Casa Verde Fotovoltaice: Regulile de înscriere se vor schimba la anul. Mircea Fechet: „Nu vrem o Olimpiadă Națională de Competențe Digitale”

Ministrul Mediului a spus că nu vrea să transforme Programul Casa Verde într-o olimpiadă digitală unde au câștig de cauză cei care sunt mai rapizi.
Filip Stan
09 oct. 2024, 12:04
Casa Verde Fotovoltaice: Regulile de înscriere se vor schimba la anul. Mircea Fechet:

Programul Casa Verde Fotovoltaice va avea reguli, astfel încât să fie mai ușor de accesat și de cei care nu pot să înscrie toate documentele necesare în mai puțin de 1 minut, așa cum s-a întâmplat la sesiunile de înscrieri din acest an.

Mircea Fechet a declarat la Digi24 că  vor fi luate în calcul metode prin care românii să beneficieze de „tratament egal”. „Vreo 35% dacă-mi amintesc eu bine, iar cea mai mare parte a aplicanților, respectiv peste 60% au introdus aceste documente într-un interval cuprins între un minut și două minute, manual 100%. (…) În același timp însă, nu ne dorim să transformăm pe viitor programul Casa Verde Panouri Fotovoltaice într-o Olimpiadă Națională de Competențe Digitale. Asta înseamnă că va trebui să ne gândim la niște factori de departajare, va trebui să găsim instrumente prin care toți românii care doresc să aplice să beneficieze de un tratament egal și nediscriminatoriu, indiferent dacă ești mai iute de mână sau nu”, a spus ministrul Fechet.

Despre suspciunile de fraudare a sistemului cu ajutorul inteligenței artificiale, ministrul Mediului, Mircea Fechet a spus: „Dacă sistemul a fost fraudat, acest lucru se va afla și cei vinovați, fără îndoială, vor plăti”.

Asociaţia Prosumatorilor a propus vineri, după ce s-au încheiat înscrierile pentru Regiunea București – Ilfov ca dosarele validate de Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) în cadrul viitoarelor sesiuni Casa Verde Fotovoltaic să fie “extrase” aleatoriu, printr-un program computerizat elaborat şi securizat, posibil de către STS, pe baza numărului de dosar.

Casa Verde Fotovoltaice. Bugetul, epuizat aproape instant, 7.637 de persoane fizice înscrise în Regiunea Vest. Urmează lăcaşurile de cult

Reprezentanţii Asociaţiei Prosumatorilor şi Comunităţilor de Energie (APCE) au precizat că au făcut această propunere deoarece există suspiciuni de implicare AI şi a unor programe speciale pentru înscrierea rapidă în programul Casa Verde 2024.

“Înscrierile în Programul Casa Verde 2024 pentru zona Bucureşti – Ilfov au coborât stacheta de timp la un nivel extrem de îngrijorător, iar numeroase persoane sunt revoltate de această situaţie. În ultimele două săptămâni, paginile de social media ale prosumatorilor au fost inundate de oferte de “ajutor” contra cost, pornind de la câteva sute de lei şi ajungând la peste o mie de lei, prin introducere directă sau folosind extensii de browser – programe dedicate pentru înscrierea super rapidă. Inventivitatea românilor, mai ales a celor care au văzut o oportunitate de a câştiga bani din această înscriere, s-a făcut simţită în special în cea mai bogată zonă a României, care are şi cei mai mulţi prosumatori”, se menţionează în comunicat.

Conform sursei citate, Bucureşti – Ilfov a coborât bariera de timp la un minut pentru 3.800 de dosare.

“Faptul că înscrierea se face într-un minut nu pare exagerat, mai ales că zona are mulţi oameni “literaţi” în calculatoare. Interesant este că, din informaţiile noastre, o persoană care s-a validat în 40 de secunde a avut cronologic al 1.100-lea dosar validat. Termenul de 40 de secunde este unul de invidiat şi ridică întrebarea logică: cum şi câte dosare s-au validat sub 30 de secunde, de exemplu?”, se mai precizează în comunicat.

Astfel, reprezentanţii APCE consideră “viciat” procesul de înregistrare. În urma discuţiilor cu persoane specializate în domeniu, există suspiciuni privind “robotizarea” înscrierii prin diverse metode, unele implicând chiar Inteligenţa Artificială.

Programul Casa Verde Fotovoltaice 2024 pentru judeţele din Regiunea Nord Vest. Fondurile din prima etapă s-au epuizat în 2 minute

În replică, reprezentanţii Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM) au spus că platforma utilizată în cadrul programului “Casa Verde Fotovoltaice” este aceeaşi pentru toate regiunile, iar funcţionalităţile acesteia au fost optimizate pentru a asigura o utilizare sigură, fiind totodată adăugat suplimentar încă un cod de verificare tocmai pentru a evita utilizarea roboţilor în procesul de depunere a dosarelor.

“Administraţia Fondului pentru Mediu a dezvoltat şi utilizat aceeaşi aplicaţie informatică pentru înscrierea în cadrul Programului Casa Verde Fotovoltaice ca şi anul trecut, la care a adăugat suplimentar încă un cod de verificare (captcha) tocmai pentru a evita utilizarea roboţilor în procesul de depunere a dosarelor. Platforma utilizată în cadrul Programului Casa Verde Fotovoltaice este aceeaşi pentru toate regiunile, iar funcţionalităţile ei au fost optimizate pentru a asigura o utilizare sigură”, a transmis instituţia.

Potrivit sursei citate, bugetul alocat pentru fiecare regiune a fost stabilit în funcţie de numerele cadastrale înregistrate la Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară – ANCPI.

Astfel, în cazul Regiunii Bucureşti – Ilfov este alocat cel mai redus buget dintre toate regiunile, în valoare de 114.120.000 lei, de două sau chiar de trei ori mai mic faţă de alte regiuni care au în componenţă mai multe judeţe.

“Cererea pentru Programul Casa Verde Fotovoltaice este una extrem de mare, astfel că numărul de accesări în aplicaţia informatică între orele 9:55 – 10:03 a variat între 1,26 – 2,49 milioane, în funcţie de regiune. Totodată, pentru a se asigura accesul echitabil la resurse, platforma oferă în timp real informaţii referitoare la epuizarea bugetului pe fiecare regiune, aceste date fiind publicate pe site-ul oficial al Administraţiei Fondului pentru Mediu”,a menţionat AFM.

DailyBusiness
Decizia Guvernului pentru românii care cumpără o casă! S-a decis avansul maxim oferit
Spynews
Anamaria Prodan versus Laurențiu Reghecampf! Războiul continuă! Cei doi se văd față în față la Tribunal, acum
Bzi.ro
Ce pensie alimentară plătește Valeriu Gheorghiță! Ce sumă încasează lunar medicul
Fanatik.ro
Cum arată Dacia Bigster, cel mai scump model din istoria acestei mărci. Ce opțiuni are ”fratele mai mare” al lui Duster
Capital.ro
Interzis să ai acest obiect în mașina proprie! Vei fi arestat pentru 30 de zile
Playtech.ro
”Dumneavoastră nu aveți onoare?” Ce calități ar avea Ciolacu și i-ar LIPSI lui Ciucă, potrivit Președintelui Senatului
DailyBusiness
Alertă națională de nivel național! „Nu mâncați ouăle de găină”
Adevarul
Ce ne facem cu bolnavii noștri? Avertismentul medicilor după ce un om a fost ucis, iar altul grav rănit
wowbiz.ro
Se schimbă data la care vor fi livrate pensiile în luna octombrie! Anunțul care îi vizează pe toți seniorii
Spynews
Pepe și Raluca, fosta soție, au ajuns la tribunal! Cei doi se judecă pentru copii. Declarația exclusivă a cântărețului
Spynews
Văduva lui Gabi Stângău, copleșită de durere în ziua în care ar fi aniversat doi ani de la nuntă. Ce semn divin a primit Diana Berințan: „Ești cu mine mereu” / FOTO
Evz.ro
Ce s-a ales de rochia iconică a Corneliei Catanga. La cine ajunge, de fapt
Ego.ro
Diana Șoșoacă, slabă, îmbrăcată elegant! Imaginile pe acre le-ai ratat! FOTO
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume adoră să ia palme de la alte domnișoare
kanald.ro
BREAKING NEWS Accident extrem de grav în București! Un șofer a zburat cu mașina de pe șosea și a căzut pe linia de tramvai 41. Ambele sensuri sunt blocate
Cancan.ro
Delia Matache reacționează după derapajul Andrei Măruță: „Ești…” + Mesajul ei GENIAL pentru fanii care cred că umilesc artiștii
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Florin Piersic, în lacrimi și suspine: Îmi vine să plâng! Aici vreau să mor (VIDEO)
StirileBZI
Pensiile s-ar putea majora cu 2,7%! Guvernul intenționează să umble la pensii
Prosport.ro
FOTO. Tânăra de 24 de ani, suspendată pe viață pentru că a apărut într-o filmare interzisă cu un bărbat de 61 de ani
stirilekanald.ro
De ce s-a sinucis Andrei, tânărul din Vaslui care s-a spânzurat în pădure
substantial.ro
Ucraina plănuiește un nou summit pentru pace la sfârșitul anului, cu participarea Rusiei
MediaFlux
CIOLACU DEMISIONEAZĂ! PREMIERUL ROMÂNIEI A ANUNȚAT: CATEGORIC!
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ryanair schimbă politica de bagaje: Costurile suplimentare vor dubla prețul biletului