Cum poate fi evitată taxa pe lux. Explicațiile specialistului: ”Este o taxă simbolică, foarte ușor de evitat”

Începând din această toamnă, România aplică o nouă taxă pe lux care vizează proprietarii de autoturisme și imobile cu valori considerabile. Cei care dețin mașini cu o valoare de peste 75.000 de euro și proprietăți imobiliare evaluate la peste 500.000 de euro sunt obligați să declare aceste bunuri la Fisc și să completeze Declarația 216. Totodată, aceștia vor trebui să plătească un impozit suplimentar, calculat la diferența dintre valoarea bunurilor și anumite plafoane stabilite prin lege.
Mircea Filipescu
07 oct. 2024, 12:15
Cum poate fi evitată taxa pe lux. Explicațiile specialistului: ”Este o taxă simbolică, foarte ușor de evitat”

Taxa pe lux se aplică în două etape: până la finalul lunii septembrie pentru autoturisme și până la finalul lunii decembrie pentru proprietăți imobiliare. Impozitul suplimentar se calculează prin aplicarea unei cote de 0,3% la valoarea care depășește 375.000 de lei (75.000 de euro) pentru autoturisme și la valoarea care depășește 2.500.000 de lei (500.000 de euro) pentru clădiri.

Cu toate acestea, analistul economic Adrian Negrescu a atras atenția, într-un interviu acordat pentru WOWbiz.ro, că această taxă are mai multe probleme, începând cu faptul că este „simbolică” și foarte ușor de evitat.

„Este o taxă simbolică care nu reprezintă aproape nimic, raportat la valoarea proprietăților și mașinilor deținute de unii români. Să vii să îi taxezi cu echivalentul a unei mese în oraș pe cei care dețin mașini de sute de mii de euro sau imobile de milioane de euro reprezintă practic doar un exercițiu de imagine,” a declarat Adrian Negrescu.

Potrivit acestuia, sumele percepute ca taxe sunt mult prea mici, în raport cu averile deținătorilor unor astfel de bunuri. Mai mult decât atât, el a subliniat că taxa poate fi ușor evitată, deoarece proprietarii pot muta activele, cum ar fi mașinile și casele, pe o firmă, scăpând astfel de obligația de a plăti impozitul suplimentar.

Citește și: Guvernul a împrumutat sume aproape de record în acest an. Care a fost luna cu cele mai mari împrumuturi

„Taxa aceasta este, din punctul meu de vedere, foarte simplu de evitat, în condițiile în care mulți dintre cei care ar avea nevoie să se evite această taxă și-ar putea muta foarte ușor mașinile, casele, pe o firmă și n-ar mai plăti taxa,” a explicat Negrescu.

Adrian Negrescu a menționat, de asemenea, că o altă problemă majoră este lipsa de informare a celor care sunt vizați de această măsură. ANAF ar trebui să îi notifice pe proprietarii bunurilor valoroase despre obligațiile lor fiscale, deoarece mulți dintre aceștia nu sunt conștienți că se încadrează în categoria celor care trebuie să plătească taxa pe lux.

„Cred că trebuie trimise scrisori către cei care dețin astfel de mașini, să îi anunțăm de faptul că au de plătit aceste taxe, pentru că ei probabil nici măcar nu știu că mașinile și casele lor sunt pasibile practic de astfel de suprataxări,” a spus analistul.

El a adăugat că este puțin probabil ca această măsură să aducă venituri semnificative la bugetul de stat, subliniind dificultatea de a convinge oamenii să își plătească taxele de bună voie.

„Din punctul meu de vedere, este doar o măsură de imagine. Nu cred că va aduce foarte mulți bani la buget și va fi extrem de dificil să-i determini pe oameni să se prezinte la ghișeele ANAF și să plătească de bună voie,” a concluzionat Adrian Negrescu.

Citește și: Românii cheltuie lunar doar 26 de lei pentru educaţie şi peste 4000 de lei pentru consum, potrivit INS

DailyBusiness
Se dau bani pentru încălzire! Cum poți avea parte de acest beneficiu
Spynews
Primele declarații ale lui Alfred Bulai după ce a fost acuzat de abuzuri. Profesorul a fost dus cu ambulanța la spital
Bzi.ro
Salarii mai mari de la 1 ianuarie 2025! Creșterea va fi de cel puţin 650 de lei
Fanatik.ro
Orașul care s-a transformat într-un adevărat Big Brother. Oamenii sunt filmați și monitorizați pas cu pas
Capital.ro
Decizie UE pentru România. Trebuie să aplicăm până la 31 decembrie 2025. Ordinul s-a dat chiar azi
Playtech.ro
Ucraina, cadou cu artificii de ziua lui Vladimir Putin în Crimeea. Ce au...
DailyBusiness
Gratuitatea momentului în România! 50% reducere la toată lista
Adevarul
Tot mai mulți români își doresc să muncească de acasă. Domeniile care încă acceptă munca remote
wowbiz.ro
Se schimbă data la care vor fi livrate pensiile în luna octombrie! Anunțul care îi vizează pe toți seniorii
Spynews
De ce nu și-a dorit Alina Radi împăcarea cu Nick Rădoi. Chiar dacă nu mai sunt împreună de 11 ani, cei doi încă păstrează legătura
Spynews
Leguma care poate să te otrăvească și să îți fie letală. Mesajul transmis de medicul Tudor Ciuhodaru: ”Nu vă jucați cu așa ceva” 
Evz.ro
Andreea Tonciu, pregătită de Asia Express. Cu cine ar participa vedeta
Ego.ro
Elena Udrea, de nerecunoscut!!! Fosta blondă de la Cotroceni, extrem de slabă și cu părul creț
Prosport.ro
FOTO. Ea e considerată cea mai sexy mamă a unui fotbalist din întreaga lume. La 40 de ani, arată mai bine ca multe tinere de 20 de ani
kanald.ro
„Nu a fost doar o mamă” Fiul Mariei Campai, românca ucisă de un adolescent de 17 ani, își strigă durerea. Unde va avea loc înmormântarea Mariei
Cancan.ro
Scenă violentă în emisiunea Mireasă! Ce i-a putut face Simona unei biete pisici care se plimba și ea prin curte
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Poliția îți face dosar penal. Iei amendă, predai și permisul. Mii de români fac asta în timpul liber
StirileBZI
Facturile se vor dubla după 1 aprilie 2025! Creșterile ar putea fi de până la 120%
Prosport.ro
FOTO. A dansat twerk în fața ei, după ce a sugrumat-o! Cea mai controversată luptătoare
stirilekanald.ro
Ea este Virginia, doctorița de la ATI care a fost aproape strivită de o șoferiță! Coincidență stranie, accidentul s-a produs după ce și-a înmormântat socrul 
substantial.ro
Declarații Antisemitice și Propaganda Legionară: Diana Șoșoacă Sub Lupa Autorităților
MediaFlux
ZIUA de PENSII, MODIFICATĂ! Cinci MILIOANE de SENIORI, VIZAȚI DIRECT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Delicii exotice dintr-o livadă din Buzău