Revine „fumăritul”. Unde se reintroduce taxa „ciocoiască” pe fum

În Marea Britanie, majoritatea caselor construite înainte de anii 1990 au un coș de fum pe acoperiș, chiar dacă este nefolosit de multă vreme.
Filip Stan
08 oct. 2024, 10:43
Revine

În Marea Britanie, se dă amendă pentru cei care fac focul în șeminee și sobe, începe implementarea taxei pe fum. Astfel, cei care folosesc o sobă pe lemne conectată la coșul de fum riscă amenzi serioase. Este anunțul făcut de autoritățile din Marea Britanie, care au creat așa zisele Zone de Control al Fumului, în încercarea de a menține aerul curat.

În Marea Britanie, majoritatea caselor construite înainte de anii 1990 au un coș de fum pe acoperiș, chiar dacă este nefolosit de multă vreme. Cu toate acestea, milioane de oameni din țară încă folosesc sobe pe lemne pentru a-și încălzi casa pe timpul iernii, folosind combustibili tradiționali precum cărbunele, sau au o sobă pe lemne montată.

Nici România nu stă diferit la acest capitol. Conform unor date oferite de Ministerul Mediului anul trecut, din totalul de 7,5 milioane de gospodării, 3,5 milioane dintre acestea folosesc încălzirea cu lemne, majoritatea fiind în zonele rurale.

În Marea Britanie, limita actuală a cantității de fum pe care coșul de fum o poate produce într-o Zonă de Control al Fumului este de 5g pe oră, plus 0,5g pentru fiecare kW al puterii termice a sobei tale. Cu toate acestea, există planuri de reducere a acestei limite la 3g pe oră, deși nu s-a confirmat încă când va fi implementată.

Sobele pe lemne și aragazele care funcționează pe bază de combustibili fosili, mai periculoare decât accidentele rutiere

În acest moment, în Anglia amenda pentru cei ce depășesc cantitatea de fum admisă în Zona de Control, din cauza sobelor vechi ce ard lemne, este de 300 de lire. De asemenea, cei care încalcă regula de mai multe ori riscă să se aleagă cu dosar penal.

Există însă variante puse la dispoziție cetățenilor, una dintre acestea fiind modernizarea sobei, cu una aprobată și care respectă nivelul admis de fum.

România pregătește „Rabla pentru sobe”

Și în România s-a vehiculat că va fi interzisă încălzirea cu lemne de foc în nenumărate rânduri. Cu toate acestea, Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a clarificat recent că nu există nicio intenție de a înlătura această metodă tradițională de a face focul.

Programul „Rabla pentru sobe” ar putea fi deschis din primăvară. Se dau 10.000 de lei pentru români

În schimb, autoritățile au anunțat că vor da drumul în această toamnă la programul „Rabla pentru sobe”. Acesta va oferi o finanțare de cel puțin 80% din partea statului pentru achiziționarea de sobe energetice eficiente, conforme cu directivele Uniunii Europene.

„O să finanțăm sobe energetice. Programul este aproape gata. Ne propunem să finanțăm un procent însemnat, de minim 80%. Omul nu poate să pună mai mult de 10-20%”, a transmis Fechet la finalul lunii august.

Iarna nu-i ca vara! Ce se întâmplă cu românii care au încă sobe cu lemne, anunţ de ultimă oră de la Guvern. Cine poate primi 10.000 de lei gratis de la stat

Programul reprezintă o soluție menită să reducă poluarea și să îmbunătățească eficiența energetică a sobelor pe lemne, fără a impune renunțarea la această metodă de încălzire tradițională.

UE vrea şi interzicerea centralelor pe gaz

Eurodeputaţii au adoptat marţi planuri convenite cu Consiliul UE care vor contribui la reducerea consumului de energie şi a emisiilor de gaze cu efect de seră din sectorul clădirilor, informează un comunicat al Parlamentului European.

Revizuirea propusă a Directivei privind performanţa energetică a clădirilor urmăreşte să reducă substanţial emisiile de gaze cu efect de seră şi consumul de energie în sectorul clădirilor din Uniune până în 2030. Un alt obiectiv îl reprezintă neutralitatea climatică a acestui sector până în 2050. Se doreşte şi ca numărul clădirilor cu performanţa energetică cea mai slabă care sunt renovate să crească, iar schimbul de informaţii privind performanţa energetică să fie îmbunătăţit.

Potrivit textului revizuit al directivei, toate clădirile noi ar trebui să aibă emisii zero începând din 2030. În plus, clădirile noi ocupate sau deţinute de autorităţile publice ar trebui să aibă emisii zero începând din 2028. Statele membre vor putea lua în considerare potenţialul de încălzire globală pe durata ciclului de viaţă al clădirilor, care include fabricarea şi eliminarea produselor pentru construcţii utilizate la ridicarea lor.

În cazul clădirilor rezidenţiale, ţările Uniunii Europene vor trebui să aplice măsuri pentru a asigura o reducere a energiei primare medii utilizate cu cel puţin 16% până în 2030 şi cu cel puţin 20-22% până în 2035.

Conform noii directive, statele membre vor trebui să renoveze 16% din clădirile nerezidenţiale cu cele mai slabe performanţe energetice până în 2030, respectiv 26% dintre acestea până în 2033. Pentru a identifica clădirile care intră în această categorie se vor utiliza cerinţele minime de performanţă energetică.

Dacă este posibil din punct de vedere tehnic şi economic, ţările Uniunii ar trebui să introducă treptat utilizarea panourilor solare în clădirile publice şi nerezidenţiale, în funcţie de dimensiunea lor, şi în toate clădirile rezidenţiale noi până în 2030.

Statele membre trebuie să adopte măsuri pentru a decarboniza sistemele de încălzire şi a elimina treptat combustibilii fosili din instalaţiile de încălzire şi răcire, obiectivul fiind eliminarea completă a centralelor termice pe bază de combustibili fosili până în 2040Subvenţionarea centralelor individuale pe bază de combustibili fosili va fi interzisă începând din 2025. Va fi în continuare posibil să se acorde stimulente financiare pentru sistemele de încălzire hibride, cum ar fi cele care combină o centrală pe combustibili fosili cu o instalaţie termică solară sau o pompă de căldură.

Clădirile agricole şi de patrimoniu pot fi scutite de la aplicarea noilor norme. Ţările UE pot decide să excludă şi clădirile protejate pentru calităţile lor arhitectonice sau istorice speciale, clădirile utilizate temporar, precum şi bisericile şi lăcaşurile de cult.

„Directiva arată clar modul în care politicile climatice pot avea beneficii reale şi imediate pentru cei cu venituri reduse. Această lege va contribui la reducerea facturilor la energie şi va aborda cauzele profunde ale sărăciei energetice, asigurând în acelaşi timp mii de locuri de muncă locale de înaltă calitate în întreaga UE. Abordarea a 36% din emisiile de CO2 ale Europei constituie un pilon absolut esenţial al Pactului Verde European”, a declarat raportorul pentru Directiva privind performanţa energetică a clădirilor, Ciaran Cuffe, din grupul Verzi/ALE.

Directiva a fost adoptată cu 370 voturi pentru, 199 împotrivă şi 46 abţineri. Pentru a deveni lege, ea trebuie acum să fie aprobată oficial şi de Consiliul UE.

Potrivit Comisiei Europene, clădirile din UE sunt responsabile pentru 40% din consumul nostru de energie şi pentru 36% din emisiile de gaze cu efect de seră. Pe 15 decembrie 2021, CE a adoptat o propunere legislativă de revizuire a Directivei privind performanţa energetică a clădirilor, ca parte a aşa-numitului pachet „Pregătiţi pentru 55”. O nouă lege europeană a climei, din iulie 2021, a introdus obiectivele pentru 2030 şi 2050 în legislaţia europeană obligatorie.

DailyBusiness
Concluzii despre aderarea DEPLINĂ la Schengen, după reuniunea JAI! România și Bulgaria, în pragul decizional!
Spynews
Daiana de la Mireasa, sezonul 7, imagine emoționantă cu burtica de graviduță. Când urmează să nască soția lui Dani / FOTO 
Bzi.ro
Mario Fresh a rupt tăcerea după despărțirea de Alexia Eram! Cum a comentat artistul separarea
Fanatik.ro
Cum scapi de musculițele mici și negre din bucătărie. Soluția banală care are un efect instant
Capital.ro
Românii care trebuie să schimbe buletinul! Legea spune clar: Este obligatoriu
Playtech.ro
Rafa Nadal SE RETRAGE din tenis. Campionul tocmai a făcut anunțul
DailyBusiness
Candidaturile la PREZIDENȚIALE. BEC a validat 10 candidaţi din partea partidelor şi patru independenţi
Adevarul
Ceremonie în stil sovietic la Kremlin. Gesturi ”tandre” între Putin și Lukașenko, ironizate pe internet
wowbiz.ro
Amalia a dispărut chiar din fața blocului și nu a mai venit acasă! Toată lumea o caută cu disperare. Mama tinerei de 18 ani și-a strigat durerea pe internet: „Vă rog din suflet cine a văzut-o să mă ajute”
Spynews
Steliano Filip a devenit tată pentru a doua oară! Soția fotbalistului a adus pe lume o fetiță / FOTO
Spynews
Ce face Irisha, după ce relația ei de iubire cu un bărbat însurat a fost făcută publică. Artista își ține viața personală privată, dar câteva detalii au ieșit la iveală | FOTO
Evz.ro
Așteptarea ia sfârșit. 1 noiembrie vine cu mai mulți bani pentru acești pensionari
Ego.ro
Diana Șoșoacă, slabă, îmbrăcată elegant! Imaginile pe acre le-ai ratat! FOTO
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume adoră să ia palme de la alte domnișoare
kanald.ro
Un nou cutremur în România! Ce magnitudine a avut și unde s-a resimțit
Cancan.ro
Nicoleta Ștefan, o asistentă din Slatina, a murit într-un accident rutier cumplit alături de soțul ei 😢
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Plata în numerar. Interzis pentru românii care folosesc bani cash. Te arestează preventiv
StirileBZI
Se dă un nou ajutor de la stat pentru mii de persoane! Ministerul Muncii a făcut anunțul
Prosport.ro
FOTO. Tânăra de 24 de ani, suspendată pe viață pentru că a apărut într-o filmare interzisă cu un bărbat de 61 de ani
stirilekanald.ro
Adevăratul motiv al crimei șoferului de ride-sharing! Iubita criminalului a spus tot ce s-a întâmplat înainte de nenorocire
substantial.ro
Jurnalista ucraineană Viktoria Roshchyna a murit în captivitate în Rusia
MediaFlux
REGULI noi pentru PENSIONARI. ACTELE trebuie DUSE la Casa de Pensii
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Nani mic în mașina IPJ Vrancea: săracii, trebuie să fi fost epuizați…