După ce clienții CEC Bank au început să primească tot mai multe mesaje pe platformele de socializare în care le sunt cerut datele personale, reprezentanții băncii trag un semnal de alarmă. Este esențial ca utilizatorii să fie conștienți de riscurile asociate cu activitățile online, care pot amenința securitatea fondurilor lor.
Recent, clienții CEC Bank au început să primească mesaje în care sunt înștiințați că trebuie să plătească taxe vamale pentru colete aflate în așteptare. Iată cum sună un astfel de mesaj: „Coletul tău este la vamă, intră pe acest link și introdu datele tale pentru a plăti taxele vamale”.
Reprezentanții băncii atrag atenția clienților să nu acceseze linkurile suspecte și să nu ofere nimănui datele cardului, chiar dacă mesajul pare destul de credibil.
„Dacă ți se cer datele cardului, nu le furniza! Nu divulga niciodată datele personale,” este mesajul transmis clienților.
Deși au fost implementate destul de multe măsuri de securitate, infractorii continuă să găsească tot mai multe metode de fraudare. Astfel, cazurile de phishing au devenit tot mai frecvente, iar mesajele care promit câștiguri rapide sunt un semn clar de alarmă.
”Nu da curs mesajelor suspecte, indiferent de forma sub care le primești. Îți reamintim că banca nu te va contacta niciodată pentru a-ți cere să confirmi useri și parole. În schimb, îți vom cere date personale pentru a-ți confirma identitatea atunci când ne contactezi tu”, mai transmit reprezentanții băncii, potrivit Capital.
Hackerii folosesc diverse tehnici pentru a fura datele personale ale clienților de pe card. De multe ori, aceștia cer oamenilor să acceseze linkuri dubioase sau să instaleze aplicații neautorizate.
„Dacă ți se cere să instalezi aplicații sau să efectuezi anumite operațiuni, nu face aceste lucruri”, mai avertizează reprezentanții CEC Bank.
Reamintim că de Paște, clienții CEC Bank erau contactați prin emailuri și SMS-uri de persoane care pretindeau că fac parte din departamentele de prevenire a fraudelor. Aceste mesaje solicitau datele personale și codul de securitate, invocând pretenții legate de tranzacții suspecte.
„Ne confruntăm cu un val de tentative de fraudă prin care sunt solicitate informații personale și/sau bancare. Clienții sunt apelați insistent de așa-ziși angajați ai băncii de pe diverse numere de telefon, unele dintre acestea chiar identice cu numerele noastre oficiale. NU SUNTEM NOI! Colegii noștri nu vă vor cere NICIODATĂ astfel de informații la telefon,” era mesajul de avertizare emis de CEC Bank în aprilie.
Rețineți că escrocii și adaptează strategiile în funcție de tendințele actuale,folosesc inclusiv mesaje de tip „urgent” sau „ofertă specială”, care pot induce panică sau entuziasm.