Guvernul a împrumutat sume aproape de record în acest an. Care a fost luna cu cele mai mari împrumuturi

Guvernul României a contractat în luna septembrie împrumuturi în valoare de 32,02 miliarde lei, apropiindu-se de recordul lunar de 32,4 miliarde lei înregistrat în ianuarie. Astfel, totalul împrumuturilor contractate de la începutul anului și până la finalul lunii septembrie a ajuns la 199,22 miliarde lei, ceea ce reprezintă 92% din necesarul brut de finanțare revizuit al statului pentru 2024, stabilit la 217 miliarde lei.
Mircea Filipescu
07 oct. 2024, 11:49
Guvernul a împrumutat sume aproape de record în acest an. Care a fost luna cu cele mai mari împrumuturi

Unul dintre motivele pentru care luna septembrie a devenit una dintre cele mai importante în ceea ce privește împrumuturile guvernamentale este emisiunea record de obligațiuni pe piața externă, în valoare de 5 miliarde de euro. Această emisiune a fost una dintre cele mai mari din acest an, contribuind semnificativ la creșterea totalului împrumuturilor.

Prin comparație, în primele nouă luni ale anului trecut, împrumuturile guvernamentale totalizau doar 143,4 miliarde lei, ceea ce indică o creștere substanțială în 2024, potrivit unei analize Profit.ro.

În primele nouă luni din 2024, Ministerul Finanțelor a contractat împrumuturi semnificative în fiecare lună. În ianuarie, s-a împrumutat o sumă record de 32,4 miliarde lei, urmată de alte 31,82 miliarde lei în februarie. În martie, suma a scăzut la 13,53 miliarde lei, iar în aprilie la 12,93 miliarde lei. Luna mai a adus un nou vârf, cu împrumuturi de 28,7 miliarde lei, însă în iunie și iulie valorile s-au stabilizat la 15,94 miliarde lei și, respectiv, 18,15 miliarde lei. În august, guvernul a împrumutat 13,72 miliarde lei, înainte de saltul masiv din septembrie, la 32,02 miliarde lei.

Guvernul României accesează constant împrumuturi din diverse surse pentru a acoperi necesitățile bugetare. Printre acestea se numără băncile și marii investitori de pe piața internă, precum și populația, prin intermediul programelor de titluri de stat Tezaur și Fidelis.

Citește și: Românii cheltuie lunar doar 26 de lei pentru educaţie şi peste 4000 de lei pentru consum, potrivit INS

De asemenea, statul accesează fonduri de la instituții financiare internaționale, precum Banca Mondială și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD). Ocazional, finanțarea vine și prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), în momentele în care Comisia Europeană aprobă cereri de plată. Totodată, Ministerul Finanțelor emite periodic eurobonduri pe piața externă, în general pentru sume mari, de ordinul miliardelor de euro sau dolari.

La începutul lunii septembrie, Ministerul Finanțelor a anunțat o revizuire a necesarului brut de finanțare, majorându-l de la 181 miliarde lei la 217 miliarde lei. Această creștere este determinată de mai mulți factori, printre care necesitatea de a finanța deficitul bugetar, volumul ridicat al datoriei care trebuie refinanțată și necesitatea de a asigura prefinanțarea parțială a necesarului pentru anul 2025. Din totalul de 217 miliarde lei, aproximativ 94,4 miliarde lei sunt destinate refinanțării datoriilor vechi ajunse la maturitate, în timp ce restul sumelor vor fi utilizate pentru a acoperi deficitul bugetar. În urma rectificării bugetare, deficitul a fost majorat la 122,8 miliarde lei, echivalentul a 6,94% din produsul intern brut (PIB).

Pe lângă împrumuturile interne și externe contractate, Guvernul României a obținut sprijin financiar și din partea Băncii Mondiale. Conform unui acord recent, Banca Mondială va acorda României împrumuturi în valoare de 6 miliarde de dolari pe o perioadă de trei ani. În plus, România va beneficia de un împrumut adițional de 500 milioane dolari pentru gestionarea riscurilor de dezastre, ca parte a unui program mai amplu destinat să sprijine capacitatea țării de a răspunde în fața unor situații de urgență.

Citește și: Noi titluri de stat Tezaur, scoase la vânzare de luni. Ce dobânzi au și cum pot fi cumpărate

DailyBusiness
Se dau bani pentru încălzire! Cum poți avea parte de acest beneficiu
Spynews
Primele declarații ale lui Alfred Bulai după ce a fost acuzat de abuzuri. Profesorul a fost dus cu ambulanța la spital
Bzi.ro
Salarii mai mari de la 1 ianuarie 2025! Creșterea va fi de cel puţin 650 de lei
Fanatik.ro
Orașul care s-a transformat într-un adevărat Big Brother. Oamenii sunt filmați și monitorizați pas cu pas
Capital.ro
Decizie UE pentru România. Trebuie să aplicăm până la 31 decembrie 2025. Ordinul s-a dat chiar azi
Playtech.ro
Ucraina, cadou cu artificii de ziua lui Vladimir Putin în Crimeea. Ce au...
DailyBusiness
Gratuitatea momentului în România! 50% reducere la toată lista
Adevarul
Tot mai mulți români își doresc să muncească de acasă. Domeniile care încă acceptă munca remote
wowbiz.ro
Se schimbă data la care vor fi livrate pensiile în luna octombrie! Anunțul care îi vizează pe toți seniorii
Spynews
De ce nu și-a dorit Alina Radi împăcarea cu Nick Rădoi. Chiar dacă nu mai sunt împreună de 11 ani, cei doi încă păstrează legătura
Spynews
Leguma care poate să te otrăvească și să îți fie letală. Mesajul transmis de medicul Tudor Ciuhodaru: ”Nu vă jucați cu așa ceva” 
Evz.ro
Andreea Tonciu, pregătită de Asia Express. Cu cine ar participa vedeta
Ego.ro
Elena Udrea, de nerecunoscut!!! Fosta blondă de la Cotroceni, extrem de slabă și cu părul creț
Prosport.ro
FOTO. Ea e considerată cea mai sexy mamă a unui fotbalist din întreaga lume. La 40 de ani, arată mai bine ca multe tinere de 20 de ani
kanald.ro
„Nu a fost doar o mamă” Fiul Mariei Campai, românca ucisă de un adolescent de 17 ani, își strigă durerea. Unde va avea loc înmormântarea Mariei
Cancan.ro
Scenă violentă în emisiunea Mireasă! Ce i-a putut face Simona unei biete pisici care se plimba și ea prin curte
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Poliția îți face dosar penal. Iei amendă, predai și permisul. Mii de români fac asta în timpul liber
StirileBZI
Facturile se vor dubla după 1 aprilie 2025! Creșterile ar putea fi de până la 120%
Prosport.ro
FOTO. A dansat twerk în fața ei, după ce a sugrumat-o! Cea mai controversată luptătoare
stirilekanald.ro
Ea este Virginia, doctorița de la ATI care a fost aproape strivită de o șoferiță! Coincidență stranie, accidentul s-a produs după ce și-a înmormântat socrul 
substantial.ro
Declarații Antisemitice și Propaganda Legionară: Diana Șoșoacă Sub Lupa Autorităților
MediaFlux
ZIUA de PENSII, MODIFICATĂ! Cinci MILIOANE de SENIORI, VIZAȚI DIRECT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Delicii exotice dintr-o livadă din Buzău