O cafea pe zi face parte din rutina tuturor de zi cu zi. Puțini știu faptul că, adăugarea unui ingredient simplu poate să îmbunătățească nu doar aroma, ci și sănătatea creierului. Conform unui medic neurolog din Statele Unite, scorțișoara are beneficii impresionante asupra sănătății cognitive și ar putea contribui la menținerea unei minți agere.
Scorțișoara este renumită pentru parfumul său îmbietor și pentru gustul distinct pe care îl adaugă cafelei, însă puțini știu că aceasta oferă și o serie de efecte neuroprotectoare.
Potrivit specialiștilor, un strop de scorțișoară în cafea, nu doar că îmbunătățește aroma băuturii, dar și protejează creierul de efectele negative ale stresului. Acesta este un factor major de risc în dezvoltarea unor afecțiuni grave, precum boala Alzheimer.
Beneficiile scorțișoarei se datorează în principal unui compus numit cinnamaldehidă, care contribuie la eficiența acestui condiment. Datorită conținutului său ridicat de antioxidanți, scorțișoara acționează ca un scut împotriva lucrurilor care pot deteriora celulele creierului. În plus, acest condiment are capacitatea de a regla nivelul de zahăr din sânge, un factor esențial pentru menținerea unei funcții cognitive optime.
Originea scorțișoarei se află în scoarța arborelui de scorțișoară, care se cultivă în diverse colțuri ale lumii, precum China, Sri Lanka, India și Myanmar. Folosită încă din medicina tradițională chineză și indiană, scorțișoara a fost apreciată pentru proprietățile sale antiinflamatoare și antioxidante, și are un impact pozitiv asupra gestionării diabetului. Aceasta nu doar că ajută la menținerea nivelului de zahăr sub control, dar contribuie și la prevenirea dezvoltării bolii.
Mai mult, unele studii sugerează că scorțișoara ar putea avea un rol în prevenirea cancerului datorită capacității sale de a forma noi vase de sânge, proliferarea celulară și semnalizarea celulară anormală.