Populația din două județe avertizată prin mesaje Ro-Alert cu privire la prezenţa urşilor în apropiere

Doi urși au fost observați în localitățile Stoenești (județul Argeș) și Gheorgheni (județul Harghita), potrivit informărilor transmise de Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Argeș și ISU Harghita. Autoritățile au emis mesaje de tip RO-ALERT în ambele regiuni.
Alina Costache
08 oct. 2024, 08:49
Populația din două județe avertizată prin mesaje Ro-Alert cu privire la prezenţa urşilor în apropiere

Mesaje Ro-Alert în cascadă de la începutul anului. Prezenţa unui urs a fost semnalată, luni seara, în zona dispensarului veterinar din comuna Stoeneşti, a anunţat Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Argeş.

„A fost semnalată prezenţa unui urs în comuna Stoeneşti, zona dispensarului veterinar. Pentru avertizarea populaţiei din zonă, a fost transmis mesaj Ro-Alert”, se precizează într-o informare a ISU Argeş.

Citește și: Măsuri extreme în Covasna pentru eliminarea atacurilor urșilor. 54 de urși vor fi uciși până la finalul anului

Un echipaj SMURD de la Detaşamentul Câmpulung s-a deplasat în zona indicată pentru monitorizarea situaţiei şi acordarea îngrijirilor medicale în caz de nevoie. Autorităţile îi sfătuiesc pe localnici să evite zona şi să rămână în locuinţe.

„Păstraţi distanţa faţă de animal şi nu încercaţi să vă fotografiaţi cu acesta sau să îl hrăniţi. Fără să vă expuneţi pericolului, protejaţi animalele din gospodărie”, se mai arată în informare.

Citește și: Mircea Fechet, ministrul Mediului: „Am chemat asociaţiile de vânători şi le-am spus că, dacă tot trebuie să împuşcăm 426 de urşi anul acesta, să începem cu cei agresivi”

Și în municipiul Gheorgheni, județul Harghita, autoritățile au acționat în mod similar, avertizând cetățenii cu privire la prezența unui urs în zonă. Oamenii au fost sfătuiți să își păstreze calmul, să nu se apropie de animal și să ia măsuri de protecție pentru animalele din gospodării.

Peste 2.700 de mesaje Ro-Alert transmise de la începutul anului, 1.880 dintre ele semnalând prezenţa urşilor / Peste 700 au anunţat furtuni şi 77 dispariţia copiilor / IGSU: Ro-Alert – mesaje de urgenţă ce salvează vieţi 

IGSU transmite, marţi, că peste 2.700 de mesaje Ro-Alert au fost transmise de la începutul anului, 1.880 dintre ele semnalând prezenţa urşilor. Peste 700 au anunţat furtuni şi 77 dispariţia copiilor. Autorităţile insistă că aceste avertizări, criticate de multe ori în spaţiul public, salvează vieţi.

”Ro-Alert este un instrument esenţial pentru protejarea vieţii şi siguranţei cetăţenilor în situaţii de urgenţă, fiind creat pentru a transmite rapid mesaje de avertizare direct pe telefoanele mobile ale populaţiei”, au transmis, marţi, oficialii IGSU:

Potrivit acestora, de la începutul acestui an până în prezent, au fost transmise 2.743 de mesaje prin RO-Alert, dintre care 1.880 au vizat prezenţa urşilor în apropierea comunităţilor, 47 au fost alerte de incendiu, 711 au avertizat asupra fenomenelor hidro-meteorologice periculoase, 77 au semnalat dispariţia copiilor, iar 28 au fost destinate altor tipuri de urgenţe.

”Transmiterea acestor mesaje a avut un impact direct asupra protejării vieţilor omeneşti şi reducerea efectelor unor catastrofe. Accesibilitatea, rapiditatea şi eficienţa în a transmite mesaje în situaţii majore în care viaţa şi sănătatea sunt puse în pericol fac din RO-Alert un pilon central în avertizarea populaţiei”, a mai transmis IGSU.

Potrivit autorităţilor, deşi primirea mesajelor poate crea uneori disconfort, ”transmiterea acestora este esenţială, având în vedere scopul principal al Sistemului de avertizare Ro-Alert: salvarea de vieţi şi protejarea bunurilor”.

Potrivit sursei citate, dezactivarea opţiunii de primire a mesajelor pe dispozitivele mobile nu este recomandată, având în vedere impactul pe care situaţiile de urgenţă îl pot avea asupra comunităţilor şi riscurile semnificative pentru siguranţa dumneavoastră.

Potrivit datelor transmise de autorităţi, încă de la implementarea sistemului de avertizare Ro-Alert, septembrie 2018, fenomenele meteorologice periculoase prognozate, inundaţii sau viituri, degajări mari de fum în urma incendiilor sau prezenţa unor animale sălbatice periculoase în zone locuite (urşi) au impus avertizarea cetăţenilor din zonele vizate, în timp real, prin Sistemul RO-Alert. Astfel, populaţia a fost informată de existenţa pericolului imediat şi a putut adopta măsurile de autoprotecţie.

”Reamintim, totodată, că prin intermediul Sistemul Ro-Alert se transmit, indiferent de oră, informaţii relevante, bazate pe date concrete furnizate atât de structuri specializate (Administraţia Naţională de Meteorologie, Inspectoratele pentru Situaţii de Urgenţă şi alte instituţii cu rol şi competenţe în domeniul managementului situaţiilor de urgenţă), dar şi de către apelanţi (martori ai situaţiilor în speţă), atent verificate şi documentate”, a mai transmis IGSU.

Potrivit sursei citate, mesajele Ro-Alert contribuie la menţinerea calmului în situaţii de criză, oferind îndrumări clare despre cum să reacţionezi.

Mesajele pot include recomandări specifice, precum „evitaţi zona”, „căutaţi adăpost” sau „urmaţi instrucţiunile autorităţilor”, minimizând confuzia şi panica în rândul populaţiei. În cazul unor situaţii de urgenţă, fiecare secundă contează, iar mesajele pot ajuta oamenii să ia decizii rapide şi să se pună la adăpost.

Sistemul este proiectat să funcţioneze atât pe telefoane inteligente, cât şi pe telefoane mai vechi, astfel încât cetăţenii, indiferent de tipul dispozitivului, pot primi mesaje de urgenţă. Mesajele de avertizare pot fi primite pe orice telefon mobil compatibil cu tehnologia Cell Broadcast.

DailyBusiness
Ciolacu garantează intrarea sigură a României în Schengen terestru până la finalul lui 2024!
Spynews
Dorian Popa are o nouă iubită! Cum arată femeia care l-a cucerit pe artist! Imagini exclusive cu cei doi, surprinse de paparazzi 
Bzi.ro
Mario Fresh o înșela pe Alexia Eram? Ce a putut face artistul
Fanatik.ro
Zodiile pe care le lovește Cupidon toamna aceasta. Urmează cea mai romantică perioadă pentru ele
Capital.ro
S-a pus limită la bani. Cine depășește 160 de euro trebuie să declare la vamă
Playtech.ro
Doamne, cât de bine poate să arate Cher la 78 de ani! A ȘOCAT pe toată lumea, e SUPERBĂ
DailyBusiness
Românii vor beneficia curând de Autostrada Ford: 80.000 litri de combustibil consumați zilnic pe tronsonul 4!
Adevarul
Șerpi de doi metri lungime au invadat Marea Britanie, trăind în poduri și pereți. De ce comportamentul reptilelor este „neobișnuit”
wowbiz.ro
România, lovită de lapoviță și ninsoare! Meteorologii au emis un avertisment de ultimă oră
Spynews
EXCLUSIV! Primele declarații ale lui Babs, după ce Dorian Popa a fost surprins de paparazzii Spynews.ro cu noua iubită!
Spynews
Adrian Nartea și Cosmin Vîjeu, primul mesaj după ce au fost eliminați de la Asia Express. Au părăsit competiția în ediția din 16 octombrie
Evz.ro
Fără plafonări! Asociația marilor magazine - AMRCR - respinge măsurile de tip comunist
Ego.ro
Diana Șoșoacă, slabă, îmbrăcată elegant! Imaginile pe care le-ai ratat! FOTO
Prosport.ro
FOTO. Miliardarul de 74 de ani se iubește cu o femeie care e cu 30 de ani mai tânără
kanald.ro
Breaking News | Liderul politic Hamas, Yahya Sinwar, ar fi fost ucis de armata israeliană
Cancan.ro
Copiii milionarului Adrian Marțian au fost găsiți! Ireal unde se aflau cei 3 frați în tot acest timp
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Vestea serii despre Maria Ciobanu. Ionuț Dolănescu a făcut anunțul trist
StirileBZI
Cine va primi ajutorul de încălzire în 2024: Ce condiții trebuie să îndepliniți
Prosport.ro
FOTO. Face bani din onlyfans după ce a dezvăluit că o colegă are relații intime cu un șef al ei
stirilekanald.ro
Copiii Marțian au fost găsiți! Cei trei au spus adevărul: Am fost la...
substantial.ro
Moartea liderului Hamas, Yahya Sinwar, confirmată de Israel: Netanyahu promite continuarea operațiunilor militare
MediaFlux
Se dau 25.000 de LEI PENSIE LUNARĂ pentru români! EXISTĂ o CONDIȚIE
Shtiu.ro
Ce țări au același imn? O melodie este împărțită de 3 state!
Puterea.ro
Trupe de legendă: Jethro Tull și revoluția folk-ului progresiv