Cât costă murăturile toamna aceasta. Sunt vândute pe nimic de țărani, iar în piețe costă o avere

Murăturile sunt vedetele toamnei. Gospodinele au început deja pregătirile și caută prețurile cele mai avantajoase. Dacă la poartă țăranii le vând pe nimic, în piețe, pe tarabe, prețurile murăturilor se dublează.
Alina Costache
09 oct. 2024, 09:14
Cât costă murăturile toamna aceasta. Sunt vândute pe nimic de țărani, iar în piețe costă o avere
Cele mai ieftine murături pot fi cumpărate direct de la producători, în timp ce pe tarabele din piețe le găsim la preț dublu

Cât costă murăturile toamna aceasta. Cele mai ieftine murături pot fi cumpărate direct de la producători, în timp ce pe tarabele din piețe le găsim la preț dublu. Din păcate, se pare că tradiția murăturilor făcute în casă se pierde de la an la an, majoritatea preferând să le cumpere gata făcute direct din magazine, spune Gheorghe Vlad, președintele OIPA Legume-Fructe (Organizația Interprofesională a Producătorilor Agricoli de Legume și Fructe).

Cât costă murăturile. Prețurile îi descurajează pe mulți să mai cumpere

Așa cum spuneam și mai devreme, cele mai ieftine murături se găsesc direct la poarta țăranilor. Castraveții, gogoșarii sau conopida se vinde cu 5-6 lei kilogramul, în timp ce pe tarabele din piețe se dublează.

”Castraveții au fost toată vara 4-5 lei kilogramul pentru că ei sunt plante termofile, iubesc căldura, dar temperaturile excesive au distrus culturile care trebuiau să se termine în luna iulie. Și pe piață a fost un gol de castraveți românești adică în lunile iulie, august; au apărut în septembrie dar am avut și atunci un val de aer rece de 8-9 grade la 14-15 grade și castravetele nu merge, e strâmb. Prețul la producător a fost în septembrie 5-6 lei/kilogramul iar acum este același preț. Eu spre exemplu livrez astăzi pentru un retailer cu 6 lei/kilogramul și la producător plătesc 4,50 lei/kilogramul. Gogoșarii sunt 6 lei/kilogramul iar vinetele 4-5 lei”, a spus Gheorghe Vlad, președintele OIPA Legume-Fructe (Organizația Interprofesională a Producătorilor Agricoli de Legume și Fructe), potrivit agrointel.ro. 

Citește și Cum să ai borcane cu murături fără mucegai. Ingredientele secrete folosite de gospodine

Confor acestuia,  pe piața din România se află în prezent atât castraveți de la producătorii autohtoni dar și din import, în special din Turcia.

”Sunt pe piață castraveți românești, dar și din Turcia. Iar sfatul meu este să îi caute la producători sau în piețe, supermarketuri pe ai noștri și chiar dacă din cauza frigului sunt mai strâmbi să îi cumpere pentru că nu neuniformitatea dă certitudinea că este crescut liber nu este forțat cu nimic. Eu cred că se vor mai găsi pe piață castraveți românești și în luna octombrie și chiar noiembrie, până la prima brumă. În privința prețului cred că va rămâne constant pentru că în principal toată lumea și-a făcut stocul iar acum în octombrie mai bagă la murat cei care au uiat să spunem să pună în septembrie”, a mai menționat Gheorghe Vlad.

Acesta recomandă gospodinelor să profite de târgurile de toamnă din această perioadă și să cumpere murături la prețuri avantajoase direct de la producători.

”Sunt multe târguri unde sunt și producători iar de acolo se pot achiziționa direct de la aceștia”, a mai declarat acesta.

Dacă în urmă cu câțiva ani nicio gospodină nu concepea să nu pună murături pentru iarnă, acum tradiția pare că începe să piardă teren.

”S-a cam schimbat consumerismul la români: se vor legumele proaspete, murate prea puțin. Eu am văzut din propria experiență la mine la solar toți care cereau 10-15 kilograme acum îmi zic să le dau 2-3 kilograme că restul găsesc la raft. Adică nu e o panică de a nu găsi murături dacă nu conservi în casă. Eu așa văd acum, dar la cum evoluează prețurile vom vedea ce va fi în 2025”, a spus Gheorghe Vlad.

Roșia, vedetă a producătorilor români

”Roșia rămâne cea mai profitabilă pentru că are cerere și preț oarecum constant. La conopidă, de exemplu, acum s-a ajuns la 4-5 lei pe kilogram chiar dacă la început a fost 10 lei la producători. Deci roșia rămâne de bază, mereu s-au luat bani pe ea. Acum sunt roșii românești în solarii și prețul este de 7-9 lei/kilogramul”, a mai spus Gheorghe Vlad.

Referitor la culturile care sunt acum în câmp, președintele OIPA Legume-Fructe spune că ploile din ultima perioadă au adus beneficii pentru gogoșari, varză dar și conopidă.

”Ploile au ajutat spre exemplu varza se îndeasă, au prins bine și pentru conopidă, ardeiul gogoșar”, a mai precizat președintele OIPA Legume-Fructe.

Citește și Două ingrediente secrete pe care bucătăresele din Maramureș le pun la murături: „Trebuie să vină din grădină”

 

DailyBusiness
Decizie radicală privind banii cash în România. BNR face anunțul momentului pentru toți românii
Spynews
Abia a divorțat de mama copiilor, dar acum vrea să se întoarcă la a doua soție?! Gestul făcut de fotbalistul de la Națională față de femeia cu care n-a mai vorbit de 5 ani
Bzi.ro
Ce pensie alimentară plătește Valeriu Gheorghiță! Ce sumă încasează lunar medicul
Fanatik.ro
Cele mai ieftine legume pentru murături. Locul de unde trebuie să le cumpere toți românii, prețurile sunt la jumătate față de piață
Capital.ro
Florin Piersic, în lacrimi și suspine: Îmi vine să plâng! Aici vreau să mor (VIDEO)
Playtech.ro
Cât de util este RO-Alert pentru români. Tinerii spun că le provoacă anxietate, ce modificări cer
DailyBusiness
Ai planuri pentru azi? Iată cum va fi vremea în toată țara
Adevarul
Ce ne facem cu bolnavii noștri? Avertismentul medicilor după ce un om a fost ucis, iar altul grav rănit
wowbiz.ro
Se schimbă data la care vor fi livrate pensiile în luna octombrie! Anunțul care îi vizează pe toți seniorii
Spynews
Oana Ciocan, avertisment pentru Jador, după ce cântărețul a spus că a văzut-o cu noul ei iubit: ”M-ai filmat...” | FOTO
Spynews
Florinel Coman și Ioana Timofeciuc se cunună religios! Când va avea loc marele eveniment
Evz.ro
Ion Țiriac și-a donat toți banii. Unde a ajuns averea de 2.1 miliarde de dolari a magnatului
Ego.ro
Diana Șoșoacă, slabă, îmbrăcată elegant! Imaginile pe acre le-ai ratat! FOTO
Prosport.ro
FOTO. A dansat twerk în fața ei, după ce a sugrumat-o! Cea mai controversată luptătoare
kanald.ro
România introduce „salariul minim european” de la 1 ianuarie 2025. Cât vor câștiga angajații începând cu anul viitor
Cancan.ro
Delia Matache reacționează după derapajul Andrei Măruță: „Ești…” + Mesajul ei GENIAL pentru fanii care cred că umilesc artiștii
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Nunțile vor fi interzise după ora 1! Se dă interzis: Să fie ora la care se închide orice eveniment
StirileBZI
Pensiile s-ar putea majora cu 2,7%! Guvernul intenționează să umble la pensii
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume adoră să ia palme de la alte domnișoare
stirilekanald.ro
„Îmi vine să plâng! Aici vreau să mor!” Florin Piersic, cu ochii plini de lacrimi, mărturisiri emoționante despre starea de sănătate
substantial.ro
Coreea de Nord anunță blocarea totală a accesului rutier și feroviar către Coreea de Sud
MediaFlux
DONALD TRUMP a dat LOVITURA! KAMALA HARRIS, în CĂDERE LIBERĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ryanair schimbă politica de bagaje: Costurile suplimentare vor dubla prețul biletului