Un ingredient folosit de gospodine la conservarea legumelor și fructelor de toamnă a fost retras din magazine. Autoritatea Națională pentru Siguranța a cerut retragerea substanței din comerț pe motiv că nu este autorizată ca aditiv alimentar.
Salicilul sau acidul salicilic era frecvent folosit în bucătăriile românilor. Cumpărat în pachețele de circa 20 de grame din magazinele alimentare era folosit la conservarea legumelor și fructelor, precum la gemuri, compoturi , murături, bulion. Agenția Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor atrage însă atenția că această substanță nu trebuie folosită în mâncare.
Citește și: Fructele și legumele care trebuie consumate toamna. Lista nutrienților care combat stresul și oboseala
„Este autorizat pentru a fi folosit în diverse produse cosmetice, în special cele pentru îngrijirea corpului, loțiuni de corp și așa mai departe. El nu este un aditiv alimentar”, avertizează Ioan Oleleu, vicepreședinte ANSVSA.
Și experții în sănătate susțin că acidul salicilic este absorbit rapid și distribuit în tot corpul. Ajunge ușor în țesuturile creierului, în ochi, în lapte și urină și durează câteva zile până este eliminat. În cazul în care este consumat pe termen lung, irită mucoasa gastrică și poate afecta rinichii.
Nici aspirina, uneori utilizată de gospodine pentru conservarea legumelor și fructelor, nu este indicată.
„Există produse conservante speciale pentru așa ceva, care sunt certificate și care se găsesc și pot fi consumate.”, avertizează Felix Arion, USAMV Cluj.
Cei care au cumpărat acid salicilic sunt sfătuiți să-l returneze în magazin.