Pentru Programul Tomata, cei 1.500 de euro/hectar din a doua tranșă a sprijinului vor intra în conturile cultivatorilor în zilele următoare. Aceste măsuri vizează atât stabilizarea producției și creșterea competitivității producătorilor locali, cât și reducerea dependenței de importuri.
Guvernul va plăti, în aceste zile, a doua tranșă de 1.500 de euro/hectar fermierilor înscriși în Programul Tomata. Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a anunțat că au fost deja virate, către Direcțiile Agricole Județene, 180 de milioane de lei, bani ce vor ajunge în conturile fermierilor.
„Susținem producția de roșii românești. Încep plățile pentru tranșa a doua a Programului Tomata. Ne dorim să avem roșii românești pe tot parcursul anului în piețe și supermarket-uri și de aceea am susținut și dezvoltat Programul „Tomata”! Și așa cum am promis, cei 24.321 de fermieri înscriși în Program, majoritatea din județele Olt, Galați și Dolj, vor primi în conturi în zilele următoare a doua tranșă de 1.500 euro”, a transmis la 7 octombrie ministrul Florin Barbu.
Pentru anul 2024, Ministerul Agriculturii a anunțat, în februarie, că a primit 25.600 de cereri de sprijin, o creștere semnificativă față de 2023, când s-au înregistrat 22.600 de cereri.
„Și anul acesta este un record. Anul trecut am avut 22.600 de dosare depuse pe Programul Tomata în spații protejate și anul acesta s-au depus 25.600 de dosare. Suntem într-o creștere accentuată. Încurajarea vine și din momentul în care am speculat cadrul Ucraina și am putut da fermierilor o sumă de 1.500 de euro pentru a-și înființa culturile (…)”, spunea ministrul Agriculturii, la începutul anului.
Pentru agricultură, Guvernul Ciolacu a alocat un buget-record de 4 miliarde de euro în acest an, cu 1,3 miliarde de euro mai mult decât în 2023, suma fiind majorată cu încă peste 110 milioane de euro la jumătatea anului. În plus, la rectificarea bugetară, Executivul a alocat încă circa 400 de milioane de euro pentru a sprijini agricultorii afectați de seceta severă din acest an.
Ca și restul schemelor de sprijin al agriculturii implementate de social-democrați, Programul Tomata are drept scop nu doar susținerea financiară a cultivatorilor, ci și stimularea producției locale de legume, asigurând astfel o sursă de venit pentru fermieri și contribuind la economia agricolă a țării. Datorită acestor inițiative, România poate să își crească semnificativ producția de tomate și alte legume, reducând în același timp dependența de importuri.