Cei 36 de copii sunt elevi ai Liceului tehnologic ‘Ion Căian Românul’ din comuna Căianu Mic, de care aparţine şi satul Dobric. Firma care a obţinut licenţa de transport şi efectua naveta zilnică a elevilor este SC Transgustifurcanu SRL din Dobric, potrivit Agerpres.
Conform datelor făcute publice de către Ministerul Educaţiei, această firmă este în topul celor 15 din ţară cu cele mai mari tarife practicate pentru o distanţă de patru kilometri, la nivelul lunii martie 2013, în timp ce tarifele minime se situează între 15 şi 33 lei.
Directorul liceului din Căianu Mic, Ovidiu Boca, a declarat, joi, că această firmă a refuzat să mai efectueze transportul elevilor în urmă cu două luni, deoarece copiii nu mai aveau bani să plătească abonamentele, în condiţiile în care nu le-au mai fost decontate sumele cheltuite în acest sens încă de anul trecut.
Din acest motiv, directorul liceului a stabilit, împreună cu primarul comunei, ca transportul să fie efectuat cu microbuzul şcolar care îi aduce pe elevii din satul Poieni, însă zilnic acesta trebuie să efectueze două curse suplimentare pentru ca toţi elevii din Dobric să ajungă la timp la şcoală.
Potrivit lui Ovidiu Boca, firma care percepea un tarif de 110 lei pentru abonamentul lunar a operat transportul elevilor din Dobric şi în anul şcolar 2011-2012.
În judeţul Bistriţa-Năsăud sunt decontate un număr de 2.759 de abonamente pentru naveta elevilor, însă există întârzieri la decontarea acestora de luni de zile.