În țara noastră, în acest moment, sunt în derulare proiecte de infrastructură care însumează 1280 de kilometri de drum de mare viteză, autostradă și drum expres, din moment ce în ultimii 50 de ani au fost dați în circulație aproximativ 1100 de kilometri, lucrări istorice pentru țara noastră, conform Antena 3.
Peste 600 de kilometri din total sunt în faza de licitație și proiectare, astfel că va mai dura până când vom putea circula pe aceste drumuri. Totuși, în jur de 500 de kilometri sunt în faza de execuție și se muncește de zor la ei.
În primul rând, putem vorbi de Autostrada A3, ce se realizază pe fragmente, fiind în execuție aproximativ 37 de kilometri, lângă orașul Cluj-Napoca. În plus, Autostrada A1 Sibiu-Pitești se lucrează la secțiunile 2,4 și 5.
Autostrada Moldovei, numită A7, este și ea în șantier iar secțiunea de peste 80 de kilometri dintre Buzău și Focșani va fi gata până la sfârșitul anului acestuia, conform autorităților.
Autostrada ce va înconjura capitala se numește A0, iar pe aceasta se lucrează la două loturi în partea de nord, conform și la lotul 3 pe partea sudică, porțiune care a acumulat întârzieri de un an de zile.
„După ce au promis că vor deschide în luna august anul acesta, au amânat, au spus septembrie, după octombrie. Din păcate, la acest lot la ritmul la care se mișcă, ne e greu să credem că vor deschide anul acesta”, a declarat Alin Șerbănescu, purtător de cuvânt CNAIR.
Lucrările la drumurile de mare viteză avansează și aproximativ 150 de kilometri vor putea fi utilizați de români începând cu anul acesta.
„Undeva în jur de 150 de kilometri de autostradă și drum expres pot fi finalizați și dați în trafic până la finalul anului”, a precizat Ionel Scrioşteanu, secretar de stat în Ministerul Transporturilor.
Citește și : România, foarte aproape să introducă salariul minim european. Cât va fi acesta
Unul dintre proiectele care nu sunt incluse în calculul lucrărilor este Autostrada Ploiești-Brașov care trebuie să fie gata până în 2030, conform autorităților, deși în acest moment nu sunt decât pe foaie.
Cei 1280 de kilometri vor costa 110 miliard de lei, fără TVA, din care 60% provin de la bugetul de stat iar restul de 40% din fonduri nerambursabile și împrumuturi.