Și cum minunile Sfintei Parascheva nu sunt simple povești de adormit copiii, ci sunt cât se poate de reale, Sfânta a făcut și cu el o minune. I-a scos în cale o româncă ortodoxă de care s-a îndrăgostit. Vorbeau des despre ortodoxie și islam și despre diferențele dintre cele două religii, iar informațiile pe care le afla despre ortodoxism începeau să devină tot mai interesante.
Apoi, a început să citească tot mai mult despre religia lui Hristos până a ajuns să se îndrăgostească de ea. În urmă cu un an, Gavriil s-a botezat. În curând, își va întemeia o familie creștină. Dar până atunci, face voluntariat la pelerinajul de la moaștele Sfintei Parascheva.
Chiar cu un an înainte de botez a fost voluntar pentru prima dată la Hramul Sfintei Parascheva – iar bucuria și pacea de pe chipurile pelerinilor i-au pătruns adânc în suflet.
„Sunt din Palestina. Acesta este al doilea an ca voluntar și Dumnezeu să îmi dea sănătate ca să fiu în continuare voluntar la Hramul Sfintei Parascheva. Este o poveste lungă cum am ajuns în România. La noi în familie este o tradiție lungă.
Noi învățăm aici, în Iași. Toți verișorii, unchii au învățat aici. Sunt medici, avocați aici, în Iași. Și într-o zi, verișorul meu îmi zice: Hai până la Iași să înveți și tu medicină. Și de atunci a început povestea mea cu Iași, cu ortodoxia. Acum 8 ani.
Înainte nu știam nimic despre ortodoxie. La un an după ce am cunoscut-o pe prietena mea, viitoarea mea soție, am început să vorbim despre ortodoxie, islam, cu ce se aseamănă ambele religii. Și de atunci, am început să călătoresc spre cunoașterea ortodoxiei.
Am văzut arhitectura la fiecare biserică, istoria, sfinții. Și încet, încet am descoperit și mai mult până m-am îndrăgostit de ortodoxie. Sunt botezat, mă numesc Gavriil și începem viața adevărată de familie creștin ortodoxă. Am găsit adevărul prin citire și întrebări pe care le puneam.
Eu căutam adevărul, voiam să știu care e calea adevărată. La noi ortodocșii sau la islam? Mi-a plăcut ce am descoperit și m-am îndrăgostit de ortodoxie. De asta am ajuns să fiu și voluntar. Este un lucru foarte frumos ce văd la Sfânta Parascheva. Văd că oamenii simpli sunt foarte fericiți că vin aici, să se roage, să trăiască viața. Mă uit la oameni, e ceva extraordinar de frumos. Îmi dă liniște, pace. Acesta este scopul vieții”, a povestit tânărul pentru Doxologia.
Până la data de 15 octombrie, racla cu sfintele moaște ale Cuvioasei Parascheva, Ocrotitoarea Moldovei, se vor afla spre închinare în baldachinul din curtea catedralei din Iași.