Românii au o nouă ocazie să împrumute statul cu bani. De luni, 7 octombrie, este disponibilă o nouă tranșă de titluri de stat Tezaur.
Termenul titlurilor Tezaur este de unu, trei sau cinci ani. Asta înseamă că, prin cumpărarea unui astfel de titlu, împrumuți statul cu bani pe termenul ales, iar la expirarea acestuia primești banii înapoi plus o dobândă de 5,85 la sută, 6,6 la sută sau 7 la sută pe an, neimpozabilă. Evident, cea mai mare dobândă se acordă pentru cel mai mare termen, respectiv cel de trei ani. Nu există o sumă minimă impusă celor care vor să investească în acest mod.
Prin comparație, cele mai bune oferte la depozite bancare au dobânzi între 5,2 și 7 la sută pe an, cu mențiunea că, în final, se aplică impozit și comision.
Până acum, titlurile de stat Tezaur s-au bucurat de succes în rândul românilor, potrivit datelor comunicate de Ministerul Finanțelor (MF). ”Cifrele înregistrate în cadrul ediţiilor precedente confirmă atât interesul şi încrederea românilor în programul de titluri de stat TEZAUR, cât şi succesul acestui program: în cadrul celor 10 emisiuni derulate încă de la începutul anului 2024, peste 240.000 de persoane au investit, deja, peste 12 miliarde lei”, precizează reprezentanții MF.
Există două moduri de a cumpăra titlurile de stat emise de stat:
-online, între 7 și 31 octombrie, doar de către persoanele fizice care sunt înregistrate în Spațiul Privat Virtual (SPV) pentru titluri lansate prin intermediul unităţilor Trezoreriei Statului
-la sediul unităţilor Trezoreriei Statului, pe toată durata perioadei de subscriere, adică 7 octombrie – 1 noiembrie
-prin subunităţile poştale ale companiei Poşta Română: în perioada 7 – 31 octombrie în mediul urban și în perioada 7 – 30 octombrie în mediul rural
Citește și Dinti ovali, pătraţi? Ce spune forma dintilor despre personalitatea ta
Potrivit MF, titlurile de stat emise în cadrul Programului Tezaur sunt transferabile şi pot fi răscumpărate în avans. În plus, un investitor are libertatea de a face una sau mai multe subscrieri în cadrul unei emisiuni. Investitorii au posibilitatea anulării subscrierilor deja efectuate doar în perioada de subscriere, prin depunerea unei cereri.
Pot cumpăra aceste titluri persoanele fizice care au împlinit vârsta de 18 ani la data efectuării subscrierii. Fondurile obţinute de Ministerul Finanţelor în calitate de emitent, ca urmare a emisiunii de titluri de stat, vor fi utilizate pentru finanţarea deficitului bugetar şi refinanţarea datoriei publice.