Veste bună pentru românii din Diaspora. Statul dă 5.000 de euro pentru cei aflaţi în mare necaz

Statul român, obligat să suporte cheltuielile pentru repatrierea cetăţenilor români decedaţi în străinătate, la cererea familiei. Legea merge la promulgare
Filip Stan
08 oct. 2024, 13:15
Veste bună pentru românii din Diaspora. Statul dă 5.000 de euro pentru cei aflaţi în mare necaz

Statul român ar putea oferi sume ce pot depăși 5.000 de euro familiilor de români aflați în Diaspora, dacă unul dintre membrii săi moare peste hotare.
Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, marţi, un proiect de lege prin care statul român este obligat să suporte, la cererea familiei, cheltuielile ocazionate de repatrierea cetăţenilor români decedaţi în străinătate, în limita a 5.000 de euro pentru fiecare persoană decedată, transmite Agerpres.

Cât este ajutorul de deces după intrarea în vigoare a noii legi a pensiilor

Proiectul de lege are ca obiect de reglementare instituirea obligaţiei statului român să suporte, la cererea familiei, cheltuielile ocazionate de repatrierea cetăţenilor români decedaţi în Diaspora, în limita a 5.000 de euro pentru fiecare cetăţean care se regăseşte în această situaţie, fiind introdusă şi posibilitatea ca sumele ce depăşesc acest plafon să fie suportate din taxele consulare.

„Statul român suportă cheltuielile de repatriere a cetăţenilor români decedaţi în Diaspora, la cererea familiei, în limita a 5.000 de euro pentru fiecare persoană decedată. Anual, în bugetul Ministerului Afacerilor Externe, se alocă aceste sume pentru plata cheltuielilor de repatriere. Normele metodologice de punere în aplicare a prezentei legi se stabilesc prin ordin comun al ministrului Afacerilor Externe şi al ministrului Finanţelor, în termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi”, se arată în iniţiativa legislativă.

Motivul incredibil pentru care lista de candidaţi a PNL pentru diaspora a fost respinsă de Biroul Electoral. Purtătorul de cuvânt al liberalilor a anunţat că vor contesta decizia: „A mers un pic mai departe decât îi prevede cadrul legal”

„Una dintre problemele majore cu care se confruntă aparținătorii celor decedați în afara granițelor țării o constituie repatrierea acestora (…) Familiile rămas în țară sunt de multe ori aflate în situația de a apela la ajutorul concetățenilor pentru a reuși să strângă sumele necesare acoperirii acestor costuri.

De aceea considerăm că este obligația statului să vină în sprijinul familiilor celor decedați, prin suportarea cheltuielilor efectuate cu repatrierea, motiv pentru care am inițiat prezenta propunere legislativă prin care stabilim în sarcina statului acoperirea acestor cheltuieli”, scrie Alfred Simonis în expunerea de motive a proiectului de lege

Proiectul de lege a fost adoptat de Senat, iar Camera Deputaţilor este for decizional în acest caz, astfel că legea merge la promulgare şi, dacă este semnată de Klaus Iohannis, direct la Monitorul Oficial.

Și în momentul de față există un mecanism prin care statul contribuie financiar la repatrierea românilor morți peste hotare, însă nu este o obligație imperativă pentru Ministerul de Externe. Legea 198/2008 prevede MAE „poate utiliza” sumele provenite din taxele de urgență percepute pentru serviciile consulare la „plata cheltuielilor de repatriere a cetățenilor români, decedați pe teritoriul statelor de reședință, pentru care familia nu poate suporta costurile de repatriere și nu există posibilitatea înhumării sau incinerării în statul în care a survenit decesul”. Aceasta nu este singura destinație a sumelor adunate de către Ministerul de Externe din taxele de urgență pentru serviciile consulare astfel că acești bani sunt folosiți și pentru aducerea în țară a persoanelor aflate în situații deosebite și care nu au resurse financiare adecvate.

Românca premiată pentru promovarea României în străinătate s-a întors în ţară. Cu ce se ocupă acum „Femeia Anului în Diaspora 2022”

Mecanismul deja existent din Legea 198/2008 ar urma să fie menținut dar se va aplica doar în cazurile în care costurile repatrierii depășesc 5.000 de euro. Astfel, orice familie va putea cere statului cei 5.000 de euro, însă dacă repatrierea costă mai mult decât acest plafon, suma care trece peste 5.000 de euro va putea fi asigurată doar din banii obținuți de MAE din taxele consulare, dacă acest lucru este posibil.

Cum numărul românilor în străinătate este unul mare, au apărut inevitabil și cazuri în care familiile îndoliate vor să aducă în țară rude care au murit. Pentru a suplini această nevoie există și firme specializate care se ocupă nu doar de transport, ci și de formalitățile birocratice. Costurile de transport pe cale rutieră, cu tot cu formalitățile birocratice și sicriul, pot oscila în jurul a un euro pe kilometru, ceea ce face ca suma necesară repatrierii să fie destul de mare. Costurile cresc și mai mult în cazul repatrierii pe cale aeriană.

Ajutor de deces de peste 7.500 de lei din septembrie 2024

Începând cu 1 septembrie 2024, noua lege a pensiilor, Legea nr. 360/2023, aduce modificări semnificative în privința acordării ajutorului de deces. Acesta rămâne o sumă esențială pentru acoperirea cheltuielilor funerare, dar legea introduce noi categorii de beneficiari și extinde criteriile de eligibilitate, având un impact direct asupra persoanelor asigurate, șomerilor și chiar asupra firmelor de pompe funebre.
Potrivit noii legislații, ajutorul de deces, stabilit la suma de 7.567 de lei pentru anul 2024, va putea fi acordat și persoanelor juridice, cum ar fi firmele de pompe funebre. Acestea pot solicita ajutorul dacă pot dovedi că au suportat cheltuielile aferente înmormântării. În mod tradițional, acest ajutor era destinat membrilor de familie ai persoanei decedate – cum ar fi soțul supraviețuitor, copiii sau părinții –, dar legea a fost modificată pentru a include și entitățile juridice care se ocupă de organizarea înmormântării.

 

 

DailyBusiness
Lovitură pentru români! O nouă taxă crește la 1 ianuarie 2025
Spynews
Abia a divorțat de mama copiilor, dar acum vrea să se întoarcă la a doua soție?! Gestul făcut de fotbalistul de la Națională față de femeia cu care n-a mai vorbit de 5 ani
Bzi.ro
Câți bani au strâns la nuntă Monica Bîrlădeanu și Valeriu Gheorghiță: Au fost invitați care au chefuit gratis!
Fanatik.ro
Noul Cod Rutier 2024 – 2025. Se aplică de la 1 octombrie! Lista completă a sancțiunilor. Rămâi fără permis pentru abateri considerate minore până acum
Capital.ro
Decizie pentru înmatriculările auto. Se aplică începând de mâine, 9 octombrie
Playtech.ro
Mama Monicăi Bîrlădeanu, IREAL de frumoasă la 71 de ani. A atras toate privirile la nunta fiicei sale. E SUPERBĂ
DailyBusiness
Alertă națională! Cele mai vândute săpunuri sunt TOXICE. Lista acestora
Adevarul
Comoară descoperită în pădurile din nordul Moldovei. Ce căutau monedele tatălui lui Alexandru Macedon în teritoriile traco-geților
wowbiz.ro
Se schimbă data la care vor fi livrate pensiile în luna octombrie! Anunțul care îi vizează pe toți seniorii
Spynews
Oana Ciocan, avertisment pentru Jador, după ce cântărețul a spus că a văzut-o cu noul ei iubit: ”M-ai filmat...” | FOTO
Spynews
Florinel Coman și Ioana Timofeciuc se cunună religios! Când va avea loc marele eveniment
Evz.ro
Carmen Negoiță le-a pus gând rău banilor de la Asia Express. În ce vrea să investească vedeta
Ego.ro
Diana Șoșoacă, slabă, îmbrăcată elegant! Imaginile pe acre le-ai ratat! FOTO
Prosport.ro
FOTO. A dansat twerk în fața ei, după ce a sugrumat-o! Cea mai controversată luptătoare
kanald.ro
Ce pensionari beneficiază de recalcularea din oficiu a pensiilor și cum se poate solicita recalcularea la cerere. Prevederile noii legi a pensiilor
Cancan.ro
Andra, derapaj verbal în public! Cum i-a putut vorbi unui bărbat, după concert: „Să-i mănânci…”
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Se confiscă banii în România. Te verifică la tine acasă. NU mai scapă nimeni
StirileBZI
Salariile cresc cu cel puţin 650 de lei! Majorarea se va aplica de la 1 ianuarie 2025!
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume adoră să ia palme de la alte domnișoare
stirilekanald.ro
„Îmi vine să plâng! Aici vreau să mor!” Florin Piersic, cu ochii plini de lacrimi, mărturisiri emoționante despre starea de sănătate
substantial.ro
Șofer de 85 de ani circulă pe contrasens pe Autostrada A7 și rămâne fără permis
MediaFlux
MARCEL CIOLACU își DĂ DEMISIA! Bomba zilei în politică
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Spionaj pe dușumele: aspiratoarele care „văd” prea multe