Prin intermediul paginii sale de Facebook, ministrul singaporez al mediului şi resurselor de apă Vivian Balakrishnan a făcut apel către autorităţile indoneziene să-şi intensifice eforturile pentru limitarea efectelor incendiilor. „Nicio ţară din lume nu are dreptul să polueze aerul în dauna sănătăţii şi bunăstării cetăţenilor Singapore”, a declarat acesta.
Este de aşteptat ca o reuniune de urgenţă între Indonezia şi Singapore să se desfăşoare în cursul zilei de joi.
Smogul care acoperă în prezent Singapore ar putea să persiste şi în următoarele zile, iar autorităţile se gândesc în privinţa suspendării muncii din domeniile în care activitatea se desfăşoară preponderent în aer liber.
În Singapore, fumul emis de incendiile de pădure din ţara vecină a ajuns la nivelul când este considerat periculos pentru sănătate. Ministrul mediului singaporez şi-a avertizat concetăţenii în privinţa pericolului reprezentant de smogul care a acoperit oraşul-stat, îndemnându-i să-şi limiteze ieşirile în aer liber.
Din cauza vizibilităţii reduse a fost perturbat traficul aerian pe aeroportul Changi. În plus, a fost suspendată activitatea la o serie de şantiere de construcţie, iar unele companii, cum ar fi McDonald’s, şi-au anulat livrările de produse în ţară.
Incendiile forestiere în insula indoneziană Sumatra au loc în mod regulat, mai ales în timpul sezonului uscat, din iunie până în septembrie. Copacii sunt incendiaţi ilegal pentru a defrişa terenurile pentru plantaţiile de palmieri în vederea producţiei uleiului de palmier.
Autorităţile indoneziene susţin că printre cei responsabili de incendierea ilegală a pădurilor se numără şi investitori din Singapore, dar fără să indice nume concrete de companii.
La polul opus, firmele susţin că recurg strict la mijloace mecanice de eliberare a terenului pentru plantaţii.
Smogul de acum a depăşit recordul anterior din 1997, când incendiile de pădure din Indonezia au paralizat practic întreg transportul maritim şi aerian în aproape toată Asia de Sud-Est.