Târgurile de Crăciun sunt, fără îndoială, cele mai efervescente evenimente ale sfârșitului de an, la mare concurență cu Revelionul, desigur, dar mult peste acesta din punct de vedere al ofertei pentru public și… al duratei, desigur. La Craiova, relatează Pro TV, artiștii au început deja lucrul la căsuțele magice care vor fi instalate în inima târgului de Crăciun.
Potrivit sculptorului Gabi Rizea, căsuțele făcute pentru târgul de Crăciun din Craiova sunt, anul acesta, cu totul speciale, formând ”un mic orășel galactic”. ”Trebuie gândite ca niște căsuțe sciene-fiction, inspirate din ceva din viitor”, a explicat sculptorul.
Din scenografia târgului craiovean de Crăciun nu vor lipsi, firește, beculețele, în număr de peste… două milioane! La eveniment va ajunge și sania lui Moș Crăciun, care, spun organizatorii, va zbura deasupra vizitatorilor. ”Ne vom și extinde, vom avea mai multe căsuțe ca număr, toate decorate, renovate, repictate…”, spune Marin Andronache, purtător de cuvânt al Primăriei Craiova.
Tot la târgul de Crăciun din Craiova, vizitatorii se vor putea delecta cu mâncare gătită de bucătari din 12 țări.
Și, cum un astfel de eveniment este un magnet pentru turiști, nu miră pe nimeni că solicitările pentru locuri de cazare cresc de la o zi la alta. ”Pentru perioada târgului de Crăciun, 70-80 la sută sunt deja rezervări, se vor ocupa în întregime”, precizează managerul unui hotel.
Citește și Cum s-a adaptat Bella Santiago la mâncarea românească. Artista a gătit până și ciorbă rădăuțeană
Târgul de Crăciun de la Craiova va avea loc în perioada 15 noiembrie 2024 – 5 ianuarie 2025.
În București, târgul este organziat de Primăria Capitalei și va avea loc între 29 noiembrie și 26 decembrie, în Piața Constituției.
La Sibiu, principalul eveniment stradal al iernii va începe la 15 noiembrie, iar în Timișoara, două săptămâni mai târziu.
Brașovenii, în schimb, vor aștepta ziua de 1 decembrie pentru a se bucura de târg.
În Europa, două dintre cele mai faimoase târguri de Crăciun, care atrag și numeroși turiști români, sunt cele organizate în capitalele Austriei și Ungariei.
Târgul de Crăciun din Viena, considerat deschizătorul acestei tradiții pe continent, iese în evidență prin produsele de cofetărie sofisticate. Și la Budapesta sunt în prim-plan delicatesele culinare, vedetele fiind, evident, cele din bucătăria maghiară.
Cât costă să ajungem la un târg organizat ân străinătate? Câteva sute de euro de persoană, în funcție de destinație. ”Pachetele care includ transportul cu autocar, implicit pentru destinațiile mai apropiate de România – Belgrad, Budapesta, Viena, Praga – pornesc de la 340 de euro de persoană, iar pachetele cu avion undeva de la 599 de euro”, spune reprezentantul unei agenții de turism.