Avioanele F-18 ale Spaniei, aflate în România, au dejucat un atac rusesc cu drone asupra Ucrainei. Rusia îşi etalează arsenalul nuclear

Forțele armate spaniole sunt desfășurate în Europa de Est, ca parte a eforturilor NATO de consolidare a scutului defensiv împotriva amenințării expansioniste a Rusiei, intensificate după invazia Ucrainei din februarie 2022.
Filip Stan
08 oct. 2024, 10:54
Avioanele F-18 ale Spaniei, aflate în România, au dejucat un atac rusesc cu drone asupra Ucrainei. Rusia îşi etalează arsenalul nuclear

Un detașament al Armatei Aeriene și Spațiale a Spaniei, format din 150 de militari și opt avioane de luptă F-18 Hornet, este staționat în România. Misiunea acestora este de a sprijini Forțele Aeriene Române în controlul spațiului aerian, pe fondul modernizării flotei aeriene românești, care înlocuiește vechile avioane de fabricație sovietică cu aparate de zbor de ultimă generație.

În contextul intensificării atacurilor rusești cu drone asupra regiunii ucrainene Odesa, avioanele F-18 spaniole au fost activate în repetate rânduri în această săptămână. Prima activare a avut loc în timpul unui atac cu drone asupra orașului Izmail, situat pe malul Dunării, la granița cu România. Avioanele F-18 spaniole și cele F-16 românești au stabilit o zonă de supraveghere în apropierea orașului Babadag, pentru a preveni intrarea dronelor rusești în spațiul aerian românesc.

Patrulele aeriene comune între avioanele spaniole și române au continuat în zilele următoare, pe măsură ce atacurile rusești cu drone în apropierea graniței României s-au intensificat, contribuind astfel la protejarea frontierelor NATO și la asigurarea stabilității în regiune.

Putin aduce arsenalul nuclear al Rusiei în poziții de tragere

Rusia își aduce sistemele de lansare pentru rachete cu capacitate nucleară „pe rutele de patrulare de luptă”, a anunțat presa de stat a țării. Acestea pot lovi ținte aflate la aproape 12.000 de kilometri.

TASS a publicat o înregistrare video cu sisteme de lansare pentru racheta balistică intercontinentală (ICBM) Yars în curs de desfășurare la Novosibirsk, în Siberia. În imagini se vede cum armele sunt scoate dintr-un depozit și conduse de-a lungul unui drum, potrivit Newsweek.

Potrivit agenției, „se verifică pregătirea personalului și a echipamentelor pentru sarcini de lungă durată pe teren”.

Yars RS-24 este o rachetă nucleară strategică cu o rază de acțiune de până la 12.000 de kilometri și o precizie de 250 de metri. Poate fi montată pe camioane sau desfășurată în silozuri.

Primul regiment Yars RS-24, format din trei batalioane, a fost desfășurat în 2011, în timp ce două batalioane ale celui de-al doilea regiment au fost puse în serviciul de luptă anul trecut, în decembrie. TASS mai adaugă că personalul îndeplinește sarcini care includ „testarea acțiunilor de manevră pe rutele de patrulare de luptă”, dar și organizarea camuflajului și a protecției de luptă.

Citește și: Armata ucraineană a lovit cel mai mare terminal petrolier din Peninsula Crimeea, ocupată de ruși

De la începutul invaziei sale pe scară largă în Ucraina în februarie 2022, președintele rus, Vladimir Putin, a lansat amenințări ambigue cu privire la armele nucleare, care au fost amplificate de propagandiștii Kremlinului care promovează capacitățile nucleare ale Moscovei și amenință cu lovituri asupra țărilor care susțin Kievul.

Cu toate acestea, experții se îndoiesc că Putin ar recurge la desfășurarea armelor nucleare tactice, care au o rază de acțiune mai mică decât armele strategice, dar pot fi folosite pe câmpul de luptă.

Putin a anunțat modificări ale doctrinei nucleare a Moscovei luna trecută, subliniind circumstanțele în care Rusia ar putea folosi arme nucleare. Acestea includ acum posibilitatea de a le folosi împotriva statelor fără acest tip de arme, dar care sunt susținute de puteri nucleare, făcând aluzie la Ucraina.

Peter Rutland, profesor de studii ruse, est-europene și eurasiatice la Universitatea Wesleyan, a declarat că schimbarea doctrinei nucleare ruse este „o evoluție care servește la menținerea amenințărilor nucleare ale lui Putin în buletinele de știri din întreaga lume”.

„Dar nu reprezintă o schimbare substanțială în poziția doctrinară a Rusiei și nici nu indică cu adevărat o intenție de a folosi arme nucleare”, a mai spus el pentru Newsweek.

Citește și: Pentagonul nu este de acord cu cererea lui Zelenski, ca statele membre NATO să doboare dronele ruseşti care le traversează spaţiul aerian: „Ar însemna să ne implicăm într-un război într-un mod diferit”

DailyBusiness
România evită recesiunea în 2025, dar stă pe un butoi cu pulbere economic. Adrian Vasilescu (BNR): Trebuie să stăpânim inflația!
Spynews
Vijelii puternice în România. Vântul a mișcat mașinile care erau parcate. Imagini incredibile / FOTO
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Animalul rar, surprins alături de trei pui în pădurile României. Se deplasează fără zgomot și atacă prada pe neașteptate. Oamenii îl consideră drăgălaș, dar e cel mai mare prădător din Europa, după urs și lup
Capital.ro
Regulă pentru proprietarii care au pe gard Parcarea interzisă sau Loc rezervat. Se pot da până la 2 ani de închisoare
Playtech.ro
Pensiile vor scădea drastic în următorii ani. Ce trebuie să facă viitorii pensionari, conform experţilor
DailyBusiness
Revoltă la ANL: Angajații acuză sabotaj guvernamental și cer stoparea reorganizării care lasă zeci de oameni pe drumuri!
Adevarul
Convorbiri interceptate. Soldați ruși blocați pe front mănâncă medicamente și câini. „Au mâncat chiar și Theraflu!”
wowbiz.ro
Fratele Minervei, interviu cu ochii în lacrimi! Valentin Dima, amintiri cu Gabriela: „Mi-aaș dori ca toată lumea să aibă o soră cum am avut eu” | EXCLUSIV
Spynews
Robert Lele anunță despărțirea de Andra Volos? Mesajul ciudat pe care l-a postat și l-a sters imediat: ”Ne-am separat” | FOTO
Spynews
Armin Nicoară, prima imagine cu fiul său, Amir Efrem. Micuțul a venit pe lume cu puțin timp în urmă / FOTO
Evz.ro
Weekend cu mari probleme meteo. Zăpadă de 20 de centimetri
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă gimnastă din lume, care a făcut o avere impresionantă, a luat decizia să se retragă. Cum va arăta viața ei
kanald.ro
Cine e Georgiana Lobonț. Biografie, CV și familie. Cum a ajuns pe culmile succesului și câți copii are artista
Cancan.ro
Dalida din Las Fierbinți a băut până nu a mai știut de ea. Și Scărlătescu s-a făcut PRAF
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Taxă obligatorie pentru șoferi. Trebuie achitată în 2025. Amendă de până la 4.500 de lei
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Cătălina Ponor s-a transformat dintr-o gimnastă eroină într-o mamă gospodină. La 37 de ani, marea campioană s-a dedicat familiei
stirilekanald.ro
Detalii terifiante din vila în care românca Andreea Mottram a fost ucisă de fiica adoptată. Ce a găsit soțul româncei: În jurnal scria negru pe alb cât își detesta mama
Horoscop de weekend 11–13 aprilie 2025. Este o perioadă încununată de succes
MediaFlux
Lovitură pentru pensionari la nivel european. Țara care nu-și mai permite să mențină neschimbat sistemul de pensii
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Se schimbă regulile pentru portarea numerelor de telefon. Ce trebuie să ştii