Concursul de rezidențiat de anul acesta, organizat de Ministerul Sănătății, este programat pentru 17 noiembrie, iar regulile sale au fost publicate în Monitorul Oficial, informează edupedu. Regulile examenului sunt prevăzute într-un ordin comun semnat de ministrul Educației și de cel al Sănătății.
Acest concurs are ca scop concurs admiterea în rezidențiat pe post și rezidențiat pe loc în domeniile medicină, medicină dentară și farmacie. Potrivit organizatorului, se va desfășura în centrele universitare București, Cluj-Napoca, Craiova, Iași, Târgu Mureș și Timișoara.
Concursul va consta, de fapt, într-un examen scris de tip test-grilă cu 200 de întrebări și durata de patru ore.
Alegerea unui loc sau post este condiționată de obținerea unui punctaj minim de promovare de 60% din punctajul maxim realizat la nivel național pentru cele 200 de întrebări pentru fiecare domeniu.
”Ocuparea locurilor/posturilor în specialitate se face în ordinea punctajului de promovare obținut, în limita locurilor/posturilor publicate la concurs, alcătuindu-se o singură clasificare națională pentru fiecare domeniu. Medicii, medicii dentiști/medicii stomatologi și farmaciștii care devin rezidenți pe locuri încheie un contract individual de muncă pe perioadă determinată, egală cu durata rezidențiatului, cu unitatea sanitară la care au fost repartizate locurile pentru rezidențiat. Medicii, medicii dentiști/medicii stomatologi și farmaciștii care devin rezidenți pe post încheie contract individual de muncă pe perioadă nedeterminată cu unitatea sanitară publică ce a publicat postul respectiv, cu respectarea prevederilor Ordonanței Guvernului nr. 18/2009 privind organizarea și finanțarea rezidențiatului, aprobată prin Legea nr. 103/2012, cu modificările și completările ulterioare”, se arată în actul normativ referitor la concurs.
În ordin se mai precizează că, pentru candidații medici specialiști, medici stomatologi specialiști, respectiv farmaciști specialiști, formarea în a doua specialitate se poate obține numai în regim cu taxă. Taxa anuală pentru pregătirea într-o nouă specialitate, obținută prin concurs de admitere în rezidențiat, este aceeași cu cea prevăzută pentru a doua specialitate fără concurs de rezidențiat.
Candidații se pot înscrie la rezidențiat în perioada 9 – 22 octombrie, prin direcțiile de sănătate publică județene și a municipiului București, respectiv prin ministerele cu rețea sanitară proprie.
1.cererea de înscriere la concurs
2.copia buletinului, cărții de identitate, pașaportului (paginile din care reies numele și prenumele candidatului, precum și data nașterii), respectiv a permisului de ședere pe teritoriul României, documente ce trebuie să fie în termen de valabilitate
3.copia legalizată a diplomei de licență de medic, stomatolog (medic dentist) sau farmacist, cu mențiunea că absolvenții promoției 2024 pot prezenta, până la eliberarea diplomei de licență, copia legalizată a adeverinței privind promovarea examenului de licență
4.adeverința (original) eliberată de unitatea în care este încadrat, din care să reiasă specialitatea în care este confirmat și tipul contractului individual de muncă, numai pentru rezidenți și specialiști
5.certificatul medical (original) privind starea de sănătate, eliberat de unitatea sanitară teritorială desemnată de direcția de sănătate publică județeană sau a municipiului București, în care se precizează că este apt/inapt din punct de vedere medical (fizic și neuropsihic) pentru exercitarea activității în domeniul pentru care candidează. Lista unităților sanitare desemnate în acest sens va fi afișată pe site-ul direcțiilor de sănătate publică începând cu data de 9 octombrie 2024;
6. copia actelor doveditoare (certificat de căsătorie etc.) privind schimbarea numelui față de numele înscris în diploma de licență, dacă este cazul;
7.chitanța de plată a taxei de concurs (taxa este stabilită de Ministerul Sănătății și se achită în contul ministerului, care va fi indicat prin anunțul de concurs)
Candidaților care nu își dau acordul pentru prelucrarea datelor cu caracter personal le vor fi respinse dosarele.
Anul trecut, la concursul de rezidențiat s-au înscris 10.194 candidați. Dintre aceștia, 5.733 au optat pentru domeniul medicină, 2.331 pentru medicină dentară, iar 2.130 pentru farmacie.
La medicină generală au promovat 4.482 de candidați, la medicină dentară – 1.877 de candidați, iar la farmacie – 1.602.