Ce trebuie să pui peste varza murată înainte de a face sarmale. Crăciunul se apropie cu paşi repezi, iar gospodinele se gândesc deja la prepararea sarmalelor, un preparat de bază pe mesele românilor. Unlucru important de care trebuie şinut seama în rețeta pentru sarmale este varza murată, care are efect direct legat de textura și aroma preparatului.
Unul dintre trucurile folosite de gospodinele pricepute şi de bucătoarii cu experienţă pentru a obține cele mai bune sarmale este acela de a ţine varza murată în apă rece înainte de a o folosi. Astfel, se reduce excesul de sare, care poate altera gustul sarmalelor. Dacă varza este prea sărată, sarmalele riscă să devină imposibil de consumat!
Un alt truc este evitarea foile de varză din mijloc, care sunt mai firave, ceea ce înseamnă că se vor rupe la împăturit. Acestea pot fi tocate și adăugate în oală, fie la baza vasului, pentru a preveni lipirea sarmalelor, fie printre ele, pentru mai mult gust.
Legat de carnea folosită, bucătarii cu experienţă recomandă carnea mai grasă, deoarece grăsimea contribuie la frăgezimea sarmalelor. Sunt indicate spata de porc, piept sau pulpa cu un conținut moderat de grăsime.
Citeşte şi: Cea mai simplă rețetă pentru castraveții murați. Trucul pe care doar adevăratele gospodine îl cunosc
În fine, timpul de fierbere este şi el foarte important. Sarmalele trebuie să fie fierte la foc mic, iar dacă sunt gătite pe aragaz sau la cuptor, două ore sunt suficiente pentru a obține un preparat delicios.