Fumatul tinde să devină un viciu tot mai prohibit în Uniunea Europeană. Irlanda intenționează să ridice vârsta minimă legală pentru cumpărarea de tutun la 21 de ani, devenind astfel cea mai mare limită de vârstă din UE, Ministrul sănătății al Irlandei a prezentat încă din primăvară propunerea cabinetului de miniștri și a fost aprobată de Guvernul irlandez.
Ministrul sănătății al Irlandei a declarat că speră să avanseze rapid legislația pentru a-i acorda efect juridic.
Totuși, propunerile sunt concepute astfel încât persoanele care au în prezent între 18 și 21 de ani și care au acum permisiunea legală de a cumpăra produse din tutun să nu fie afectate.
Stephen Donnelly a spus că cei cu vârste cuprinse între 18 și 21 de ani, care lucrează în comerțul cu amănuntul, nu vor fi împiedicați să vândă produse din tutun.
„Fumatul provoacă în continuare 4 500 de decese în fiecare an în Irlanda, echivalentul unui accident de avion de pasageri în fiecare lună, iar acțiunea ministrului sănătății va contribui la salvarea multor generații viitoare de la această traumă”, a declarat Chris Macey, director de advocacy și sprijin pentru pacienți în cadrul organizației naționale de caritate din Irlanda.
Alianța Tutun 21 din Irlanda speră că noua legislație va duce la o scădere cu 30 % a numărului de tineri fumători.
Menționăm că legea din Republica Moldova prevede interzicerea vânzării produselor din tutun și a produselor conexe către persoanele cu vârsta de până la 18 ani.
Şi Marea Britanie vrea să interzică persoanelor născute după 1 ianuarie 2009 achiziționarea de tutun. Această regulă nu se va aplica pe perioadă determinată, ci pe viață.
Citește și: BAT: Toleranță zero față de comercializarea produselor cu tutun și a țigărilor electronice către minori
Guvernul de la Londra mai are în plan, pe lângă interzicerea cumpărării de țigări după 2029, și să interzică țigările electronice, tot mai folosite de minori, potrivit ultimelor estimări.
Aceste măsuri, considerate de mulți prea drastice, fac parte dintr-o strategie a autorităților britanice de a combate numărului îngrijorător de mare de tineri cu vârste scăzute ce încep să fumeze.
Recent, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a solicitat tuturor guvernelor lumii să interzică țigările electronice. Marea Britanie este printre primele țări care se conformează recomandării OMS, iar acest tip de țigări vor fi interzise prin intermediul unui pachet de măsuri ce va fi anunțat de premierul britanic Rishi Sunak.
În Marea Britanie, numărul tinerilor între 11 și 17 ani care vapează a crescut cu 4% față de 2020, potrivit organizației britanice Action on Smoking and Health. Pentru a combate acest fenomen pericilos, guvernul britanic vrea să interzică țigările electronice de unică folosință și să impună o lege care să-i împiedice pe adolescenți să cumpere tutun.
Studiile arată că aproximativ 9% dintre elevii englezi cu vârste între 11 și 15 ani consumă țigări electronice cu diferite arome. În plus, profesorii susțin că elevii ce folosesc dispozitive de vapat prezintă probleme de concentrare în timpul orelor.
Conform noilor reglementări ce vor fi impuse în Marea Britanie, vor exista restricții și asupra aromelor țigărilor electronice, dar și o cerință ca țigările de acest tip să fie ambalate simplu și prezentate în așa fel încât să fie mai puțin atrăgătoare pentru copii.
„Alături de angajamentul nostru de a împiedica persoanele care împlinesc anul acesta 15 ani și pe cele mai tinere să cumpere legal țigări, aceste modificări vor lăsa o moștenire durabilă, protejând sănătatea copiilor noștri pe termen lung”, a declarat fostul ptremier al Marii Britanii, Rishi Sunak.
Numai în Anglia, fumatul ucide în jur de 80.000 de oameni în fiecare an și în fiecare minut cineva este internat la spital cu o boală legată de fumat.
Un studiu realizat de cercetătorii UCL a constatat că numărul adulților care fumează în Anglia și care nu au fumat niciodată în mod regulat a crescut brusc din 2021, când țigările electronice de unică folosință au devenit populare.
Studiul, publicat în The Lancet Public Health, a estimat că, din aprilie 2024, aproximativ un milion de adulți din Anglia care nu au fumat niciodată în mod regulat vapau acum, o creștere de șapte ori din 2021. Această creștere a fost determinată în mare parte de adulții tineri, estimându-se că unul din șapte tineri cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani (14%) care nu au fumat niciodată în mod regulat utilizează acum țigări electronice.
Cu toate acestea, creșterea fumatului în rândul populației adulte din Anglia s-a stabilizat în general de la începutul anului 2023. Studiul a utilizat date de sondaj colectate între 2016 și 2024 de la 153.073 de adulți (de 18 ani și peste) din Anglia, dintre care 94.107 nu au fumat niciodată în mod regulat tutun. Impactul asupra sănătății publice al acestei creșteri substanțiale a vapatului în rândul persoanelor care nu au fumat niciodată în mod regulat va depinde de ceea ce aceste persoane ar face altfel.
Înainte de 2021, proporția fumătorilor care nu au fumat niciodată în mod regulat în Anglia a fost rară, la o medie de 0,5% între 2016 și 2020. Aceasta a crescut la 3,5 % până în aprilie 2024, ceea ce echivalează cu aproximativ un milion de fumători. Dintre aceștia, mai mult de jumătate (aproximativ 588 000) aveau vârste cuprinse între 18 și 24 de ani.
Cea mai mare creștere în grupul fumătorilor obișnuiți a fost înregistrată în rândul celor clasificați drept cei mai mari consumatori de alcool (de toate vârstele), dintre care 22% au vapat. Acest lucru sugerează că vapatul ar putea fi mai frecvent în rândul persoanelor care altfel ar fi ajuns să fumeze (deoarece ratele de fumat sunt, de asemenea, mai ridicate în rândul persoanelor care consumă mai mult alcool).
În perioada 2021-2024, majoritatea adulților care nu fumaseră niciodată în mod regulat au vapat zilnic, iar acest lucru a crescut, astfel încât, în aprilie 2024, mai mult de patru ori mai mulți fumători care nu fumaseră niciodată în mod regulat au raportat că vapau zilnic decât în mod ne-zilnic (2,9 % față de 0,6 %).