până la finalul anului. Balanțele sunt cele mai avantajate
Capital.ro
Anvelopele care devin obligatorii în România. Toți șoferii trebuie să circule cu ele
Playtech.ro
Cum arăta în tinerețe Raed Arafat. Este de nerecunoscut, imaginile au surprins pe toată lumea
DailyBusiness
Adrian Câciu face promisiuni! Planul de reducere a deficitului, pe 7 ani, amânat!
Adevarul
Lipă, arătată cu degetul pentru scandalul din sportul românesc: „Ea a refuzat să plătească medaliații!“
wowbiz.ro
Paul este motociclistul care a murit nevinovat la 18 ani, după ce a fost lovit de un șofer care nu s-a asigurat
Spynews
Fostul iubit al Flaviei Mihășan de la Neatza, în tandrețuri cu Amna! Imagini incendiare cu cei doi | FOTO
Spynews
Andreea Bostănică și-a cumpărat casă nouă de ziua ei de naștere. Imagini cu locuința visurilor ei / FOTO
Evz.ro
Oana Roman, jignită fără precedent. Marius Elisei și-a ieșit din fire
Ego.ro
De nerecunoscut! Mircea Geoană, cu părul lung și creț, ăn TINEREȚE! Imagini unice
Prosport.ro
Prodanca, atac dezlănțuit la Reghecampf: „Fotografii grotești din cluburi și interviuri date de amantă”
kanald.ro
Data exactă la care vor fi virate tichetele sociale în luna octombrie. Banii intră direct pe carduri
Cancan.ro
Autopsia Mariei Campai, ucisă de un tânăr de 17 ani din Italia, i-a uluit total pe medicii legiști. Ce au descoperit la necropsie
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Putin a dat ordin. S-a activat în toată Rusia. Decizie în premieră absolută
StirileBZI
Nu se mai dau ajutoarele de la stat! Dacă ai o mașină ce valorează mai mult de 15.000 de euro, nu mai primești nimic!
Prosport.ro
FOTO. Ea e considerată cea mai sexy mamă a unui fotbalist din întreaga lume. La 40 de ani, arată mai bine ca multe tinere de 20 de ani
stirilekanald.ro
Cioban omorât în bătaie de patronul stânei la care lucra! Ucigașul din Buzău și-a lovit angajatul până când nu a mai mișcat
substantial.ro
Prințul William și Prințesa Kate, Întâlnire Emoționantă cu o Adolescentă Bolnavă de Cancer la Castelul Windsor
MediaFlux
O TAXĂ NOUĂ pe capul românilor. PLĂTESC cei care STAU LA BLOC
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cel mai bun moment pentru a merge în safari nu este atunci când v-ați aștepta