Claudiu Crețu își amintește că mulți așa-ziși experți s-au grăbit, prin anii 2017 – 2019, să anunțe că încălzirea centralizată nu mai are zile multe. ”Am pus o întrebare simplă atunci: cum încălzim Bucureștiul? De cele aproape o mie de gigacalorii de care avem nevoie iarna, numai pentru centralizat. E foarte ușor de vorbit de dorințe, de hidrogen și altele…”, a adăugat, la Profit Energy.forum, director general Electrocentrale Bucureşti, citat de evz.
În opinia lui Crețu, energia geotermală nu este eficientă, cel puțin deocamdată. Există un proiect, a subliniat el, dar şi dacă va fi pus în aplicare, nu este suficient pentru Capitală.
Energia geotermală este o formă de energie derivată din căldura emanată din scoarța terestră, prin roci și fluide subterane. Acest tip de energie este folosit pentru a produce energie electrică și termică, distribuită apoi în rețele. Utilizarea energiei geotermale este încă limitată, în comparație cu potențialul său uriaș.
Citește și Veste bună pentru românii din Diaspora. Statul dă 5.000 de euro pentru cei aflaţi în mare necaz
Director general Electrocentrale Bucureşti a mai spus că războiul din Ucraina, la capitolul resurse de energie, ”ne-a trezit la realitate”. ”Adică s-a înţeles şi valoarea gazului și ce înseamnă pentru România să avem propriile rezerve de gaze. Iar astăzi suntem pe un trend pozitiv. Avem proiecte pentru a dezvolta noi centrale pe gaze, iar acestea vor echilibra sistemul energetic”, a explicat Claudiu Crețu.
În acest context, Claudiu Crețu a menționat și proiectul de gaze naturale Neptun Deep, realizat de OMV Petrom și Romgaz în Marea Neagră. ”Avem acea linişte că putem încălzi casele românilor şi ne putem uita mai relaxați la noile tehnologii – pompe de căldură, energie geotermală…”, a spus el.
Neptun Deep este cel mai mare proiect de gaze naturale din zona românească a Mării Negre și primul proiect offshore în ape de mare adâncime din România. Potrivit OMV Petrom, Neptun Deep este un proiect strategic pentru România, care va contribui la securitatea energetică și independența energetică a țării. Producția este estimată la 100 miliarde metri cubi de gaze naturale, echivalentă cu cererea anuală curentă de gaze naturale pentru circa 4,3 milioane de gospodării multiplicată de 30 de ori.