Doctorița din Suceava condamnată la închisoare după ce a luat mită de la bolnavi de cancer a obținut întreruperea pedepsei

Doctorița din Suceava care a luat mită de la bolnavii de cancer a obținut suspendarea pedepsei de 3 ani de închisoare cu executare. Fusese condamnată la închisoare în urmă cu doar două săptămâni.
Alina Costache
08 oct. 2024, 15:45
Doctorița din Suceava condamnată la închisoare după ce a luat mită de la bolnavi de cancer a obținut întreruperea pedepsei

Judecătorii Tribunalului Botoșani au admis cererea de întrerupere a pedepsei în cazul medicului Anca Ababneh Dumitrovici, condamnată în urmă cu două săptămâni la 3 ani de închisoare cu executare pentru luare de mită de la pacienți bolnavi de cancer. Găsită vinovată pentru 280 de fapte de luare de mită, fosta șefă a secției Oncologie a Spitalului de Urgență Suceava a fost condamnată definitiv pe 23 septembrie. Încarcerată în Penitenciarul Botoșani, pentru perioada de carantină, Anca Ababneh Dumitrovici a înaintat instanțelor din Botoșani două cereri pentru a ieși din închisoare.

Medicul a depus cerere pentru punere în libertate pentru a putea avea grijă de copilul care nu a împlinit încă un an. Anca Ababneh Dumitrovici a născut cel de-al doilea copil după ce a fost trimisă în judecată. Pe 3 octombrie, judecătorii Tribunalului Botoșani au admis cererea și au dispus întreruperea executării pedepsei de 3 ani de închisoare, medicul urmând a se întoarce în închisoare după ce al doilea copil va împlini vârsta de un an, scrie Hotnews.ro.

Pe durata întreruperii pedepsei, medicul trebuie să respecte mai multe reguli: să nu părăseasă județul Suceava, să ia legătura cu Inspectoratul de Poliţie Judeţean Suceava „pentru a fi luată în evidenţă şi a stabili mijlocul de comunicare permanentă cu organul de supraveghere, precum şi să se prezinte la instanţă ori de câte ori este chemată”, să nu îşi schimbe locuinţa fără a anunța instanţa care a dispus întreruperea, respectiv să nu deţină și să nu folosească arme.

Hotărârea privind întreruperea pedepsei va fi pusă în practică după ce va deveni definitivă. Deocamdată, procurorii nu au atacat decizia.

Vă reamintim că Anca Ababneh Dumitrovici a fost condamnată la 3 ani de închisoare cu executare pentru luare de mită de la pacienți.

Împotriva medicului Anca Ababneh Dumitrovici au fost depuse două denunțuri, însă numai unul dintre acestea a fost asumat. A existat o plângere penală depusă anterior împotriva sa, dar anchetatorii nu au reușit să identifice persoana care a formulat-o. Astfel, momentul zero al anchetei l-a reprezentat denunțul soției și fiicei unui bolnav de cancer decedat pe 12 mai 2022.

Bărbatul, diagnosticat cu cancer la colon, fusese operat și tratat inițial la o clinică din Iași. Pentru că cheltuielile de transport erau prea mai, la sfatul medicilor ieșeni, familia a decis să continue tratamentul la spitalul din Suceava, având în vedere că și acolo exista o secție de oncologie.

În denunțul înaintat procurorilor, soția pacientului a reclamat că doctorița Ababneh a schimbat medicația stabilită de medicii din Iași, pe motiv că era prea scump, și a întârziat administrarea tratamentului recomandat pentru că aștepta plicul cu bani.

La audieri, doctorița Anca Ababneh Dumitrovici a negat că ar fi așteptat bani pentru a prescrie tratamentul cu Lonsurf respectivului pacient. A susținut că „nu a cerut, nu a acceptat, nu a condiționat tratamentul pe care a considerat că pacientul trebuie să îl urmeze”.

Medicul a invocat că pacientul era într-o stare foarte gravă. A recunoscut că venise de la Iași pe un alt tratament, însă a decis să îl schimbe în urma investigațiilor medicale efectuate.

Anca Ababneh Dumitrovici a declarat că schema terapeutică a stabilit-o în raport cu protocoalele medicale și ținând cont de complicațiile apărute în evoluția stării de sănătate a pacientului.

„După ultima ședință din luna iulie 2021 pacientul a prezentat reacții adverse la tratament, motiv pentru care a fost internat pe secția de nefrologie, iar indicația nefrologului la externare a fost de pauză de la tratamentul oncologic timp de două-trei luni. Având în vedere aceste reacții adverse, dar și recomandările medicului nefrolog, precum și starea pacientului, a decis schimbarea tratamentului cu Lonsurf”, a susținut dr. Ababneh Dumitrovici.

Ea a precizat că nu se consideră vinovată față de nici o faptă astfel cum a fost descrisă în denunț și că nu are vreo culpă față de decesul pacientului.

DailyBusiness
120.000 de lei la pensie. Tot mai mulți români aleg să contribuie lunar
Spynews
Abia a divorțat de mama copiilor, dar acum vrea să se întoarcă la a doua soție?! Gestul făcut de fotbalistul de la Națională față de femeia cu care n-a mai vorbit de 5 ani
Bzi.ro
Ce pensie alimentară plătește Valeriu Gheorghiță! Ce sumă încasează lunar medicul
Fanatik.ro
Cele două țări care se ceartă pe un produs pe care românii adoră să-l mănânce. Rivalitatea lor surprinde astăzi pe toată lumea
Capital.ro
Limită la banii cash! Restricții privind numerarul. Trebuie să declari banii
Playtech.ro
Mama Monicăi Bîrlădeanu, IREAL de frumoasă la 71 de ani. A atras toate privirile la nunta fiicei sale. E SUPERBĂ
DailyBusiness
Pensionarii scapă de stres! Banii necuveniți din recalcularea pensiilor nu mai trebuie returnați!
Adevarul
Ce ne facem cu bolnavii noștri? Avertismentul medicilor după ce un om a fost ucis, iar altul grav rănit
wowbiz.ro
Se schimbă data la care vor fi livrate pensiile în luna octombrie! Anunțul care îi vizează pe toți seniorii
Spynews
Oana Ciocan, avertisment pentru Jador, după ce cântărețul a spus că a văzut-o cu noul ei iubit: ”M-ai filmat...” | FOTO
Spynews
Florinel Coman și Ioana Timofeciuc se cunună religios! Când va avea loc marele eveniment
Evz.ro
Cum poți evita să pierzi bani la pensie. Atenție la perioadele necontributive!
Ego.ro
Diana Șoșoacă, slabă, îmbrăcată elegant! Imaginile pe acre le-ai ratat! FOTO
Prosport.ro
FOTO. A dansat twerk în fața ei, după ce a sugrumat-o! Cea mai controversată luptătoare
kanald.ro
Ce pensionari beneficiază de recalcularea din oficiu a pensiilor și cum se poate solicita recalcularea la cerere. Prevederile noii legi a pensiilor
Cancan.ro
”M-a șocat acest apetit!” Fostul handbalist DIVORȚEAZĂ pentru menajera lui, iar soția vrea să-l ”jupoaie” de bani!
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
ITP 2024. Anunț de la RAR pentru șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
StirileBZI
Se dă salariu de 650 de lei pe zi! Ce trebuie să faci și care sunt condițiile pentru angajare
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume adoră să ia palme de la alte domnișoare
stirilekanald.ro
„Îmi vine să plâng! Aici vreau să mor!” Florin Piersic, cu ochii plini de lacrimi, mărturisiri emoționante despre starea de sănătate
substantial.ro
Joe Biden, acuzații dure la adresa lui Benjamin Netanyahu, dezvăluiri în noua carte a jurnalistului Bob Woodward
MediaFlux
DONALD TRUMP a dat LOVITURA! KAMALA HARRIS, în CĂDERE LIBERĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ryanair schimbă politica de bagaje: Costurile suplimentare vor dubla prețul biletului