Ortodoxe: Sfântul Ambrozie de la Optina
Greco-catolice: Sf. m. Eulampie și sora sa Eulampia
Romano-catolice: Sf. Daniel Comboni, ep.
Sfântul Ambrozie de la Optina s-a născut pe 21 noiembrie 1812, într-o localitate din regiunea rusă Tambov. Avea doar 23 de ani când a fost lovit de o boală grea. Copleșit de suferință și de dureri cumplite, Ambrozie I-a promis lui Dumnezeu că va lua calea mănăstirii dacă îi va reda sănătatea.
Dumnezeu i-a ascultat rugăciunea, dar, odată însănătoșit, sfântul a simțit că nu-și poate părăsi familia, aşa că nu şi-a mai respectat promisiunea de a se retrage la mănăstire.
Noaptea, Ambrozie mergea să se roage în livada sau în pod. Odată, pe când mergea prin pădure, a auzit o voce care i-a spus să nu se depărteze de Dumnezeu. În acel moment şi-a amintit de promisiunea făcută lui Dumnezeu. Cuprins de ruşine, Ambrozie a pornit spre Mănăstirea Optina fără să dezvăluie nimănui acest lucru, potrivit crestinortodox.ro
Ajuns la mănăstire, el scrie familiei sale pe care o roagă să nu insiste să se întoarcă acasă. Sfântul Ambrozie a fost renumit pentru răbdarea, blândețea și dragostea lui. Cuviosul simţea necazurile şi suferinţele celor care alergau la el pentru ajutor ca şi cum ar fi fost ale sale şi suferea cu fiecare în parte.
Din pricina unei boli grele, Cuviosul Ambrozie a petrecut mai mulți ani în chilie, întins în pat, nemaiputând sluji la Sfântul Altar. A trecut la cele veșnice în ziua de 10 octombrie 1891, la 79 de ani. A fost înmormântat în Sihăstria Optina.
O, Mare Stareț și Drept al lui Dumnezeu, Cuvioase părinte al nostru Ambrozie, lauda Optinei și al întregii Rusii, învățător al evlaviei! Cinstim viața ta smerită întru Hristos, pentru care Dumnezeu a preamărit numele tău încă de aici de pe pământ, și cu cinste cerească te-a încununat după plecarea ta în cămara slavei veșnice.
Primește acum rugăciunea noastră, a nevrednicilor tăi robi, care te cinstesc și cheamă sfântul tău nume, și ne izbăvește prin mijlocirea ta înaintea Altarului lui Dumnezeu, de toate împrejurările pline de suferință, de neputințe sufletești și trupești, de rele, de ispite viclene și înșelătoare.
Revarsă patriei noastre și lumii întregi, de la Dumnezeu cel Atotbun, pace, liniște și bunăstare, fii mijlocitor neclintit al Sihăstriei unde te-ai nevoit și ai bine-plăcut atotslăvitului Dumnezeu în Treime, Căruia i se cuvine toată lauda, cinstea și închinăciunea, Tatălui și Fiului și Sfântului Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin!