BNR a decis vineri să mențină dobânda cheie de 6,50% pe an, în ultima ședință a conducerii actuale. Actualul Consiliu de Administrație mai are mandat până la data de 10 octombrie, iar 5 din 9 membri ai Consiliului au fost deja reconfirmați pentru un nou mandat de către Parlament.
Bloomberg a făcut un sondaj prin care a chestionat 19 economiști relevanți, 8 anticipând o reducere cu 0,25% a ratei dobânzii, până la 6,25%, 11 economiști mizând pe menținerea dobânzii.
Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a semnalat anterior că pot avea loc reduceri ale dobânzii în cazul în care inflația ar fi scăzut în conformitate cu ce prognoza banca centrală, în absența unui eveniment care ar fi necesitat eliberarea de capital în piață, deoarece, conform spuselor lui Mugur Isărescu, cursul de schimb rămâne o ancoră politică.
„Cu condiția ca mediul extern să rămână benign, iar scena politică internă să nu se dea peste cap înaintea alegerilor prezidențiale și parlamentare, ne așteptăm la o reducere a ratei de 25 pb la fiecare dintre întâlnirile rămase pentru acest an, programate pentru 4 octombrie și 8 noiembrie.”, a precizat Guvernatorul BNR. Totuși, acest lucru nu s-a întâmplat.
Cu privire la metodele de creștere a veniturilor pe care ar trebui să le adopte statul român, Isărescu a precizat următoarele :
„Nu văd motivul ca această țară să-și îndeplinească obiectivele având venituri sub 30% din PIB, a mai spus Isărescu în timpul audierilor de la Comisiile de Buget Finanțe din Parlament. Iar creșterea veniturilor se face prin: reducerea evaziunii fiscale, reducerea facilităților fiscale sau a „portițelor” fiscale și o reformă fiscală, dar e nevoie de voință politică..”, a declarat fostul premier.
În plus, Consiliul de Administrație al BNR a hotărât menținerea ratei dobânzii pentru facilitarea de creditare (Lombard) la 7,50% pe an și a ratei dobânzii la facilitatea de depozit la 5,50% pe an. De asemenea, s-a hotărât menținerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei și în valută ale instituțiilor de credit.
Banca centrală a scăzut de două ori rata dobânzii cheie în acest an. Prima dată, au redus-o în iulie de la 7% la 6,75% pe an, apoi în august de la 6,75% la 6,50%.
Noul Consiliu de Administrație, recent validat de Parlament, va avea prima întâlnire în noua formulă, privind luarea unei decizii de politică monetară, în 8 noiembrie.