Persoanele care primesc pensii din străinătate și sunt considerate rezidente fiscale în România trebuie să depună Declarația unică (formularul 212) pentru a declara aceste venituri. Acest pas este necesar pentru a asigura conformarea fiscală și, în unele cazuri, pentru a beneficia de reduceri sau deduceri fiscale.
În cazul în care o persoană obține pensie dintr-un stat membru al Uniunii Europene, răspunsul oferit de Daniel Jinga clarifică modul în care această pensie trebuie tratată fiscal:
„În conformitate cu art. 130 Cod fiscal, veniturile obținute din străinătate (inclusiv cele din pensie) sunt supuse declarării și plății impozitului pe venit, dacă persoana care obține aceste venituri este considerată rezidentă fiscal în România. În cazul în care venitul din pensie este deja taxat în țara-sursă cu care avem încheiată o Convenție pentru evitarea dublei impuneri și Convenția nu acordă drept exclusiv de taxare statului-sursă, România va recunoaște un credit fiscal care va fi dedus din impozitul datorat sau va scuti acel venit de la impozitare, conform metodei de evitare a dublei impuneri prevăzute în Convenția respectivă,” a explicat directorul KPMG, pentru Hotnews.
Citește și: Cât câștigă un zilier în România. Tariful minim pe oră a fost majorat
Un aspect esențial de subliniat este că pensiile deja impozitate în țara-sursă nu vor fi supuse unei duble impozitări în România. Totuși, în funcție de Convenția pentru evitarea dublei impuneri încheiată între România și țara respectivă, pot apărea diferențe. Dacă impozitul plătit în străinătate este mai mic decât cota de impozitare din România (de 10%), persoana va plăti în România doar diferența.
„Faptul că acest venit este deja impozitat în țara-sursă nu înseamnă că este dublu impozitat și în România. În general, dar în funcție și de metoda de evitare a dublei impuneri prevăzută în Convenție, atât timp cât impozitul plătit în țara-sursă este mai mic decât cota de impozitare de 10% din România, rezidentul fiscal român va plăti impozit în România doar pe diferența cotelor de impozit,” a explicat Daniel Jinga.
Un alt detaliu important este faptul că la calculul impozitului pe venitul din pensii, impozitabilă este doar suma care depășește plafonul de 3.000 de lei pe lună. Această prevedere poate reduce semnificativ baza de impozitare pentru pensionarii care se întorc în România.