Mark Rutte, noul secretar general al NATO, spune că dronele ruseşti care încalcă spaţiul aerian al ţărilor membre trebuie să fie doborâte: „Acest lucru este important pentru NATO îîn ansamblu”

În caz de încălcare a spațiului aerian al statelor membre NATO de către drone sau rachete rusești, decizia de a le doborî este luată de autoritățile naționale, a anunțat secretarul general al NATO, Mark Rutte, după o întâlnire cu președintele Volodimir Zelenski la Kiev, informează UNIAN.
Mircea Filipescu
03 oct. 2024, 23:14
Mark Rutte, noul secretar general al NATO, spune că dronele ruseşti care încalcă spaţiul aerian al ţărilor membre trebuie să fie doborâte:

„Desigur, doborârea dronelor și rachetelor care încalcă teritoriul Alianței este o decizie luată de autoritățile naționale. NATO a decis deja să consolideze apărarea aeriană pe flancul estic, astfel încât toți aliații să aibă posibilitatea de a-și apăra spațiul aerian. Și, desigur, acest lucru este important pentru NATO în ansamblu”, a spus Mark Rutte.

Liderul NATO a subliniat, de asemenea, că aliații vor continua să se consulte cu privire la această situație. În urmă cu patru zile, Alianţa Nord Atlantică a transmis un mesaj pe această temă, legat de măsurile luate pentru protejarea spaţiului aerian al României.

„În coordonare cu autoritățile militare române, NATO a început la 29 septembrie 2024 zboruri suplimentare cu aeronave de supraveghere Airborne Warning and Control System (AWACS) deasupra României.

Activitatea de vigilență sporită, recomandată de comandantul Comandamentului Forțelor Întrunite de la Napoli și aprobată de Comandantul Suprem Aliat Europa, va sprijini prezența consolidată a Alianței în regiune și va monitoriza activitatea militară rusă.

Zborurile AWACS ale NATO deasupra României sprijină prezența consolidată a Alianței în regiune și monitorizează activitatea militară rusă la granițele sale

De asemenea, va consolida capacitatea României de a răspunde la creșterea activității aeriene din vecinătatea graniței sale. Această activitate de vigilență sporită este legitimă, defensivă, proporțională și pe deplin transparentă.

Zborurile vor avea loc exclusiv deasupra teritoriului Alianței și vor opera de la baza aeriană Preveza din Grecia și de la baza principală AWACS a NATO de la Geilenkirchen, Germania”, a anunțat NATO.

Ministerul Apărării Naţionale a anunţat că patru aeronave militare, două F-18 ale Forţelor Aeriene Spaniole şi două F-16 ale Forţelor Aeriene Române, au fost ridicate în noaptea de marţi spre miercuri, după ce Federaţia Rusă a atacat cu drone obiective din Ucraina, aflate în apropierea graniţei cu România. Nicio astfel de dronă nu a pătruns în spaţiul aerian naţional, au precizat specialiştii MApN.

Reprezentanţii Ministerului Apărării Naţionale au transmis, că, miercuri dimineaţa, forţele ruse au executat o nouă serie de atacuri cu drone asupra unor obiective civile şi de infrastructură din Ucraina, în proximitatea frontierei fluviale cu România, în judeţul Tulcea.

Mark Rutte: „Putin trebuie să-şi dea sema că NATO nu va ceda în susţinerea Kievului”

Noul secretar general al NATO, Mark Rutte, a reiterat joi susţinerea Ucrainei de către Occident a Ucrainei până când învinge, într-o vizită la Kiev la două zile de la preluarea funcţiei.

Această vizită intervine într-un moment dificil pentru Ucraina, ale cărei forţe sunt în recul pe tot frontul de est, duc lipsă de oameni şi armament, iar tot mai multe voci îndeamnă la negocieri, inclusiv în rândul aliaţilor Kievului.

”Este prioritatea şi privilegiul meu să fac să avanseze susţinerea Occidentului, astfel încât Ucraina să învingă”, a declarat Rutte alături de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Liderul de la Kiev şi-a exprimat nemulţumirile pe care le nutreşte de luni de zile împorova Occidentului, pe care-l acuză de ”tărăgănarea” livrărilor de rachete cu rază lungă de acţiune Ucrainei, un tip de armament care se află în centrul unei dezbateri pe tema folosirii lor în atacuri în Rusia.

Kievul a cerut să ţintească cu aceste rachete ţinte în adâncime pe teritoriul rus, pentru a reduce capacităţile Moscovei de a lovi Ucraina. Însă mai mulţi dintre aliaţii săi, inclusiv Statele Unite, refuză să-i dea unda verde, de frica unei escaladări cu Kremlinul, care a ameninţat să răspundă oricîrei astfel de autorizări.

”Avem nevoie de o cantitate şi de o calitate suficiente de armament, inclusiv arme cu rază lungă de acţiune, cu care, după mine, partenerii noştri trenează deja”, şi-a exprimat regretul Zelenski.

El a subliniat că sarcina este de a-i ”convinge” pe occidentali ”să doboare rachetele şi dronele ruseşti” care vizează Ucraina, însă se declară conştient de faptul că ”este vorba despre o decizie dificilă” şi că aliaţii Kievului ”nu sunt încă pregătiţi” s-o ia.

Rutte este unul dintre susţinătorii cei mai activi ai Ucrainei în Europa de la începutul invaziei ruse în februarie 2022 şi este catalogat drept ”rusofob” de către Moscova. El a fost primul care a lansat eforturi în vederea dotării Kievului cu avioane de luptă de tip F-16, o decizie catalogară drept ”istorică” de către Zelenski într-o vizită în Olanda.

Volodimir Zelenski l-a catalogat joi drept un ”mare prieten şi aliat al Ucrainei” şi a reiterat că obiectivul Kievului este ”aderarea deplină şi întreagă a Ucrainei la Alianţa Nord-Atlantică.

În mandatul de premier al lui Mark Rutte, Olanda a semnat un acord cu privire la acordarea Ucrainei unei asistenţe în valoare de două miliarde de dolari, pe o perioadă de zece ani.

În prima zi a mandatului său la NATO, marţi, olandezul a făcut din susţinerea Ucrainei una dintre cele trei priorităţi ale mandatului său.

Preşedintele rus Vladimir Putin ”trebuie să-şi dea sema că NATO nu va ceda în susţinerea Kievului”, a subliniat Mark Rutte în prima sa conferinţă de presă la Bruxelles.

Această declaraţie fermă de susţinere contrastează cu apeluri tot mai numeroase în Occident care insistă asupra deschiderii unor negocieri cu Rusia.

Citeşte şi: Vama dintre Ucraina și România, lovită cu drone de forțele rusești. Doi șoferi de TIR au fost răniți de explozii

DailyBusiness
Un nou concediu pentru această categorie de români. Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Ion Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, adevărul despre separarea de Raluca, după trei ani de relație: „Nu sarcina a fost motivul”. Ce s-a întâmplat între foștii concurenți
Bzi.ro
Oana Roman, de urgență la spital! Imaginea cu care și-a îngrijorat fanii
Fanatik.ro
Ce să pui peste șorici dacă vrei să iasă fraged. Ingredientul secret pe care puține gospodine îl folosesc
Capital.ro
Toată țara e în doliu. Iubita vedetă TV ne-a părăsit mult prea devreme: Nu meritai această soartă crudă
Playtech.ro
Cozonac cu 10 gălbenușuri. Nu se frământă mult și tot iese pufos, nu poți să dai greș cu această rețetă
DailyBusiness
Pensii 2025. Vești proaste pentru milioane de pensionari. Ce se întâmplă cu pensiile din ianuarie
Adevarul
„Întinde-te! Stai jos!”. Momentul în care medicul din Arabia Saudită a fost arestat în atacul terorist de la târgul de Crăciun din Germania
wowbiz.ro
Ce s-a aflat despre tânărul care a lovit-o mortal pe Beatrice, polițista de 23 de ani care mai avea doar 5 kilometri până ajungea acasă?! Nu el ar fi trebuit să fie la volanul mașinii în noaptea tragediei
Spynews
Ce aduce noroc la bani în noul an. 5 lucruri pe care să le faci de Revelion
Spynews
Soțul franțuzoaicei Gisele Pelicot, condamnat la 20 de ani de închisoare! A fost găsit vinovat pentru toate acuzațiile
Evz.ro
Două zodii care scapă de ghinion odată încheiat anul 2024
Ego.ro
EA este una dintre cele mai importante femei din politica românească! O recunoști?
Prosport.ro
FOTO. Blonda i-a pus pe toți pe jar și a ajuns la peste 800.000 de fani pe Instagram
kanald.ro
Pensiile și salariile cresc din 2025! Parlamentul a anunțat cu ce procent vor fi majorate acestea, după ce a stabilit bugetul pentru anul viitor
Cancan.ro
Cuplul BOMBĂ al finalului de an! Vedeta PRO TV s-a combinat cu un coleg
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Sfârșitul lui Călin Georgescu. Oamenii lui au aflat adevărul abia acum: A ajuns să...
StirileBZI
Ce fructe se pun pe masa de Revelion 2024: Strugurii nu sunt de ajuns pentru a avea noroc!
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
stirilekanald.ro
Postarea șocantă a medicului psihiatru de 50 de ani care a produs măcelul de la târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania
substantial.ro
Albania interzice TikTok timp de un an în urma unui incident tragic
MediaFlux
VIITORUL PREȘEDINTE al ROMÂNIEI! S-AU AFLAT CANDIDAȚII
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine erau dacii și cum marcau începutul unui nou ciclu de viață? De unde a apărut ”dacopatia” ?