Hrean la borcan, pentru iarnă. Cum îl conservă gospodinele și care sunt beneficiile

Toamna, gospodinele se pregătesc pentru iarnă și pun hrean la borcan. Acesta poate fi păstrat pe termen lung și adăugat la diverse preparate. Conservarea hreanului este un proces simplu, dar necesită atenție pentru a-i menține aroma puternică și proaspătă. Acesta poate fi conservat simplu, sau chiar adăugat în rețete de murături asortate.
Alina Costache
04 oct. 2024, 11:59
Hrean la borcan, pentru iarnă. Cum îl conservă gospodinele și care sunt beneficiile
Care sunt beneficiile hreanului

Hrean la borcan, pentru iarnă. Cunoscut și sub denumirea științifică de Armoracia rusticana, hreanul ste o plantă perenă din familia Brassicaceae, aceeași familie din care fac parte și varza, broccoli, muștarul sau ridichea. Originar din sud-estul Europei și vestul Asiei, a fost cultivat și apreciat de-a lungul secolelor pentru aroma sa intensă și proprietățile sale medicinale.

Partea cea mai utilizată a plantei este rădăcina, o structură cărnoasă, albă și cilindrică, cu un gust extrem de picant și înțepător. Frunzele, deși mai puțin folosite, sunt și ele comestibile și pot fi adăugate în salate sau folosite pentru a aromatiza diverse preparate. Acestea au o formă lanceolată și o textură ușor aspră, cu o aromă similară, dar mai puțin intensă decât cea a rădăcinii.

Tradiția populară îi atribuie proprietăți antibacteriene, antivirale și antiinflamatorii, fiind utilizat în tratarea răcelilor, infecțiilor respiratorii, problemelor digestive sau durerilor articulare.

Citește și: Reţeta delicioasa a bunicii: pepenii muraţi, o delicatesă cu gust intens şi o textura crocanta

Care sunt beneficiile hreanului

Hreanul ras oferă o serie de beneficii remarcabile pentru sănătate:

· Stimularea sistemului imunitar: Prin conținutul său bogat în vitamina C și antioxidanți, hreanul ras întărește sistemul imunitar, ajutând organismul să lupte împotriva infecțiilor. Compușii săi antibacterieni și antivirali combat eficient bacteriile nocive.

· Sănătatea respiratorie: Datorită proprietăților expectorante, hreanul ras favorizează eliminarea mucusului din căile respiratorii, fiind un remediu natural excelent pentru răceală, gripă, bronșită și sinuzită.

· Digestie optimă: Hreanul ras stimulează secreția de sucuri gastrice, facilitând digestia și prevenind balonarea și indigestia. De asemenea, are proprietăți coleretice, contribuind la o mai bună funcționare a ficatului și a vezicii biliare.

· Sănătate cardiovasculară: Studiile au arătat că hreanul ras poate contribui la scăderea tensiunii arteriale și a nivelului de colesterol, reducând riscul de boli de inimă. Proprietățile sale anticoagulante previn formarea cheagurilor de sânge.

· Controlul greutății: Cu un conținut scăzut de calorii și bogat în fibre, hreanul ras contribuie la senzația de sațietate și la reglarea apetitului. Compușii săi activi pot accelera metabolismul, favorizând arderea grăsimilor.

· Acțiune antiinflamatoare: Hreanul ras conține compuși cu proprietăți antiinflamatorii, care pot ajuta la reducerea inflamației în organism și la ameliorarea durerilor articulare și musculare.

· Sănătatea orală: Proprietățile antibacteriene ale hreanului ras pot contribui la menținerea sănătății orale, prevenind formarea plăcii bacteriene și a cariilor dentare.

Rețetă de hrean cu sfeclă roșie

Hreanul cu sfeclă roșie este un preparat foarte popular datorită combinației echilibrate între gustul picant al hreanului și dulceața naturală a sfeclei. Hreanul cu sfeclă roșie la borcan se prepară prin amestecarea sfeclei fierte și rase cu hrean proaspăt ras, la care se adaugă sare, oțet și, uneori, zahăr pentru a echilibra gusturile. Rezultatul este un condiment colorat, aromat și sănătos, perfect pentru iarnă. Ingrediente:

· 500 g sfeclă roșie, fiartă și curățată

· 100 g hrean proaspăt, curățat și ras

· 2 linguri oțet de mere sau de vin alb

· 1 lingură ulei de măsline extravirgin

· 1 linguriță zahăr (opțional)

· Sare și piper după gust

Mod de preparare:

Dacă folosiți sfeclă proaspătă, spălați-o bine și fierbeți-o până când este moale (aproximativ 45-60 de minute, în funcție de mărime). Lăsați-o să se răcească, apoi curățați-o și dați-o pe răzătoarea mare. Dacă folosiți sfeclă fiartă și curățată din comerț, puteți sări peste acest pas.

Curățați hreanul și dați-l pe răzătoarea fină. Aveți grijă, deoarece hreanul poate fi iritant pentru ochi și nas, așa că este recomandat să purtați mănuși și să lucrați într-un spațiu bine ventilat.

Într-un bol, amestecați sfecla rasă cu hreanul ras. Adăugați oțetul, uleiul de măsline, zahărul (dacă îl folosiți), sarea și piperul după gust. Amestecați bine până când toate ingredientele sunt incorporate uniform.

Hreanul cu sfeclă roșie poate fi servit imediat sau păstrat într-un borcan etanș în frigider timp de până la o săptămână.

DailyBusiness
Incredibil! Cât a ajuns să coste ziua de muncă în această toamnă
Spynews
Ce relație are acum Cătălin Botezatu cu copiii lui. Designerul și-a ținut familia privată: ”Asta e cel mai important”
Bzi.ro
Ia cei mai mulți bani pentru concertele de Crăciun! Andra nu mai este primul loc
Fanatik.ro
Locul din România unde se găsește cea mai bună sare pentru murături: ”Un veritabil ecosistem”
Capital.ro
Statul VREA BANII românilor. E oficial. Trebuie plătit de luni, 7 octombrie
Playtech.ro
Carmen Iohannis, apariție ȘOC! Românii au înlemnit când au văzut-o în fustă mult prea SCURTĂ și…
DailyBusiness
Este cea mai bună veste pentru românii care au rate la bancă! Anunțul BNR
Adevarul
Cel mai ciudat cătun părăsit din Munții Șureanu. Oamenilor le era teamă să mai rămână aici noaptea
wowbiz.ro
Paul este motociclistul care a murit nevinovat la 18 ani, după ce a fost lovit de un șofer care nu s-a asigurat
Spynews
Ziua Educației 2024. Cele mai frumoase mesaje și felicitări pentru învățători și profesori
Spynews
Claudia Pătrășcanu i-a făcut o urare lui Gabi Bădălău de ziua lui de naștere: ”Nu aștept să mi se răspundă niciodată”. În ce relații este cu fostul soț
Evz.ro
O furtună solară pune în pericol Pământul. Efecte dramatice sunt așteptate
Ego.ro
Elena Udrea, de nerecunoscut!!! Fosta blondă de la Cotroceni, extrem de slabă și cu părul creț
Prosport.ro
Prodanca, atac dezlănțuit la Reghecampf: „Fotografii grotești din cluburi și interviuri date de amantă”
kanald.ro
Câți bani primește cel mai bine plătit pensionar din România, după recalculare. Clasamentul celor mai mici pensii din sistemul public, pe regiuni
Cancan.ro
Prima reacție a Andreei Esca, după despărțirea Alexiei Eram de Mario Fresh: „În familia noastră..”
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Anunțul Rusiei a înfricoșat toată planeta. Ar putea începe războiul fără precedent în istoria omenirii
StirileBZI
Se scumpesc marea majoritate a alimentelor! Cât va costa 1 kg de carne de porc
Prosport.ro
FOTO. Ea e considerată cea mai sexy mamă a unui fotbalist din întreaga lume. La 40 de ani, arată mai bine ca multe tinere de 20 de ani
stirilekanald.ro
Elena a plecat de acasă și nu s-a mai întors! Femeia de 53 de ani din Vâlcea ar fi vrut să-și pună capăt zilelor
substantial.ro
Inundațiile din Bosnia și Herțegovina produc 14 victime, iar bilanțul ar putea crește
MediaFlux
AVERTISMENT de RĂZBOI al RUSIEI! CONFRUNTAREA cu OCCIDENTUL, fără PRECEDENT! Se anunță CATASTROFA
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Lovitură grea pentru români. Alimentul fără de care nu pot trăi se scumpește semnficativ