Cum arată CV-ul ideal. Ce trebuie să scriem și ce trebuie evitat în biografia trimisă pentru angajare

Informațiile despre noi pe care le comunicăm unui potențial angajator sunt esențiale pentru a avea succes. Experții au creionat CV-ul ideal, subliniind ce trebuie să conțină biografia trimisă pentru angajare și ce trebuie să evităm.
Irina Dumitrescu
08 oct. 2024, 10:53
Cum arată CV-ul ideal. Ce trebuie să scriem și ce trebuie evitat în biografia trimisă pentru angajare

Se spunea, odată, că trimiterea CV-ului în cât mai multe locuri crește considerabil șansele de angajare. Stastistic vorbind, este adevărat. Mult mai important este însă CUM arată CV-ul, ce informații conține. Degeaba îl trimiți la o sută de firme, dacă nu este scris ca la carte.

De fapt, ce înseamnă CV-ul ideal? Trei experți în recrutare au centralizat, pentru Business Insider, informațiile care nu trebuie să lipsească din biografie și pe cele care sunt de evitat. Experții respectivi sunt, potrivit ziare.com, Stacie Haller, consilier principal pentru carieră la ResumeBuilder.com, Maggie Norton, proprietar și fondator al RepattEARN (companie de leadership și dezvoltare a abilităților de carieră), și Vicki Salemi, expert în carieră pentru site-ul de carieră Monster.

Citește și Cum arată fiica Dacianei Sârbu și a lui Victor Ponta. Irina și-a însoțit mama la nunta actriței Monica Bîrlădeanu

Ca preambul, Vicki Salemi spune că persoanele în căutarea unui job au la dispoziție doar câteva secunde să atragă atenția. Din acest motiv, orice informație neinteresantă pentru potențialul angajator trebuie evitată; consumă din timpul oricum foarte scurt alocat pentru a ni se citi CV-ul.

Stacie Haller confirmă: oamenii de la resurse umane parcurg foarte rapid CV-urile celor care aplică, iar din acest motiv este extrem de important ca documentul să conțină fix ce trebuie – nici mai mult, nici mai puțin.

La rândul ei, Maggie Norton subliniază că lumea complet digitală în care trăim face ca CV-ul să fie mai important decât a fost vreodată. Altfel spus, până să deschizi o ușă pentru a sta de vorbă cu managerul care vrei să te angajeze, cerne sita CV-urilor. Și dacă CV-ul nu e ok, nu mai ajungi în biroul nimănui, pentru interviu.

Iată, mai jos, principalele informații de inserat în CV și cele care trebuie evitate.

Ce trebuie să conțină CV-ul

1.Cerințele minime ale job-ului pentru care aplici. Nu da informații vagi, fii specific! (unde ai mai lucrat pe un post similar, ce ai făcut concret acolo, care sunt competențele tale – într-o listă cu buline, ușor de citit, nu inserate într-o descriere de tip text)

2.Cât timp ai ocupat un loc de muncă. Nu menționa doar anul/anii! Trebuie scrise și lunile.

3.Cuvintele-cheie. Asta înseamnă să-ți adaptezi CV-ul la locul de muncă pentru care aplici. De pildă, dacă în oferta de job scrie ”achiziția de talente”, așa vei menționa și tu în CV, dacă ai experiență în domeniu. E-adevărat, recruiter sau resurse umane înseamnă cam același lucru, însă potențialul angajator trebuie să vadă în CV exact ceea ce caută!

4.Informațiile-cheie. Trebuie scris clar, în partea de sus a CV-ului, postul pentru care aplici și maximum două propoziții despre legătura ta cu ceea ce caută angajatorul (spre exemplu, experiența relevantă pe un post similar)

Citește și Cum au arătat meniurile la nunţile anului. Invitaţii, delectaţi cu preparate exclusiviste şi rafinate atât de mirii Gina Pistol şi Smiley, cât şi de mirii Monica Bîrlădeanu şi Valeriu Gheorghiţă. Cine a plătit mai mult pe meniu

Ce trebuie evitat în CV

1.Detalii personale. Nu interesează pe niciun angajator data completă a nașterii – anul e suficient. Nu scrieți starea civilă, religia, afilierea politică, vârsta, înălțimea, greutatea și hobby-urile, dacă acestea din urmă nu au legătură cu job-ul.

2.Fotografie. O poză, spun experții, ar putea duce la discriminare în faza căutării unui loc de muncă. Angajatorul curios să vadă cum arăți te poate găsi oricum pe o rețea de socializare.

3.Porecle. Niciodată! Experții spun că au văzut CV-uri în care, între nume și prenume, era scrisă o poreclă. Sunt manageri care nici nu citesc mai departe după ce descoperă așa ceva.

4.Adresa completă. Surprinzător sau nu, asta recomandă experții. În această fază, este total irelevant pe ce stradă locuiești, la ce etaj, ce cod poștal e acolo etc.

5.Greșeli de scriere. Este total neprofesionist ca CV-ul să conțină erori de culegere a textului sau de exprimare. Vei pleca, din start, cu o ”bilă neagră”.

6.Salariile anterioare. Mult mai importante sunt experiența și calificările pentru post. Plus că, odată anunțat un salariu anterior, există posibilitatea de a nu primi mai mult la locul de muncă pentru care aplici.

7.Referințe. Nu le trece în CV. Menționează doar ”referințe disponibile la cerere”, deși acest lucru este oricum subînțeles.

8.Cuvinte din jargon. Nu au sens în CV. Toate cuvintele trebuie să aibă sens pentru cei care îți vor citi CV-ul și să inspire, evident, seriozitate.

DailyBusiness
Lovitură pentru români! O nouă taxă crește la 1 ianuarie 2025
Spynews
Abia a divorțat de mama copiilor, dar acum vrea să se întoarcă la a doua soție?! Gestul făcut de fotbalistul de la Națională față de femeia cu care n-a mai vorbit de 5 ani
Bzi.ro
Câți bani au strâns la nuntă Monica Bîrlădeanu și Valeriu Gheorghiță: Au fost invitați care au chefuit gratis!
Fanatik.ro
Filmul de pe Netflix care a spart topurile. E cel mai vizionat de utilizatorii din România și e numărul unu pe platformă
Capital.ro
Dispare cash-ul din România? Anunț de la BNR despre numerar
Playtech.ro
Mama Monicăi Bîrlădeanu, IREAL de frumoasă la 71 de ani. A atras toate privirile la nunta fiicei sale. E SUPERBĂ
DailyBusiness
Alertă națională! Cele mai vândute săpunuri sunt TOXICE. Lista acestora
Adevarul
Comoară descoperită în pădurile din nordul Moldovei. Ce căutau monedele tatălui lui Alexandru Macedon în teritoriile traco-geților
wowbiz.ro
Se schimbă data la care vor fi livrate pensiile în luna octombrie! Anunțul care îi vizează pe toți seniorii
Spynews
Oana Ciocan, avertisment pentru Jador, după ce cântărețul a spus că a văzut-o cu noul ei iubit: ”M-ai filmat...” | FOTO
Spynews
Florinel Coman și Ioana Timofeciuc se cunună religios! Când va avea loc marele eveniment
Evz.ro
Carmen Negoiță le-a pus gând rău banilor de la Asia Express. În ce vrea să investească vedeta
Ego.ro
Diana Șoșoacă, slabă, îmbrăcată elegant! Imaginile pe acre le-ai ratat! FOTO
Prosport.ro
FOTO. A dansat twerk în fața ei, după ce a sugrumat-o! Cea mai controversată luptătoare
kanald.ro
Ce pensionari beneficiază de recalcularea din oficiu a pensiilor și cum se poate solicita recalcularea la cerere. Prevederile noii legi a pensiilor
Cancan.ro
Andra, derapaj verbal în public! Cum i-a putut vorbi unui bărbat, după concert: „Să-i mănânci…”
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Decizie pentru înmatriculările auto. Se aplică începând de mâine, 9 octombrie
StirileBZI
Salariile cresc cu cel puţin 650 de lei! Majorarea se va aplica de la 1 ianuarie 2025!
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume adoră să ia palme de la alte domnișoare
stirilekanald.ro
„Îmi vine să plâng! Aici vreau să mor!” Florin Piersic, cu ochii plini de lacrimi, mărturisiri emoționante despre starea de sănătate
substantial.ro
Secretarul general adjunct al Hezbollah, Naim Qassem, sprijină eforturile de încetare a focului pentru Liban
MediaFlux
MARCEL CIOLACU își DĂ DEMISIA! Bomba zilei în politică
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Adio protecție anti-poprire prin Revolut