Calendar ortodox 11 octombrie 2024. Cine își serbează onomastica. Sfântul prăznuit în această zi este ocrotitorul celor sărmani și al femeilor văduve

În calendarul creștin-ortodox, a 11-a zi a lunii octombrie îi este închinată Sfântului Apostol Filip, mare făcător de minuni. El este considerat ocrotitorul celor nevoiaşi şi al văduvelor.
Irina Dumitrescu
10 oct. 2024, 07:11
Calendar ortodox 11 octombrie 2024. Cine își serbează onomastica. Sfântul prăznuit în această zi este ocrotitorul celor sărmani și al femeilor văduve

Calendar ortodox 11 octombrie 2024. Mulți români poartă numele acestui sfânt, prenumele Filip începând să apară printre preferatele părinților de nou-născuți cam de prin anul 2000.

Sărbători religioase 11 octombrie 2024

Ortodoxe: Sf Apostol Filip

Greco-catolice: Sf. ap. Filip, dintre cei 7 diaconi; Sf. cuv. Teofan Mărturisitorul; [Sf. papă Ioan XXIII]

Romano-catolice: Ss. Ioan al XXIII-lea, pp. *; Filip, diacon; Alexandru Sauli, ep.

Calendar ortodox 11 octombrie 2024. Cine a fost Sfântul Apostol Filip

Sfântul Apostol Filip s-a născut în Cezareea Palestinei și a fost unul dintre cei șapte diaconi aleși de către Sfinții Apostoli. El a fost căsătorit şi a avut patru fiice. Ca diacon, s-a pus în slujba săracilor și văduvelor.

În vremea prigoanei asupra creștinilor pornite la Ierusalim, Sfântul Filip s-a stabilit în Samaria, unde a predicat cuvântul lui Hristos, reușind să determine mulți păgâni să-și îndrepte fața către Hristos. Dumnezeu l-a înzestrat cu darul facerii de minuni, scrie crestinortodox.ro

Calendar ortodox 11 octombrie 2024. Rugăciunea făcătoare de minuni către Sfântul Apostol Filip

Nor purtător de ploaie duhovnicească, cu adevărat te-ai arătat celor de pe pământ. Adăpând inimile celor de pe pământ, ca pe o ţarină în taină. Că înconjurând cu cuvântul, ai adăpat marginile. Și ca nişte ploi verşi miruri din sicriu.

Citeste si Rugăciunea care va deschide cerul și îl va aduce pe Dumnezeu lângă tine! Toată viața ta se va schimba radical: „Mulțumim Ție, Dumnezeule”

Pentru aceasta, suflând în inimile cele credincioase, mireasma Duhului ai adunat într-însele, Sfinte Apostole Filip. Roagă-te lui Hristos Dumnezeu, iertare de greşeli să dăruiască celor ce prăznuiesc cu dragoste sfântă pomenirea ta. Ca o lumină ai fost trimis în chip de săgeată, Apostole, cu luminoase raze luminând pe cei ce cu credinţă strigă: Binecuvântat eşti Doamne, Dumnezeul părinţilor noştri.

Acum învrednicindu-te de Slava Cea Negrăită şi de Lumina Cea Neînserată, unde este veselia cea nespusă, unde este bucuria cea neîncetată, în biserica celor întâi-născuţi, unde sunt locaşurile drepţilor, roagă-te pentru toţi creştinii, Sinte Apostole Filip, Preaînţelepte.

Izgonitor de demoni arătându-te şi luminător celor din întuneric văzându-te, ai arătat pe Soarele care a strălucit din Fecioară. Şi capiştile idoleşti sfărâmând, ai ridicat Biserici, fericite, spre Slava Dumnezeului nostru. Pentru aceasta pe tine te cinstim şi Dumnezeiască pomenirea ta strălucit o prăznuim şi cu un glas strigăm către tine, Sfinte Apostole Filip: roagă-te lui Hristos Dumnezeu, iertare de greşeli să dăruiască celor ce prăznuiesc cu dragoste sfântă pomenirea ta.

Citeste si Rugăciunea pentru Sfântul Nectarie care îți va curăța sufletul și îl va aduce pe Dumnezeu la tine în casă! Când este bine să o spui

Cu toată dragostea te-ai Alăturat de Cuvântul lui Dumnezeu, Cel Ce S-a Întrupat, Apostole, ucenic Lui făcându-te şi Dumnezeiască slugă şi de Taine grăitor. Pentru aceasta de Dânsul fiind trimis la păgâni, ai propovăduit venirea Lui, strigând: pe Domnul lăudaţi-L lucrurile şi-L preaînălţaţi întru toţi vecii.

Cu toţi cinstiţii Apostoli şi cu proorocii şi cu purtătorii de chinuri, Sfinte Filip, cu cuvioşii, cu ierarhii şi cu drepţii, cu Născătoarea de Dumnezeu roagă-te să dăruiască dezlegare de greşeli şi curăţire de multe păcate, celor ce cu credinţă săvârşesc de lumină purtătoare şi Dumnezeiască pomenirea ta. Amin.

DailyBusiness
Atenție! Cum sunt păcăliți românii care cumpără lapte și iaurt
Spynews
Anamaria Prodan versus Laurențiu Reghecampf! Războiul continuă! Cei doi se văd față în față la Tribunal, acum
Bzi.ro
Mario Fresh a rupt tăcerea după despărțirea de Alexia Eram! Cum a comentat artistul separarea
Fanatik.ro
Gigantul german care face angajări masive în zeci de orașe din România. Se oferă salarii bune și diferite bonusuri
Capital.ro
Ilegal în România să ai în curte sau în apartament. Poliția vine și confiscă tot
Playtech.ro
DOAMNE, cum arată Loredana la 54 de ani! S-a văzut TOT prin salopeta TRANSPARENTĂ!
DailyBusiness
Ai planuri de azi până duminică? Iată cum va fi vremea în toată țara
Adevarul
Edilul care și-a incendiat primăria a obținut ordin de protecție împotriva secretarei: „S-a repezit cu o forță brutală în mine”
wowbiz.ro
Se schimbă data la care vor fi livrate pensiile în luna octombrie! Anunțul care îi vizează pe toți seniorii
Spynews
Pepe și Raluca, fosta soție, au ajuns la tribunal! Cei doi se judecă pentru copii. Declarația exclusivă a cântărețului
Spynews
Văduva lui Gabi Stângău, copleșită de durere în ziua în care ar fi aniversat doi ani de la nuntă. Ce semn divin a primit Diana Berințan: „Ești cu mine mereu” / FOTO
Evz.ro
„Te cunosc de undeva” revine cu un nou sezon. Bătaie pe lista de concurenți
Ego.ro
Diana Șoșoacă, slabă, îmbrăcată elegant! Imaginile pe acre le-ai ratat! FOTO
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume adoră să ia palme de la alte domnișoare
kanald.ro
El este Cătălin, șoferul de ridesharing ucis cu 22 de lovituri de cuțit, în Snagov. Bărbatul în vârstă de 31 de ani era tatăl a doi copii
Cancan.ro
Câți lei costă o pâine cu maia la brutăria Laurei Cosoi. Românii stau zilnic la coadă!
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Planta interzisă în România. NU ai voie să o ai în curte. Închisoare 2 ani
StirileBZI
Dispare cash-ul din România? Cum vede Claudiu Negrea serviciul de numerar
Prosport.ro
FOTO. Tânăra de 24 de ani, suspendată pe viață pentru că a apărut într-o filmare interzisă cu un bărbat de 61 de ani
stirilekanald.ro
De ce s-a sinucis Andrei, tânărul din Vaslui care s-a spânzurat în pădure
substantial.ro
Ziua Armatei României în școli: Peste 10.000 de elevi vor descoperi cariera militară
MediaFlux
CUTREMUR în POLITICĂ! PNL a DECIS
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Alertă: Mai multe tipuri de săpun cu substanțe toxice!