Premierul Marcel Ciolacu a comentat informaţia conform căreia discuţiile cu Comisia Europeană vor fi pentru deficit apropiat de 8%. Totodată, acesta a explicat că situaţia nu este atât de gravă cum pare, atâta timp cât mare parte din fonduri merg spre investiţii.
”Noi plecăm de la o discuţie de 6,9%, cum ne-am asumat la rectificare, cu adevărat, cu o proiecţie pe şapte ani a reducerii deficitului. Chiar nu este o catastrofă. Nu se ajunge la 8%. S-a spus şi anul trecut şi acum doi ani că o să fie o nenorocire. Nu este o nenorocire, mai ales că 84% sunt bani duşi în investiţii”, a răspuns şeful Executivului.
Ciolacu a menţionat că ”2025 şi 2026 reprezintă cea mai mare provocare în ceea ce priveşte investiţiile pentru România.
”Încep şi pe exerciţiu financiar actual proiectele se ajungă la maturitate. Normal că au cofinanţare şi aici de 15%, dar cofinanţarea la infrastructura mare în PNRR am ajuns la aproape 60%, mai ales pe rutier. Sunt foarte multe granturi pe care nu ne permitem să le pierdem, deci următorii doi ani vor fi o provocare pentru România să mergem în acelaşi ritm, cel puţin ca şi anul acesta. Părerea mea este că vom termina anul, la investiţii, în jur de 110 sau 120 de miliarde. Va fi istoric pentru România şi foarte greu de bătut”, a mai comentat premierul Marcel Ciolacu.
Miercuri, premierul Marcel Ciolacu a declarat, după lansarea parteneriatului între Banca Mondială şi România pentru perioada 2025-2029, că valoarea estimată a finanţării în următorii trei ani din partea Grupului Băncii Mondiale pentru ţara noastră este şase miliarde de dolari. El a explicat că, din această sumă, pentru sectorul public sunt alocaţi 2,5 miliarde de dolari, iar pentru sectorul privat – 3,5 miliarde de dolari.Marcel Ciolacu a declarat, miercuri, că prin acest cadru de parteneriat între România şi Banca Mondială pentru următorii cinci ani se urmăreşte promovarea capitalului uman prin extinderea accesului la educaţie, sănătate şi servicii sociale.
”Vrem să generăm noi oportunităţi pentru locuri de muncă mai bine plătite, prin stimularea capitalului privat, accelerarea tranziţiei verzi şi întărirea rezilienţei la şocuri climatice. În următorii trei ani, valoarea estimativă a finanţării pentru România din partea Grupului Băncii Mondiale este de şase miliarde de dolari în condiţii financiare avantajoase. Din aceşti şase miliarde, circa 2,5 miliarde sunt pentru sectorul public şi 3,5 miliarde pentru sectorul privat. Sunt fonduri realizate prin investiţii făcute de corporaţii financiare internaţionale şi garanţii oferite de Agenţia Multilaterală de Garantare a Investiţiilor. Aş vrea să subliniez această orientare către creşterea competitivităţii sectorului privat”, a afirmat Marcel Ciolacu.