Republica Moldova organizează un referendum în octombrie. Ce trebuie să știe diaspora din România despre acest scrutin

Republica Moldova, în prag de referendum pro-UE. Informații utile pentru diaspora de peste Prut: Turul doi nu va fi!
Mircea Filipescu
09 oct. 2024, 12:16
Republica Moldova organizează un referendum în octombrie. Ce trebuie să știe diaspora din România despre acest scrutin

Republica Moldova se află în proces de negocieri pentru aderarea la Uniunea Europeană, acțiune inițiată în decembrie 2023, după verdictul mult așteptat al statelor membre UE. Țara și-a început calea spre marea familie europeană, reunită în jurul unor valori politice, economice, culturale și sociale comune. Moldova tinde să devină o țară în care drepturile oamenilor sunt respectate, legile sunt orientate spre necesitățile poporului, iar cetățenii se pot bucura de condiții de viață mai bune și pace în țară. În acest proces deloc ușor, referendumul din octombrie ar urma să confirme aspirațiile europene ale cetățenilor moldoveni. Actele adoptate în ziua plebiscitului au putere juridică, după confirmarea rezultatelor de către Curtea Constituțională și sunt executorii pe întreg teritoriul Republicii Moldova.

În România, diaspora își poate exercita dreptul la vot la una din cele 16 secții care vor fi deschise în ziua referendumului, de la 07:00 și până la 21:00. În ziua scrutinului, cetățenii R. Moldova care vor merge la urne vor primi buletinul de vot cu textul proiectului de modificare a legii supreme a țării și întrebarea: „Susțineți modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”. Opțiunile de vot sunt: „DA” sau „NU”.

Cei care merg la votare trebuie să aibă cu sine buletinul de identitate moldovenesc sau pașaportul, inclusiv cu termen de valabilitate expirat, pentru a-și putea exercita dreptul la vot. Atenție, pe fișa de însoțire a buletinului de identitate nu va fi aplicată ștampila de securizare.

Din 30 septembrie și până pe 13 octombrie 2024 inclusiv, puteți să verificați la sediul biroului electoral al secției de votare dacă datele dvs. sunt corect înscrise în lista electorală. De asemenea, puteți cere să fiți inclus sau exclus din listă, să fie corectate alte erori cu privire la datele dumneavoastră sau ale altor alegători. Pentru efectuarea oricăror modificări, trebuie să prezentați actul de identitate și/sau alte documente confirmative.

Citeşte şi

Alegeri în Republica Moldova – Maia Sandu nu a participat la dezbaterea cu principalii contracandidați, iar Stoianoglo, clasat pe locul al doilea în sondaje, a părăsit studioul

Pentru a afla la ce secție veți vota, intrați pe pagina web oficială a Comisiei Electorale Centrale (cec.md), faceți click pe „Registrul de stat al alegătorilor” sau intrați pe pagina verifica.cec.md, apăsați pe „Află unde să votezi”, selectați adresa de domiciliu și va apărea aceeași informație despre secția de votare asociată adresei.

Dacă vă prezentați la secția de votare în ziua alegerilor, însă constatați că ați fost omis din lista electorală de bază, faceți dovada cu actul de identitate că domiciliați în raza teritorială a secției de votare respective. În cazul unei asemenea, situații, urmează să fiți inclus pe o listă suplimentară. Un alt aspect important pe care trebuie să-l cunoașteți este că, dacă se face ora 21:00, iar dvs. vă aflați deja în incinta secției de votare, aveți dreptul să votați.

Dacă referendumul va trece, în Constituția țării va fi scris că integrarea în Uniunea Europeană este „obiectivul strategic” al Republicii Moldova. Pentru ca referendumul să fie validat, este nevoie ca cel puțin jumătate din cetățenii prezenți la urne să voteze pro. Turul doi nu va avea loc.

Citeşte şi

Citește și: Mark Rutte, noul șef al NATO, avertisment pentru Zelenski: „Ucraina s-ar putea confrunta cu cea mai grea iarnă de la începutul invaziei ruse”

Amintim că, Republica Moldova a solicitat aderarea la Uniunea Europeană la 3 martie 2022, în aceeași zi cu Georgia și la trei zile după Ucraina. La 17 iunie 2022, Comisia Europeană a recomandat oficial Consiliului European să i se acorde țării noastre o perspectivă europeană și statut de candidat la aderarea la UE. Pe 23 iunie, Consiliul a acordat R. Moldova statutul de țară candidată la aderare. La 14 decembrie 2023, statele membre ale Uniunii Europene au dat verdictul, iar Moldovei i-au fost deschise negocierile de aderare la UE.

DailyBusiness
Este cea mai bună veste pentru milioane de români! S-a actualizat lista medicamentelor GRATUITE
Spynews
Anamaria Prodan versus Laurențiu Reghecampf! Războiul continuă! Cei doi se văd față în față la Tribunal, acum
Bzi.ro
Ce pensie alimentară plătește Valeriu Gheorghiță! Ce sumă încasează lunar medicul
Fanatik.ro
De ce să nu combini niciodată ciupercile cu orez. Cât de periculos poate fi acest obicei alimentar pentru organismul tău
Capital.ro
Ungaria, la ani lumină de România. Ungurii ne-au luat fața și ne dau iar lecții
Playtech.ro
”Dumneavoastră nu aveți onoare?” Ce calități ar avea Ciolacu și i-ar LIPSI lui Ciucă, potrivit Președintelui Senatului
DailyBusiness
Decizia Guvernului pentru românii care cumpără o casă! S-a decis avansul maxim oferit
Adevarul
Ce ne facem cu bolnavii noștri? Avertismentul medicilor după ce un om a fost ucis, iar altul grav rănit
wowbiz.ro
Se schimbă data la care vor fi livrate pensiile în luna octombrie! Anunțul care îi vizează pe toți seniorii
Spynews
Pepe și Raluca, fosta soție, au ajuns la tribunal! Cei doi se judecă pentru copii. Declarația exclusivă a cântărețului
Spynews
Văduva lui Gabi Stângău, copleșită de durere în ziua în care ar fi aniversat doi ani de la nuntă. Ce semn divin a primit Diana Berințan: „Ești cu mine mereu” / FOTO
Evz.ro
Mesajul secret al Prințului Harry către Regele Charles. S-a ferit de Meghan
Ego.ro
Diana Șoșoacă, slabă, îmbrăcată elegant! Imaginile pe acre le-ai ratat! FOTO
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume adoră să ia palme de la alte domnișoare
kanald.ro
BREAKING NEWS Accident extrem de grav în București! Un șofer a zburat cu mașina de pe șosea și a căzut pe linia de tramvai 41. Ambele sensuri sunt blocate
Cancan.ro
Acești pensionari din România primesc 100 în plus la pensie, pe data de 11 octombrie 2024
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Interzis să ai acest obiect în mașina proprie! Vei fi arestat pentru 30 de zile
StirileBZI
Pensiile s-ar putea majora cu 2,7%! Guvernul intenționează să umble la pensii
Prosport.ro
FOTO. Tânăra de 24 de ani, suspendată pe viață pentru că a apărut într-o filmare interzisă cu un bărbat de 61 de ani
stirilekanald.ro
De ce s-a sinucis Andrei, tânărul din Vaslui care s-a spânzurat în pădure
substantial.ro
Kremlinul confirmă schimbul de echipamente medicale între Trump și Putin în pandemie
MediaFlux
DONALD TRUMP, SCANDAL cu RUSIA! PUTIN NEAGĂ COMPLET
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ryanair schimbă politica de bagaje: Costurile suplimentare vor dubla prețul biletului