Bursă monoparentală 2024-2025. Vești bune pentru studenți

Noul an școlar a venit cu schimbări importante pentru cei care beneficiază de bursa monoparentală. Potrivit noilor reglementări, începând cu acest an venitul părintelui reprezintă un criteriu esențial, spre deosebire de anul trecut. De asemenea, studenții vor beneficia și ei de această bursă.
Alina Costache
07 oct. 2024, 09:29
Bursă monoparentală 2024-2025. Vești bune pentru studenți
Bursa monoparentală 2024

Bursă monoparentală 2024-2025. Ministerul Educației anunță noi criterii pentru acordarea burselor monoparentale. Potrivit noilor reglementări, începând de anul acesta venitul părintelui reprezintă un criteriu important pentru cei care vor beneficia de acest tip de bursă.

Bursă monoparentală 2024-2025. Noi criterii de acordare

Elevii și studenții vor putea beneficia de bursa monoparentală în valoare de 300 de lei pe lună doar dacă părinții  realizeaza un venit mediu net lunar pe membru de familie, supus impozitarii, pe ultimele 12 luni anterioare cererii, mai mic de un salariu minim net pe economie. Potrivit noilor prevederi, se va lua în calcul salariul minim net pe economie în vigoare la data depunerii cererii.

Menționăm că începând cu 1 iulie 2024, salariul minim brut pe economie este 3700 de lei în România, ceea ce înseamnă un venit net de aproximativ 2300 lei. Reamintim că anul trecut, bursa monoparentală nu era conditionata de venit, de pensie alimentară sau custodie exclusivă.

Este important de reținut că școala nu face anchete sociale si nu cere adeverinte cu veniturile parintilor. Potrivit Metodologiei-cadru de acordare a burselor în invatamantul preuniversitar 2024-2025, verificarea veniturilor declarate de parintii/tutorii legal instituiti/reprezentantii legali ai elevilor minori se face de catre una sau mai multe persoane desemnate de conducerea unitatii de invatamant, cu ajutorul platformei PatrimVen sau prin solicitarea organului central fiscal, in a carui raza teritoriala se afla situat beneficiarul, a unui document care sa ateste situatia veniturilor declarate de catre parinte /reprezentantul legal /elevul major, scrie portalinvătamânt.ro. 

Potrivit Metodologiei-cadru pentru acordarea burselor scolare 2024-2025, bursa monoparentală se acordă inclusiv în vacanțe.

Citește și Burse 2024. Cererile pentru bursele de excelenţă, de merit şi sociale pot fi depuse până pe 3 octombrie. Se pot încasa 3.700 de lei pe lună!

Atenție, NU se acordă bursă în vancanța de vară elevii care nu au promovat anul scolar,  la sfarsitul anului scolar sunt corigenti la mai mult de o disciplina si au acumulat mai mult de 20 de absente nemotivate/an.

De asemenea, absolventii invatamantului gimnazial care nu au fost admisi in liceu/invatamant profesional, cursuri cu frecventa, intr-o unitate de invatamant preuniversitar de stat nu vor mai primi bursa monoparentală.

Nici elevii care repeta anul scolar din alte motive decat cele medicale, nu vor putea beneficia de bursă.

Potrivit noilor criterii, în situatia in care elevii acumuleaza 10 sau mai multe absente nemotivate intr-o luna, nu primesc bursa de excelenta, bursa de rezilienta, bursa de merit, bursa sociala, respectiv bursa tehnologica, dupa caz, pentru luna respectiva.

În cazul în care elevul sau studentul are mai mult de 10 absențe motivate medical, se vor prezenta actele pe baza carora se face motivarea absentelor, in termen de 7 zile de la reluarea activitatii elevului, in scopul restabilirii dreptului la bursa. In situatia in care, in functie de momentul efectuarii platii bursei, nu a fost posibila acordarea bursei in urma motivarii absentelor din luna respectiva, plata acesteia se poate efectua odata cu plata burselor pentru luna urmatoare.

Citește și Burse elevi 2024 – 2025. Elevii de la școlile private primesc patru tipuri de burse în acest an școlar. Iată care e procedura pentru acordarea lor

Cât este Bursa Monoparentală

În noul an școlar valoarea bursei monoparentale, care se incadreaza la bursa sociala, este de 300 lei / luna. Valoarea burselor poate fi suplimentata de catre consiliile de administratie ale unitatilor de invatamant in functie de sumele alocate de autoritatile administratiei publice locale dar și de alte venituri obtinute potrivit legii.

Bursele se platesc lunar, de catre unitatile de invatamant, la data de 20 a fiecarei luni, pentru luna precedenta, cu exceptia primelor luni ale noului an scolar. Daca data de 20 cade intr-o zi de repaus saptamanal, zi de sarbatoare legala sau zi libera, plata burselor se efectueaza in ziua lucratoare anterioara acesteia.

12995_Ordin_Metodologie_Burse_elevi_2024

DailyBusiness
Ce se va înâmpla cu furnizarea căldurii în București. „Funcţionăm cu CET-uri din anii ’64”
Spynews
Primele declarații ale lui Alfred Bulai după ce a fost acuzat de abuzuri. Profesorul a fost dus cu ambulanța la spital
Bzi.ro
Salarii mai mari de la 1 ianuarie 2025! Creșterea va fi de cel puţin 650 de lei
Fanatik.ro
Leguma de sezon care te poate băga direct în spital. E otrăvitoare și letală pentru om. Medicul Tudor Ciuhodaru: „Nu vă jucați cu așa ceva”
Capital.ro
Lege pentru românii care au copaci în curte. Vecinul este obligat la plată
Playtech.ro
Ucraina, cadou cu artificii de ziua lui Vladimir Putin în Crimeea. Ce au...
DailyBusiness
Ce trebuie să facă angajații pentru a li se mări salariul cu 12,5%
Adevarul
Scandal la Kremlin: Serghei Șoigu, fostul ministru rus al Apărării, a rămas fără birou
wowbiz.ro
Se schimbă data la care vor fi livrate pensiile în luna octombrie! Anunțul care îi vizează pe toți seniorii
Spynews
De ce nu și-a dorit Alina Radi împăcarea cu Nick Rădoi. Chiar dacă nu mai sunt împreună de 11 ani, cei doi încă păstrează legătura
Spynews
Leguma care poate să te otrăvească și să îți fie letală. Mesajul transmis de medicul Tudor Ciuhodaru: ”Nu vă jucați cu așa ceva” 
Evz.ro
Viața la bloc. Trei reguli esențiale pentru cei care vor să își închirieze apartamentul
Ego.ro
Imagini incendiare cu Monica Bârlădeanu! Abia o mai recunoști! Da, EA e!
Prosport.ro
FOTO. A dansat twerk în fața ei, după ce a sugrumat-o! Cea mai controversată luptătoare
kanald.ro
Ce pensionari beneficiază de recalcularea din oficiu a pensiilor și cum se poate solicita recalcularea la cerere. Prevederile noii legi a pensiilor
Cancan.ro
E scandal pe avere în familia lui Liviu Dragnea! Au trecut aproape 3 ani de la divorț, dar abia acum își reglează conturile. Îi cere fostei soții
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Statul caută banii românilor. Nu ai dreptul în propria casă sau apartament. Totul se declară
StirileBZI
O familie din România are veniturile medii lunare de 8.210 lei. Cheltuielile se apropie de 7.000 de lei
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume adoră să ia palme de la alte domnișoare
stirilekanald.ro
Ea este Virginia, doctorița de la ATI care a fost aproape strivită de o șoferiță! Coincidență stranie, accidentul s-a produs după ce și-a înmormântat socrul 
substantial.ro
Premiile Europene pentru Patrimoniu 2024: Cinci proiecte remarcabile câștigă Grand Prix-ul
MediaFlux
RĂSTURNARE în CAZUL ȘOȘOACĂ! CCR a ANUNȚAT EXACT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Care este țara europeană fruntașă la independență energetică?