România mai avea astăzi șapte focare active de pesta rumegătoarelor mici, după ce în cursul acestei săptămâni au fost stinse 17 focare în județul Tulcea, potrivit informațiilor transmise de ANSVSA.
Instituția precizează că, în contextul menținerii focarelor din judeţul Timiș, măsurile suplimentare de siguranță vor fi prelungite pentru încă o lună.
ANSVSA atrage atenția asupra activităților ilegale, cum ar fi transporturile clandestine de animale, care pot genera focare secundare de boală la mare distanță de cele inițiale și care pun în pericol exporturile.
Autoritatea este în contact permanent cu crescătorii, transportatorii și exportatorii cu care colaborează pentru a limita extinderea bolii și a preveni prejudiciile, potrivit Rador Radio România.
Pesta rumegătoarelor mici este o boală virală gravă, care nu afectează omul, dar afectează oile și caprele. Mortalitatea în cazul animalelor infectate poate ajunge la 70%.
”În acestă săptămână au fost stinse ultimile 17 focare din judeţul Tulcea şi vă informăm că în data de 04.10.2024, în România mai sunt active 7 focare de pesta rumegătoarelor mici (PRM) în judeţul Timiş. Acest rezultat este dovada eficienţei măsurilor implementate de serviciile veterinare, care depun eforturi constante pentru a stopa răspândirea virusului, respectând legislaţia europeană aplicabilă în toate statele membre”, informează vineri ANSVSA.
Pe fondul situaţiei din Timiş, măsurile suplimentare şi prevăzute in Ordinul comun ANSVSA, MAI, MADR vor fi prelungite pentru încă 30 de zile, precizează ANSVSA, reamintind că acest ordin permite mişcarea ovinelor pe teritoriul României doar cu acordul scris al directorului executiv al DSVSA teritorial competentă de la nivelul exploataţiei de expediere.
Citește și: Cum trebuie transportate animalele de companie în maşină. Ce prevede legea şi cât sunt amenzile
Instituţia atrage atenţia asupra activităţilor ilegale, cum ar fi transporturile clandestine de animale, care pot genera focare secundare de boală la mare distanţă de focarele iniţiale şi care pun în pericol eforturile de export.
”Instituţia este în permanent contact cu crescătorii de animale, transportatorii şi exportatorii, colaborând pentru a limita extinderea bolii şi a preveni prejudiciile în sectorul zootehnic. Orice suspiciune de boală trebuie notificată în cel mai scurt timp DSVSA judeţene”, menîionează ANSVSA.
Pesta Rumegătoarelor Mici este o boală virală gravă, care nu afectează omul, dar afectează oile şi caprele.