Lucrul remote, mai precis ”moda” muncii de acasă a explodat în 2020, odată cu pandemia de Covid. În ultimul an însă, numărul de joburi remote apărute în piaţă a fost în scădere, după cum remarcă mediafax.
În perioada 2020 – 2022, munca de acasă a cunoscut o ascensiune impresionantă, ajungând şi la peste 10 la sută din totalul ofertelor de job-uri postate într-un an pe platformele cu oferte. Mai nou însă, această ”modă” pare în regres. Concret, începând de anul trecut, firmele oferă, în principal, locuri de muncă ce presupun munca la birou sau programul hibrid, adică la birou și, parțial, remote. Anul acesta, totalul joburilor remote postate pe platforma eJobs.ro a fost de doar 4,3 la sută din totalul ofertelor, însemnând 10.000 de locuri de muncă.
Deși a scăzut procentul job-urilor remote din totalul ofertelor, numărul celor care vor să muncească de acasă a crescut. Roxana Drăghici, manager de vânzări la platforma de recrutare online, spune că ideea de muncă remote nu mai este, în mod necesar, o regulă a pieţei. ”Este, mai degrabă, un beneficiu pe care o parte tot mai mică dintre angajatori îl oferă, deşi toate sondajele derulate în rândul candidaţilor ne arată că îşi doresc foarte mult să aibă opţiunea de a putea lucra remote sau hibrid şi că, în unele cazuri, este principalul criteriu în funcţie de care aleg un job. Cu toate acestea, deşi angajatorii vor ca o parte cât mai mare dintre angajaţi să lucreze de la birou, nu de acasă, numărul de aplicări pentru joburile remote a crescut, ajungând acest moment la 13,7 la sută din totalul aplicărilor”.
Citește și Carnea, în continuă scumpire. Prețurile vor crește din ce în ce mai mult până de sărbători
În intervalul ianuarie – septembrie, 1,2 milioane din cele peste opt milioane de aplicări înregistrate au fost pentru muncă remote. Totodată, s-au înregistrat 6,9 milioane de aplicări pentru joburile din România cu prezenţă la birou şi doar 115.000 pentru joburi în străinătate.
”Este interesantă inversarea raportului joburi/aplicări atunci când ne uităm la remote vs. străinătate. Dacă procentul aferent aplicărilor pentru locurile de muncă remote este de 3 ori mai mare decât cel al numărului de joburi postate, în ceea ce priveşte joburile din străinătate lucrurile stau exact invers. 4,3 la sută dintre joburi sunt pentru străinătate, dar acestea atrag doar 1,4 la sută din aplicări”, mai spune Roxana Drăghici.
Potrivit datelor centralizate de aceeași platformă, printre domeniile cele mai orientate spre munca remote se numără call-center, IT şi asigurări. ”Zona în care angajatorii sunt mai dispuşi să accepte munca remote este cea a poziţiilor entry-level, în condiţiile în care peste 70 la sută dintre aceste joburi se adresează candidaţilor care au maximum doi ani de experienţă. Ce observăm este faptul că pe măsură ce creşte nivelul de senioritate al jobului pentru care se fac recrutări, pe atât scade disponibilitatea angajatorilor de a accepta remote work”, a explicat Roxana Drăghici.