Fumatul pentru persoanele sub 21 de ani ar putea fi interzis

Se anunţă vremuri grele pentru fumători. Uniunea Europeană se pregăteşte să impună restricţii şi pentru fumatul în spaţiile exterioare, iar ţările ridică tot mai mult bariera de vârstă cu privire la achiziţionarea produselor din tutun.
Filip Stan
13 oct. 2024, 11:06
Fumatul pentru persoanele sub 21 de ani ar putea fi interzis

Fumatul tinde să devină un viciu tot mai prohibit în Uniunea Europeană. Irlanda intenționează să ridice vârsta minimă legală pentru cumpărarea de tutun la 21 de ani, devenind astfel cea mai mare limită de vârstă din UE,  Ministrul sănătății al Irlandei a prezentat încă din primăvară propunerea cabinetului de miniștri și a fost aprobată de Guvernul irlandez.

Vești proaste pentru fumători. Fumatul interzis și în spațiile exterioare. Ce propunere a făcut Comisia europeană

Ministrul sănătății al Irlandei a declarat că speră să avanseze rapid legislația pentru a-i acorda efect juridic.

Totuși, propunerile sunt concepute astfel încât persoanele care au în prezent între 18 și 21 de ani și care au acum permisiunea legală de a cumpăra produse din tutun să nu fie afectate.

Stephen Donnelly a spus că cei cu vârste cuprinse între 18 și 21 de ani, care lucrează în comerțul cu amănuntul, nu vor fi împiedicați să vândă produse din tutun.

„Fumatul provoacă în continuare 4 500 de decese în fiecare an în Irlanda, echivalentul unui accident de avion de pasageri în fiecare lună, iar acțiunea ministrului sănătății va contribui la salvarea multor generații viitoare de la această traumă”, a declarat Chris Macey, director de advocacy și sprijin pentru pacienți în cadrul organizației naționale de caritate din Irlanda.

Alianța Tutun 21 din Irlanda speră că noua legislație va duce la o scădere cu 30 % a numărului de tineri fumători.

Menționăm că legea din Republica Moldova prevede interzicerea vânzării produselor din tutun și a produselor conexe către persoanele cu vârsta de până la 18 ani.

Cei născuți după 2009 au interzis la țigări! Unde va fi consumul de tutun oprit definitiv

Şi Marea Britanie vrea să interzică persoanelor născute după 1 ianuarie 2009 achiziționarea de tutun. Această regulă nu se va aplica pe perioadă determinată, ci pe viață.

Citește și: BAT: Toleranță zero față de comercializarea produselor cu tutun și a țigărilor electronice către minori

Guvernul de la Londra mai are în plan, pe lângă interzicerea cumpărării de țigări după 2029, și să interzică țigările electronice, tot mai folosite de minori, potrivit ultimelor estimări.

Aceste măsuri, considerate de mulți prea drastice, fac parte dintr-o strategie a autorităților britanice de a combate numărului îngrijorător de mare de tineri cu vârste scăzute ce încep să fumeze.

Recent, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a solicitat tuturor guvernelor lumii să interzică țigările electronice. Marea Britanie este printre primele țări care se conformează recomandării OMS, iar acest tip de țigări vor fi interzise prin intermediul unui pachet de măsuri ce va fi anunțat de premierul britanic Rishi Sunak.

În Marea Britanie, numărul tinerilor între 11 și 17 ani care vapează a crescut cu 4% față de 2020, potrivit organizației britanice Action on Smoking and Health. Pentru a combate acest fenomen pericilos, guvernul britanic vrea să interzică țigările electronice de unică folosință și să impună o lege care să-i împiedice pe adolescenți să cumpere tutun.

Studiile arată că aproximativ 9% dintre elevii englezi cu vârste între 11 și 15 ani consumă țigări electronice cu diferite arome. În plus, profesorii susțin că elevii ce folosesc dispozitive de vapat prezintă probleme de concentrare în timpul orelor.

Conform noilor reglementări ce vor fi impuse în Marea Britanie, vor exista restricții și asupra aromelor țigărilor electronice, dar și o cerință ca țigările de acest tip să fie ambalate simplu și prezentate în așa fel încât să fie mai puțin atrăgătoare pentru copii.

„Alături de angajamentul nostru de a împiedica persoanele care împlinesc anul acesta 15 ani și pe cele mai tinere să cumpere legal țigări, aceste modificări vor lăsa o moștenire durabilă, protejând sănătatea copiilor noștri pe termen lung”, a declarat fostul ptremier al Marii Britanii, Rishi Sunak.

Numai în Anglia, fumatul ucide în jur de 80.000 de oameni în fiecare an și în fiecare minut cineva este internat la spital cu o boală legată de fumat.

Citește și: Consumul de țigări din Japonia a scăzut cu peste 40% în cinci ani de la introducerea dispozitivelor care încălzesc tutunul

Un milion de persoane care nu au fumat niciodată vapează acum

Un studiu realizat de cercetătorii UCL a constatat că numărul adulților care fumează în Anglia și care nu au fumat niciodată în mod regulat a crescut brusc din 2021, când țigările electronice de unică folosință au devenit populare.

Studiul, publicat în The Lancet Public Health, a estimat că, din aprilie 2024, aproximativ un milion de adulți din Anglia care nu au fumat niciodată în mod regulat vapau acum, o creștere de șapte ori din 2021. Această creștere a fost determinată în mare parte de adulții tineri, estimându-se că unul din șapte tineri cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani (14%) care nu au fumat niciodată în mod regulat utilizează acum țigări electronice.

Cu toate acestea, creșterea fumatului în rândul populației adulte din Anglia s-a stabilizat în general de la începutul anului 2023. Studiul a utilizat date de sondaj colectate între 2016 și 2024 de la 153.073 de adulți (de 18 ani și peste) din Anglia, dintre care 94.107 nu au fumat niciodată în mod regulat tutun. Impactul asupra sănătății publice al acestei creșteri substanțiale a vapatului în rândul persoanelor care nu au fumat niciodată în mod regulat va depinde de ceea ce aceste persoane ar face altfel.

Numărul fumătorilor a crescut în rândul celor care consumă alcool

Înainte de 2021, proporția fumătorilor care nu au fumat niciodată în mod regulat în Anglia a fost rară, la o medie de 0,5% între 2016 și 2020. Aceasta a crescut la 3,5 % până în aprilie 2024, ceea ce echivalează cu aproximativ un milion de fumători. Dintre aceștia, mai mult de jumătate (aproximativ 588 000) aveau vârste cuprinse între 18 și 24 de ani.

Cea mai mare creștere în grupul fumătorilor obișnuiți a fost înregistrată în rândul celor clasificați drept cei mai mari consumatori de alcool (de toate vârstele), dintre care 22% au vapat. Acest lucru sugerează că vapatul ar putea fi mai frecvent în rândul persoanelor care altfel ar fi ajuns să fumeze (deoarece ratele de fumat sunt, de asemenea, mai ridicate în rândul persoanelor care consumă mai mult alcool).

În perioada 2021-2024, majoritatea adulților care nu fumaseră niciodată în mod regulat au vapat zilnic, iar acest lucru a crescut, astfel încât, în aprilie 2024, mai mult de patru ori mai mulți fumători care nu fumaseră niciodată în mod regulat au raportat că vapau zilnic decât în mod ne-zilnic (2,9 % față de 0,6 %).

DailyBusiness
Ofertele Digi RCS-RDS vor să cucerească clienții din România!
Spynews
Simona de la Insula Iubriii, mesaj tranșant pentru ispita Anamaria. Consideră ca ar fi fost interesată de Claudiu și după terminarea competiției: “Nu sunt pansamentul nimănui”
Bzi.ro
Cu cine a plecat Mario Fresh în Dubai, după despărțirea de Alexia Eram: ”Mă mut aici!”
Fanatik.ro
Strada din București de unde au fost alungați toți bogații. N-au contat sumele din conturi și nici numele sau funcția politică. Și-au făcut bagajele și-au plecat care încotro
Capital.ro
Fumatul devine interzis pentru persoanele sub 21 de ani. S-a majorat vârsta limită legală
Playtech.ro
Legătura dintre Catedrala Mântuirii Neamului și unguri. DETALIUL pe care puțini îl bagă în seamă
DailyBusiness
700 lei virați pe card: Elevii primesc sumele din 20 noiembrie!
Adevarul
Cât de des trebuie să spălăm cearșafurile? Explicațiile specialiștilor și riscurile la care ne putem supune
wowbiz.ro
Andreea Raicu, primele declarații despre nuntă! Vedeta a uimit pe toată lumea vorbind despre fericitul eveniment
Spynews
Horoscop duminică, 13 octombrie 2024: Fecioarele vor cheltui mai mulți bani
Spynews
Xtra Night Show. Își dorește Raluca Moianu să se întoarcă în televiziune? Cu ce se ocupă fosta prezentatoare în prezent
Evz.ro
Cunoscut politician, împuşcat mortal. Era cunoscut pentru petrecerile de lux pe care le organiza
Ego.ro
Diana Șoșoacă, slabă, îmbrăcată elegant! Imaginile pe care le-ai ratat! FOTO
Prosport.ro
FOTO. Tânăra de 24 de ani, suspendată pe viață pentru că a apărut într-o filmare interzisă cu un bărbat de 61 de ani
kanald.ro
Un nou cutremur în această seară, în România! Ce magnitudine a avut și unde s-a resimțit
Cancan.ro
E mega-scandal în familia lui Liviu Dragnea! Ce a putut să-i facă Juniorul e strigător la cer! I-a ”șutit” mobila și l-a lăsat fără
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Retragere numerar. Schimbare la bancomate. Se aplică la toate ATM-urile
StirileBZI
Se dau 1.000 de euro pe lună, din 2025! Cine primește noul sprijin financiar
Prosport.ro
FOTO. Miliardarul de 74 de ani se iubește cu o femeie care e cu 30 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
Veste mare pentru elevi! Școlile vor fi închise luni, 14 octombrie, de Sfânta Parascheva
substantial.ro
Forțele ucrainene doboară 31 de drone Shahed și un avion Su-34 în noaptea trecută
MediaFlux
RUSIA MUTĂ AVIOANELE cu RACHETE BALISTICE! Pregătiri de RĂZBOI
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Dispare cea mai frumoasă parte a caroseriei automobilelor. Maşinile electrice nu mai au ceva asemănător